Dodaj do ulubionych

**** Świąteczne potrawy ****

18.12.06, 11:00
Może w tym wątku wpisujmy dania + placki -ciasteczka, które robimy na święta
wraz z przepisami smile)

No to zaczynam ja:

Ciasteczka

-1 kostka masła
-1/2 szklanki cukru pudru
-2 szklanki mąki
-szczypta soli
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier do posypywania

W dużej misce rozcieraj mikserem masło ,aż bedzie miękkie i puszyste. Pomału
dodawaj cukier puder i miksuj dopóki nie powstanie jednolita konststencja.

Do średniej mąki wsyp mąkę ,sól i proszek do pieczenia. Wszytko wymieszaj i
wsyp do masy. Mieszaj dopóki składniki się połączą dokładnie.

Wałek i stolnicę oprósz mąk. Rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm.
Formemkami wykrawaj z ciasta dowolne kształty (ja mam choinkę ,gwiazdkę i
serduszko).
Ciastka przenieś na balchę. KAżde ciasko nakłuj 2 krotnie widelcem.
Piec ok 25 minut , krawędzie ciasteczek powinny być lekko brązowe.
Acha piec w tem. ok 160 -180 stopni.

Pózniej można je polać polewami i ozdobić takimi pisakami lukrowymi według
uznania smile)



--
Forum Mamby i brygady RR
Mam Wszystko W Dupie smile)
Edytor zaawansowany
  • niedzwiedzica_sousie 18.12.06, 11:26
    no to dobra, to ja sałatkę:
    słoik warzywek konserwowych, który się nazywa PARTY MIX Ole!
    2 puchy tuńczyka duże kawały w sosie własnym
    trochę startego żółtego sera
    majonez

    warzywka kroimy dość drobno, mieszamy z odsączonym tunczykiem, serem i
    majonezem i już! smile)
    --
    LOVE LAS
  • juleczka4 18.12.06, 11:26
    niedzwiedzica_sousie napisała:

    > no to dobra, to ja sałatkę:
    > słoik warzywek konserwowych, który się nazywa PARTY MIX Ole!
    > 2 puchy tuńczyka duże kawały w sosie własnym
    > trochę startego żółtego sera
    > majonez
    >
    > warzywka kroimy dość drobno, mieszamy z odsączonym tunczykiem, serem i
    > majonezem i już! smile)

    błyskawiczna smile))))))))



    --
    Forum Mamby i brygady RR
    Mam Wszystko W Dupie smile)
  • lajton 18.12.06, 12:40
    jne
    (proporcje raczej na "oko")

    farsz:
    główka kapusty
    grzybki suszone
    pieprz
    sól
    olej

    na ciasto:
    mąka (1kg)
    woda
    jajko (całe)


    grzybki suche moczymy dzień wcześniej, nazajutrz obgotowujemy trochę
    na dzień drugi gotujemy kapustę (pokroić wcześniej na części), wyciskamy (w
    gazie) i mielimy w maszynce razem z grzybami
    przemielone doprawiamy solą i pieprzem i na patelnie z olejem, niech się "przetrawi"
    ugniatamy ciasto na pierogi, ładujemy farsz w wycięte kółeczka, formujemy
    pierożki, gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20min.
    później jeszcze zeszklić cebulkę i okrasić pierożki

    to jest przepis mojej Babci, której nie miałam szczęścia niestety poznać
    --
    Kobiety, nie bójcie się myszy - bójcie się kociaków!
  • lajton 18.12.06, 17:24
    zucać farsz pierwej!
    a później lepimy pierogismile)
    --
    Kobiety, nie bójcie się myszy - bójcie się kociaków!
  • marta.uparta 18.12.06, 17:40
    ciasto:
    pół kilo maki
    1 kostka masła
    20 dkg cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    1 łyżka sody oczyszczonej

    polewa: 20 - 30 dkg posiekanych orzechów włoskich (ale ja robiłam z płatkami
    migdałowymi i tez jest super
    10 dkg cukru
    pół kostki masła
    2 łyżki miodu

    Krem: 1 budyń śmietankowy ugotowany wg opisu na opakowaniu ale z dodatkiem 3 -
    4 czubatych łyzek miodu i przestudzony,
    30 dkg masła, powidła śliwkowe (słoik)

    ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto, podzielic na 3 części i
    wsadzić do lodówki na pół godz (albo dłużej). Potem rozwałkowac dwie części i
    piec oddzielnie na blaszce, najlepiej na papierze do pieczenia (180st, trzeba
    uważać, bo łatwo się przypala). W garnuszku rozpuścic i połączyć kładniki
    polewy. Rozwałkowac trzecią część ciasta i rozsmarowac na wierzchu gorącą
    polewę i upiec, podobnie jak dwa wcześniejsze placki.
    Zrobic krem: zimny budyń zmiksować z masłem.

    Warstwy ciasta przekładac powidłami i kremem, na wierzchu powinno byc ciasto z
    orzechami (lub migdałami). Wsadzić do lodówki i jeść na drugi dzień.

    ciasto jest rewelacyjne, smakuje trochę piernikowo, a na pewno świątecznie (ze
    względu na dużą zawartość kalorii). Jest czasochłonne, ale smiało mozna zrobić
    je nawet trzy dni przed świętami, bo jak dłużej polezy jest jeszcze
    smaczniejsze.
    --
    "Poza tym uwazam, że Kartagina powinna być zburzona"

    Forum A&O
  • juleczka4 19.12.06, 13:39
    marta.uparta napisała:

    > ciasto:
    > pół kilo maki
    > 1 kostka masła
    > 20 dkg cukru pudru
    > 2 jajka
    > 2 łyżki miodu
    > 1 łyżka sody oczyszczonej
    >
    > polewa: 20 - 30 dkg posiekanych orzechów włoskich (ale ja robiłam z płatkami
    > migdałowymi i tez jest super
    > 10 dkg cukru
    > pół kostki masła
    > 2 łyżki miodu
    >
    > Krem: 1 budyń śmietankowy ugotowany wg opisu na opakowaniu ale z dodatkiem 3 -

    > 4 czubatych łyzek miodu i przestudzony,
    > 30 dkg masła, powidła śliwkowe (słoik)
    >
    > ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto, podzielic na 3 części
    i
    > wsadzić do lodówki na pół godz (albo dłużej). Potem rozwałkowac dwie części i
    > piec oddzielnie na blaszce, najlepiej na papierze do pieczenia (180st, trzeba
    > uważać, bo łatwo się przypala). W garnuszku rozpuścic i połączyć kładniki
    > polewy. Rozwałkowac trzecią część ciasta i rozsmarowac na wierzchu gorącą
    > polewę i upiec, podobnie jak dwa wcześniejsze placki.
    > Zrobic krem: zimny budyń zmiksować z masłem.
    >
    > Warstwy ciasta przekładac powidłami i kremem, na wierzchu powinno byc ciasto
    z
    > orzechami (lub migdałami). Wsadzić do lodówki i jeść na drugi dzień.
    >
    > ciasto jest rewelacyjne, smakuje trochę piernikowo, a na pewno świątecznie
    (ze
    > względu na dużą zawartość kalorii). Jest czasochłonne, ale smiało mozna
    zrobić
    > je nawet trzy dni przed świętami, bo jak dłużej polezy jest jeszcze
    > smaczniejsze.


    --
    Forum Mamby i brygady RR
    Mam Wszystko W Dupie smile)
  • marta.uparta 20.12.06, 15:57
    tak mniej więcej 15 min. Trzeba zerkać do piekarnika, bo łatwo się przypala.
    --
    "Poza tym uwazam, że Kartagina powinna być zburzona"

    Forum A&O
  • marta.uparta 18.12.06, 17:49
    dużo grzybów suszonych (ok 10 dkg)
    3 litry wody (w tym woda z moczenia grzybów)
    kubek smietanki kremówki
    pół kostki masła
    sól pieprz, dwie łyżki mąki

    grzyby wypłukać starannie, moczyć w zimnej wodzie przez 2 - 3 godz. W tej samej
    wodzie (nie solić)gotowac na małym ogniu przez godzinę (ale nie może się
    bulgotać tylko tak pykac)Po godzinie posolić, popieprzyć i gotowac znowu pół
    godziny do godziny. W sumie powinno się gotowac jakieś dwie godziny. następnie
    połowe grzybów wyławiam, a resztę miksuję na krem. Wtedy dodaję do zupy masło,
    śmietanę wymieszaną z mąką i kiloma łyżkami wody, oraz oczywiście wrzucam
    odłozone grzyby. doprawiam do smaku i zupka gotowa.
    Podawac nalezy z makaronem najlepiej domowym. Ja w tym roku dodaję makaron
    włoski ręcznie lepiony. U nas też taki makaron mozna dostać w niektórych
    sklepach, paczka kosztuje ok 12 zeta, ale raz na rok mozna się szarpnąć.
    --
    "Poza tym uwazam, że Kartagina powinna być zburzona"

    Forum A&O
  • niedzwiedzica_sousie 19.12.06, 14:59
    kurwa, 12 zyla za makaron? berlusconi go lepił czy co? a może benio? jest
    różnica w smaku, czy czysty snobizm?
    --
    LOVE LAS
  • marta.uparta 20.12.06, 15:59
    makronik jest boski w smaku, u nas jest drogi, bo jest wysoka marża. Bawiąc w
    te wakacje we Włoszech zakupiłam spory zapas w cenie ok 6 zł za paczkę tego
    samego makaronu. Po prostu u nas jest zdzierstwo.
    Ale zapewniam Cię, że domowy makaronik do tej grzybowej jest równie odpowiedni.
    --
    "Poza tym uwazam, że Kartagina powinna być zburzona"

    Forum A&O
  • marta.uparta 18.12.06, 17:57
    Ponieważ tradycyjne śledzie w śmietanie i z cebulą, czy tez w oleju z cebulą
    zawsze zalegają i specjalnie na Wigilii szału na nie nie ma, w tym roku
    odpuszczam te tradycyjne i robię tylko te:
    6-8 filetów sledziowych ( ja robię ze śledziami ala łosoś, ale zwykłe matiasy
    wymoczone wczesniej tez moga być)
    2 jajka na twardo
    kubek gęstej śmietany (można dać pół na pół z jogurtem)
    3 łyzki majonezu
    garśc rodzynek (sparzonych wrzatkiem)
    posiekana zielona pietruszka ( pęczek)
    2 - 3 łyzki chrznu
    sok z połówki cytryny
    sól cukier pieprz

    wymieszac smietanę z majonezem i chrzanem. Wsypac posiekane jajka na twardo,
    pietruszką, rodzynkami. Przyprawić solą pieprzem, cukrem i cytryną. Odstawić do
    lodówki na kilka godzin.
    Filety opłukac, osuszyć, pokroić, zalac na półmisku sosem. Dobre z ziemniakami.
    Na drugi dzień też dobre.

    --
    "Poza tym uwazam, że Kartagina powinna być zburzona"

    Forum A&O
  • niedzwiedzica_sousie 21.12.06, 08:48
    martuś, donoszę, że zamierzam uczynić te śledzie
    --
    - Jak pan myśli co jest w dzisiejszych czasach większym problemem: niewiedza
    czy obojętność?
    - Nie wiem. Nie obchodzi mnie to.
  • pietrek666 23.12.06, 02:53
    Korzeń selera potarty ze słoika,
    6 jaj ugotowanych na twardo,
    ok. 30 dag szynki pociętej w plastry i potem w kawałki po ok.0.5 cm,
    kukurydza z puszki,
    majonez,
    ananas w plastrach pocięty jak szynka,
    20 dag sera Gouda potartego.

    Wsztstko układa się warstwami przekładając majonezem, a na wierzch potarty ser.
    I na noc do ljudówy big_grinDD
    --
    bo ja mam zęby w dupie
    potężne zęby w dupie
    mam kły, siekacze i trzonowe w odbytnicy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.