• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak gotować ziarno soi? Dodaj do ulubionych

  • 10.09.09, 19:21
    Witam.
    Dotychczas nie gotowałam ziarna soi i mam w związku z tym pewne wątpliwości. Na opakowaniu było jedynie napisane, że należy soję namoczyć na noc i "gotować do miękkości". Czas gotowania podany w przepisach internetowych waha się natomiast pomiędzy 40 a 90 minutami...
    A jak Wy gotujecie ziarno soi? I cóż znaczy owo "gotowanie do miękkości" (czy np. soja ugotowana do miękkości to taka, którą da się bez problemu rozgnieść widelcem, czy może nie musi być aż tak miękka)?
    I wreszcie ostatnie pytanie: czy soję można gotowac pod przykryciem? Wiem, że pewnych produktów nie należy gotować w ten sposób i nie mam pojęcia, czy soja do nich należy czy też nie.
    Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki:)

    Edytor zaawansowany
    • 14.09.09, 16:29
      Moczyć dobę.
      Gotować ok. 1 godz. w dużej ilości lekko osolonej wody.
      • 14.09.09, 19:49
        Dziękuję za odpowiedź. Jednak co do solenia, to podobno należy solić soję
        dopiero 15 minut przed zakończeniem gotowania.
        • 14.09.09, 19:56
          o innych sposobach, technikach przygotowywania soi jest na forum
          użyj wyszukiwarkio

          --
          „ Generalnie walczę po stronie piękna i dobra - na miarę swoich możliwości. „
          (o.perry )
          • 18.12.09, 22:11
            Moczyć 9-12h. Odlać wodę z moczenia, zalać świeżą zimną, gotować 45-90 min. Soja
            po ugotowaniu nie będzie miękka jak inne strączkowe. Po zmieleniu 2-krotnym ma
            konsystencję kaszki. Ja dodaję w całości do sałatki jarzynowej, do zupy lub jem
            samą.Zrobiłam kiedyś soję jak fasolkę po bretońsku, bardzo smaczna. Mozna z
            sosem winegret plus cebulka plus inne warzywa.
    • 27.02.10, 12:12
      Namocz ziarno soi np. przez noc. Odlej wodę. Rozdrobnij (używam maszynki do
      bakalii, chyba można też maszynka do mięsa). Dolej wody (nie pełen garnek - może
      podnieść się jak mleko podczas gotowania). Często mieszaj. Gotuj minutę od
      momentu zawrzenia wody. Tofu będzie zbierać się na dnie.
      Soja, jako jedyna roślina, zawiera białka, które są w produktach pochodzenia
      zwierzęcego.
      • 28.02.10, 19:55
        To, co zostanie po odsączeniu, to nie tofu, a okara. Też jadalna ;), też trzeba mocno ją przyprawiać, bo nie ma smaku. Tofu powstaje dopiero w wyniku ścięcia mleka sojowego. Faktycznie oddziela się od niego samo, ale dopiero po kilku dniach, jak mleko się zsiądzie.

        --
        V Śląska Manifa
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.