Dodaj do ulubionych

Jak gotować ziarno soi?

10.09.09, 19:21
Witam.
Dotychczas nie gotowałam ziarna soi i mam w związku z tym pewne wątpliwości. Na opakowaniu było jedynie napisane, że należy soję namoczyć na noc i "gotować do miękkości". Czas gotowania podany w przepisach internetowych waha się natomiast pomiędzy 40 a 90 minutami...
A jak Wy gotujecie ziarno soi? I cóż znaczy owo "gotowanie do miękkości" (czy np. soja ugotowana do miękkości to taka, którą da się bez problemu rozgnieść widelcem, czy może nie musi być aż tak miękka)?
I wreszcie ostatnie pytanie: czy soję można gotowac pod przykryciem? Wiem, że pewnych produktów nie należy gotować w ten sposób i nie mam pojęcia, czy soja do nich należy czy też nie.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki:)

Edytor zaawansowany
  • 14.09.09, 16:29
    Moczyć dobę.
    Gotować ok. 1 godz. w dużej ilości lekko osolonej wody.
  • 14.09.09, 19:49
    Dziękuję za odpowiedź. Jednak co do solenia, to podobno należy solić soję
    dopiero 15 minut przed zakończeniem gotowania.
  • 14.09.09, 19:56
    o innych sposobach, technikach przygotowywania soi jest na forum
    użyj wyszukiwarkio

    --
    „ Generalnie walczę po stronie piękna i dobra - na miarę swoich możliwości. „
    (o.perry )
  • 18.12.09, 22:11
    Moczyć 9-12h. Odlać wodę z moczenia, zalać świeżą zimną, gotować 45-90 min. Soja
    po ugotowaniu nie będzie miękka jak inne strączkowe. Po zmieleniu 2-krotnym ma
    konsystencję kaszki. Ja dodaję w całości do sałatki jarzynowej, do zupy lub jem
    samą.Zrobiłam kiedyś soję jak fasolkę po bretońsku, bardzo smaczna. Mozna z
    sosem winegret plus cebulka plus inne warzywa.
  • 27.02.10, 12:12
    Namocz ziarno soi np. przez noc. Odlej wodę. Rozdrobnij (używam maszynki do
    bakalii, chyba można też maszynka do mięsa). Dolej wody (nie pełen garnek - może
    podnieść się jak mleko podczas gotowania). Często mieszaj. Gotuj minutę od
    momentu zawrzenia wody. Tofu będzie zbierać się na dnie.
    Soja, jako jedyna roślina, zawiera białka, które są w produktach pochodzenia
    zwierzęcego.
  • 28.02.10, 19:55
    To, co zostanie po odsączeniu, to nie tofu, a okara. Też jadalna ;), też trzeba mocno ją przyprawiać, bo nie ma smaku. Tofu powstaje dopiero w wyniku ścięcia mleka sojowego. Faktycznie oddziela się od niego samo, ale dopiero po kilku dniach, jak mleko się zsiądzie.

    --
    V Śląska Manifa

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.