Dodaj do ulubionych

produkty nabiałowe bez podpuszczki zwierzęcej

14.05.10, 15:01
Witajcie,
Chciałabym podzielić się z Wami ekspertyzą przeprowadzoną przez dietetyka
mgr Justynę Marszałkowską na produktach Arla Foods (duńsko – szwedzka
spółdzielnia mleczarska).
Osoby na diecie wegetariańskiej często zgłaszają wątpliwości dotyczące
produktów nabiałowych i ich składu, w szczególności obecności żelatyny czy
podpuszczki zwierzęcej.
Szereg produktów Arla Foods został poddany ekspertyzie pod tym kątem.
Dietetyczka przeanalizowała dokładny skład oraz ich specyfikację
produkcyjną. Mam nadzieję, że to pomoże w decyzjach przy sklepowej
półce :-)
Jeśli będą dodatkowe pytania, służę pomocą na PRIV:
alisowska@swiezabazylia.pl

Dla wegetarian zostały zarekomendowane następujące produkty:
Masło Lurpak - produkt pochodzenia zwierzęcego, co dyskwalifikuje
go przy diecie wegańskiej. Dozwolony przy diecie wegetariańskiej. Żaden
wariant nie zawiera podpuszczki zwierzęcej.
- Masło Lurpak Klasyczne - powstaje wyłącznie ze świeżej śmietanki bez
dodatku tłuszczów roślinnych. Zawiera 82% tłuszczu i jest to wyłącznie
tłuszcz mleczny. Skład produktu: Świeża śmietanka, kultury bakterii kwasu
mlekowego.
- Masło Lurpak lekko solone. Składniki: masło, sól 1,2%.
- Masło Lurpak Czosnkowe z dodatkiem prawdziwego czosnku. Składniki:
masło, czosnek 8,4%, sól 1,9%, ekstrakt pieprzu
- Masło Lurpak Pietruszkowe. Składniki: masło, pietruszka 1,8%, sól 1,7%,
kultury bakterii mlekowych, cukier, ekstrakt pieprzu.

- Kremowe sery pleśniowe Castello Danish Blue 50% oraz 60% mogą
spożywać wegetarianie. Sery zawierają podpuszczkę mikrobiologiczną.
Składniki: Mleko, sól, kultury kwasu mlekowego, podpuszczka, kultury
pleśniowe.
Jedynie Castello Danish Blue 70% zawiera podpuszczkę zwierzęcą, co
dyskwalifikuje go przy diecie wegetariańskiej.

Serki kremowe Arla Buko – jako nieliczne na rynku nie zawierają
żadnych sztucznych dodatków i ulepszaczy. Produkt pochodzenia zwierzęcego,
co dyskwalifikuje go przy diecie wegańskiej. Dozwolone przy diecie
wegetariańskiej. Nie zawierają podpuszczki zwierzęcej ani żelatyny.
- Serek kremowy Arla Buko Provence. Składniki: Maślanka, śmietanka,
odtłuszczone mleko, jogurt, sól, czosnek granulowany, pietruszka, czarny
pieprz, bazylia, kultury bakterii kwasu mlekowego.
- Serek kremowy Arla Buko Natura. Składniki: Maślanka, śmietanka, sól,
kultury bakterii kwasu mlekowego.
- Serek kremowy Arla Buko Mazovia. Składniki: Maślanka, śmietanka, woda,
sól, cebula granulowana, szczypiorek, pietruszka, koper, biały pieprz,
kurkuma, kultury bakterii kwasu mlekowego.
- Serek kremowy Arla Buko Toskana. Składniki: Maślanka, śmietanka, jogurt,
cukinia, czerwony pieprz, cebula, bakłażan, pasta pomidorowa, płatki
pomidorowe, sól, laktoza, pomidor w proszku, czosnek granulowany,
tymianek, kultury bakterii kwasu mlekowego.

Sery typu śródziemnomorskiego Arla Apetina, rekomendowane dla
wegetarian:
- Ser Arla Apetina w kostkach w zalewie. Zawiera podpuszczkę
mikrobiologiczną, dopuszczalny w diecie wegetariańskiej.
Składniki: Ser (mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego,
podpuszczka), zalewa solankowa (woda, sól).
- Ser Arla Apetina Classic. Zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną,
dozwolony w diecie wegetariańskiej.
Składniki: Mleko pasteryzowane. sól (3,4%), E 575 - regulator kwasowości,
podpuszczka.
- Ser Apetina w kostkach w zalewie z zielonymi oliwkami i czosnkiem.
Wegetarianie – produkt dopuszczalny w diecie wegetariańskiej, zawiera
podpuszczkę i lipazę mikrobiologiczną.
Składniki: Ser (mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego,
podpuszczka), zalewa olejowa (olej roślinny, zielone oliwki, 80%, pasta
paprykowa, mieszanka ziół i czosnku).
Nie rekomendowany - Ser Arla Apetina LIGHT w kostkach z bazylią i oregano.
Produkt zawiera lipazę zwierzęcą co eliminuje go z diety wegetariańskiej
oraz wegańskiej. Składniki: Ser (mleko, sól, kultury bakterii kwasu
mlekowego, podpuszczka), zalewa solankowa (woda, sól, oregano, słodka
bazylia).
Obserwuj wątek
    • tempeh-service badania? ;-) 18.07.10, 10:25
      po co badać ?
      przecież Arla Foods wie co dodaje do którego produktu. Wystarczy o tym rzetelnie i wyraźnie informować
      co czyni własnie post powyżej.

      Wegetarianie to zaledwie 1-2% konsumentów (może w segmencie premium więcej) więc bezpośrednio takie informowanie nie ma większego sensu ale za to wizerunkowo...
      Szczególnie, że Arla to kolejny koncern mleczarski który pozycjonuje się na eko - przecież bezpośrednio też nie ma to większego sensu bo co może być eko w produkcji nabiału na masową skalę ? ;-)

      --
      TEMPEH - przysmak z Indonezji
      Bogate w białko roślinne,witaminy i błonnik zdrowe jedzenie z soi.
      Może w pełni zastępować mięso. Ma pyszny smak i wiele zastosowań.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka