Dodaj do ulubionych

co wiemy o czosnku....

20.06.04, 14:24
jecie czasem czosnek?jesli nie,a zalezy Wam na dobrym zdrowiu przez dlugie
lata to polecam


Czosnek to znana od dawna roślina lecznicza, mająca wiele cech korzystnych
dla naszego organizmu. Poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
wspomaga trawienie, ma właściwości antybiotyczne oraz chroni przed
substancjami rakotwórczymi. Zawiera ponad 200 biologicznie aktywnych
substancji - witamin, składników mineralnych, aminokwasów i enzymów. Główną
substancją czynną czosnku jest allicyna, charakteryzująca się silnym
działaniem antybiotycznym. Substancja ta zostaje wytworzona podczas trawienia
z zawartej w roślinie alliny.

Czosnek wywiera korzystny wpływ na układ krążenia, ponieważ rozszerza
naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi, polepsza zaopatrzenie mięśnia
sercowego w krew, powstrzymuje tworzenie się zakrzepów w naczyniach
wieńcowych, a u osób starszych może zwiększać siłę skurczu mięśnia sercowego
oraz normalizować przyspieszoną pracę serca.

Z wielu doświadczeń wynika, że czosnek jest też jednym z najlepszych środków
w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Sprzyja on zwiększeniu frakcji "dobrego"
cholesterolu HDL w stosunku do "złego" LDL, zapobiegając w ten sposób tej
niebezpiecznej chorobie. Czosnek usprawnia również krążenie krwi w naczyniach
obwodowych, szczególnie w mózgu i kończynach dolnych, dzięki czemu ma
dobroczynny wpływ w przypadku niektórych dolegliwości w obrębie głowy i nóg u
osób starszych. Dodany do codziennej diety potrafi poprawić trawienie,
zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit działanie rozkurczające), pobudza
również wydzielanie soku trawiennego w żołądku. Pomaga więc osobom cierpiącym
na wzdęcia, leczy stany zapalne przewodu pokarmowego.

Nie do pominięcia jest również fakt, że czosnek ma silne działanie
oczyszczające krew z produktów przemiany materii, wywołuje poty, wzmacnia
układ nerwowy, jest środkiem wykrztuśnym i wiatropędnym oraz przyspiesza
gojenie się ran.

Czosnkiem można leczyć także wiele chorób płuc. Jego znakomite działanie
bakteńobójcze i wirusobójcze wspomaga leczenie grypy oraz zapalenia oskrzeli.

Dziś już wiadomo, że czosnek działa jako antybiotyk przeciw takim
mikroorganizmom, jak Staphylococcus, Escherichia, Proteus i Pseudomonas.
Wiemy, że jest też skuteczny w leczeniu opryszczki i grzybów z rodzaju
Candida albicans, a jego działanie przeciwpasożytnicze skutecznie uzupełnia
leczenie owsików (Enterobius vermicularis).

Ponadto najnowsze badania wykazały przeciwnowotworowe działanie czosnku.

Z badań naukowych opublikowanych w fachowym czasopiśmie amerykańskich badaczy
nowotworów Journal of the National Cancer Insritute, dowiadujemy się, że
wśród osób spożywających większą ilość czosnku i cebuli nowotwór żołądka
występuje znacznie rzadziej niż w grupie, której dieta nie zawiera lub
zawiera mało tych roślin. Drugie czasopismo fachowe Carcinogenesis informuje
nas o tym, że olejki czosnku i cebuli dają dobre efekty w leczeniu raka
skóry; spożywanie czosnku zmniejsza też możliwość występowania raka jelita
grubego.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka