Dodaj do ulubionych

ciasta bez glutenu

28.03.13, 09:53
Znacie jakieś sprawdzone przepisy na ciasto bez jajek, bez mleka, z mąki kukurydzianej albo ryżowej? W internecie nie znalazłam nic ciekawego, zazwyczaj są przepisy strasznie pomieszane i trzeba każdy dopasowywać i nie wiadomo co wyjdzie.
Edytor zaawansowany
  • vvrotka 21.04.13, 13:55
    Dziękuję za odpowiedź, poczytam, sama też eksperymentuję, szarlotka wychodzi mi już perfeckyjnie.
  • pixela 23.05.13, 09:21
    a możesz podać przepis na tę szarlotkę? :-)
  • kosmotynka 05.06.17, 11:38
    Na blogu Facet i Kuchnia znajdziecie sporo bezglutenowych przepisów, także na ciasta. Ja zawsze z niego korzystam.
  • techio 06.06.17, 22:41
    Można, bez najmniejszego problemu. Ba, można nawet kupić "gotowe" ciastka bez glutenu - ja uwielbiam ciastka jaglane Irenki, są rewelacyjne, mocno chrupiące :) Z bardzo dobrym składem, a dostępne w moim osiedlowym sklepiku, czego więcej chcieć do szczęścia :D
  • inka-roslinka 20.09.17, 12:46
    Ze mnie też kiepska kucharka, więc kupuję gotowizny albo specjalne mieszanki zobacz na naturit.com.pl/pl/c/BEZ-GLUTENU/559
  • jaa25 12.07.17, 12:09
    Polecam sernik jaglany Raffaello, pychota, tylko trzeba dać więcej słodu, niż jest zwykle podane w przepisach, i mocno rozgotować kaszę :)

    --
    100zł ode mnie na pierwszy nocleg - www.airbnb.pl/c/joannah1462 Zapraszam :)
  • mama-dobra-rada 25.07.17, 17:02
    Może tutaj coś znajdziesz mama-dobra-rada.pl/spis-przepisow-kulinarnych-desery-i-wypieki/
  • shiny96 11.08.17, 15:33
    coś z daktylami?
  • ewelinka201 07.09.18, 09:46
    Byc może zainspiruje Cię ten przepis : positiveat.pl/ciasteczka-z-masla-orzechowego/
    W przepisie jest jajko, ale widzxiałam, że niektórzy kupują bardziej zbite masło orzechowe i robią bez jajek :))

    A z kolei w tym przepisie na muffinki marchewkowe nie ma jajka, to typowo wegański przepis positiveat.pl/weganskie-muffinki-marchewkowe/
    Spójnikiem jest starte jabłko :))

    Pozdrawiam !!
  • kamil_wegetarian 20.02.19, 14:06
    Zastanawialiście się kiedyś na bezglutenową wysokobiałkowa mąką konopną? Nadaje się do pieczenia wszelkiego rodzaju ciast, naleśników, mufinek oraz jako dodatek do koktajli, musli. Ja sam ją stosuję i jestem zadowolony. Bardzo fajna alternatywa dla mąki z glutenem której nie zbyt dobrze toleruję. Wszystko dla wegan i wegetarian do znalezienia na www.zdrowe-konopie.pl
  • raczek-nieboraczek 03.03.19, 17:14
    zastanawiałam się i nabyłam:
    coś jakby zmielony słonecznik z łupinami, dość denerwujące te łupiny

    wersję bez łupin też miałam, z robakami niestety
  • patulkaa 27.02.19, 19:26
    Jak bez pieczenia wchodzą w grę to polecam jagielniki albo wegańskie banofee z bitą śmietaną z mleczka kokosowego i karmelem z daktyli <3
  • kathleen91 04.04.19, 11:08
    Ja sama sobie zastępuję jakimiś zamiennikami :) mleko np. na mleko migdałowe itp ;)
  • asiakracja 20.05.19, 13:17
    Sprawdź bloga Facet i Kuchnia. Tam znajdziesz mnóstwo pomysłów.
  • dydonka 10.10.19, 10:28
    Ciasto marchewkowe: 2 starte marchewki, 1 jajko, siemie lniane, mąka ryżowa + mąka gryczana (razem około 1,5 szklanki), 3 łyżki kakao, 1,5 łyż. proszku do pieczenia, cukier trzcinowy (albo miód) do smaku i suszone morele. Piec przez 45 min w 180 stopniach.

    Wychodzi z tego wilgotne i "ciężkie" ciasto, typu brownie. Suszone morele ścinam w paseczki. Dodają fajny posmak całości, dobrze komponują się z innymi składnikami, a do tego dają dodatkowo trochę błonnika. Jest kaloryczne, ale plusem zdecydowanie jest to, że można wybrać dowolny rodzaj mąki, a wszystkie składniki miesza się szybko w jednej misce i do piekarnika.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka