Dodaj do ulubionych

Zupy wegetariańskie i wegańskie

12.04.14, 13:47
Zupy wegetariańskie i wegańskie - znacie jakąś fajna stronę z przepisami? A może sami macie jakieś przepisy? Warunek - muszą być proste w przyrządzeniu.

Przykład - zupa-krem z cukinii: jedna cukinia, jedna cebula, sol, pieprz, ugotować wszystko, zmiksować, dodać śmietany (prawdziwej lub sojowej), posypać parmezanem, jeść z chlebem. Proste i pyszne. Nie wiem, jak by z niej zrobić wersję wegańską bez parmezanu, trudno parmezan czymś zastąpić...

Jeśli cukinię zastąpimy brokułami albo szparagami, nie będzie już tak dobre, ale pieczarki są ok.
Edytor zaawansowany
  • maja-3 12.04.14, 15:08
    Moja ulubiona - kalafiorowa. Gotujesz kalafior do miękkości. Po zmiksowanu i dolaniu wody dodaj ulubionych przypraw plus odrobinę podsmażonego czosnku. Zagotuj jeszcze 1-2 minuty. Gotowe. W innej wersji, na końcu można dodać kilka łyżek mleczka kokosowego. Obie wersje zupy - szalenie proste i dobre.
  • vvrotka 12.04.14, 15:14
    Pomidorowa, na tartce ścieram marchew seler, pietruszkę małą, dodaję cebulę, ząbek czosnku, bazylię, pół papryki wszystko podsmażam szybko na oliwie. Dodaję pietruszkę natkę i przecier, w sezonie świeże pomidory. Po kilku minutach wszystko miksuje blenderem zalewam litrem wody i zagotowuję. Na koniec sól i pieprz oraz kilka łyżek oliwy i zioła do smaku. Szybka i pyszna z makaronem.
  • ikndar 13.04.14, 16:43
    vvrotka napisała:

    > Pomidorowa, na tartce ścieram marchew seler, pietruszkę małą, dodaję cebulę, zą
    > bek czosnku, bazylię, pół papryki wszystko podsmażam szybko na oliwie. Dodaję p
    > ietruszkę natkę i przecier, w sezonie świeże pomidory. Po kilku minutach wszys
    > tko miksuje blenderem zalewam litrem wody i zagotowuję. Na koniec sól i pieprz
    > oraz kilka łyżek oliwy i zioła do smaku. Szybka i pyszna z makaronem.

    Pomidorowa tez trzeba miksować blenderem? To będzie taka pomidorowa-krem
  • vvrotka 15.04.14, 14:04
    Nie jest krem bo dolewasz wodę, jeśli chcesz gęstą dajesz mniej wody. Miksuję z pomidorami, a można z odrobiną wody a pomidory na końcu, nie ma różnicy. Dla mnie smak rewelacyjny, dzieci też uwielbiają w takiej wersji, a jadały niestety wcześniej u babci na rosołku.
  • ikndar 13.04.14, 16:14
    maja-3 napisała:

    > Moja ulubiona - kalafiorowa. Gotujesz kalafior do miękkości. Po zmiksowanu i do
    > laniu wody dodaj ulubionych przypraw plus odrobinę podsmażonego czosnku. Zagotu
    > j jeszcze 1-2 minuty. Gotowe. W innej wersji, na końcu można dodać kilka łyżek
    > mleczka kokosowego. Obie wersje zupy - szalenie proste i dobre.

    To będzie tez zupa-krem, bo miksujesz kalafior po ugotowaniu?
  • maja-3 13.04.14, 17:14
    Tak - zupa - krem :-)
  • ikndar 13.04.14, 23:44
    ikndar napisał:

    > Zupy wegetariańskie i wegańskie - znacie jakąś fajna stronę z przepisami? A moż
    > e sami macie jakieś przepisy? Warunek - muszą być proste w przyrządzeniu.
    >
    > Przykład - zupa-krem z cukinii: jedna cukinia, jedna cebula, sol, pieprz, ugoto
    > wać wszystko, zmiksować, dodać śmietany (prawdziwej lub sojowej), posypać parme
    > zanem, jeść z chlebem. Proste i pyszne. Nie wiem, jak by z niej zrobić wersję w
    > egańską bez parmezanu, trudno parmezan czymś zastąpić...
    >
    > Jeśli cukinię zastąpimy brokułami albo szparagami, nie będzie już tak dobre, al
    > e pieczarki są ok.

    Prosty jest tez barszcz czerwony z fasolą po krakowsku - gotowym gorącym barszczykiem z kartonu zalewamy wcześniej ugotowana fasolę jasiek : ) Superproste, dobre i bogate w białko.
  • vvrotka 15.04.14, 14:06
    Po co gotowy, wystarczy zakisić swój :), z ziemniakami i majerankiem pycha.
  • ikndar 09.05.14, 00:46
    vvrotka napisała:

    > Po co gotowy, wystarczy zakisić swój :), z ziemniakami i majerankiem pycha.

    Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony.
  • ikndar 09.05.14, 00:47
    ikndar napisał:

    > vvrotka napisała:
    >
    > > Po co gotowy, wystarczy zakisić swój :), z ziemniakami i majerankiem pych
    > a.
    >
    > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony.

    Poza tym nie za bardzo lubię barszcz czerwony kiszony. Barszcz można zakwasić sokiem z cytryny, a nie zakwasem.
  • mama_lidia 09.05.14, 09:33
    To nie jest barszcz wtedy tylko zupa z buraków na kwaśno. Żurek też zakwaszasz cytryną, albo octem?
  • ikndar 11.05.14, 21:12
    mama_lidia napisała:

    > To nie jest barszcz wtedy tylko zupa z buraków na kwaśno. Żurek też zakwaszasz
    > cytryną, albo octem?

    Zupa z buraków na kwaśno to z definicji właśnie barszcz. Ukraiński tez nazywa się barszcz, i jest bez kiszenia. Kiszone czerwone buraki są NIEDOBRE, a zupa z nich jeszcze gorsza.
  • vvrotka 13.05.14, 12:15
    Ludzie wszystko nazywają jak chcą i modyfikują jak chcą, generalnie nie jest to zabronione. Barszcz od zarania dziejów robiony był z zakwasu buraka ćwikłowego. Wykorzystujesz wodę, choć buraki też można, ale chyba nie miałaś okazji spróbować dobrego barszczu z zakwasu buraczanego.
  • ikndar 14.05.14, 20:32
    vvrotka napisała:

    > Ludzie wszystko nazywają jak chcą i modyfikują jak chcą, generalnie nie jest to
    > zabronione. Barszcz od zarania dziejów robiony był z zakwasu buraka ćwikłowego
    > . Wykorzystujesz wodę, choć buraki też można, ale chyba nie miałaś okazji sprób
    > ować dobrego barszczu z zakwasu buraczanego.

    Ale nie barszcz ukraiński.
  • vvrotka 16.05.14, 19:26
    To poczytaj zamierzchłe opisy ...
  • ikndar 16.05.14, 22:08
    vvrotka napisała:

    > To poczytaj zamierzchłe opisy ...

    Wolę współczesne.
  • vvrotka 31.05.14, 19:45
    Co wolisz to twoja sprawa, nie myl tylko pojęć.
  • ikndar 17.08.14, 22:39
    vvrotka napisała:

    > Co wolisz to twoja sprawa, nie myl tylko pojęć.

    Jakich pojęć? Barszcz ukraiński od zawsze był bez zakwasu i nazywa się barszczem. To nieprawda, ze barszcz MUSI być na zakwasie.
  • mama_lidia 21.08.14, 12:35
    Generalnie to pizze też można zrobić na chlebie razowym, byle był ser i pomidor....
  • vvrotka 09.05.14, 09:36
    ikndar napisał:
    > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony.

    Żartujesz? Wrzucasz buraki do wody, przyprawy i się kiszą.
  • ikndar 11.05.14, 21:13
    vvrotka napisała:

    > ikndar napisał:
    > > Nie, nie jest łatwo zakisić barszcz czerwony.
    >
    > Żartujesz? Wrzucasz buraki do wody, przyprawy i się kiszą.

    Ale to jest ohydne w smaku, a zupa z tego jeszcze gorsza!
    Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
  • vvrotka 11.08.14, 21:41
    Dla mnie bardziej ohydne są gotowane i smażone zwierzęce wnętrzności....
  • ikndar 17.08.14, 22:40
    vvrotka napisała:

    > Dla mnie bardziej ohydne są gotowane i smażone zwierzęce wnętrzności....

    To inna sprawa.
  • joankara 18.12.14, 17:31
    Zwierzęce wnętrzności? Masz na myśli podroby? Wątróbka, żołądeczki, serduszka, flaczki? Toż to lepsze nawet niż mięso!
  • mama_lidia 05.01.15, 00:02
    To smacznego!
  • dagis.1 16.04.14, 21:13
    Soczewicowa - w małej ilości wody gotuje warzywa - marchewke, pietruche seler, por :) por wyciągam, resztę rozgniatam widelem w garnku dodaje wiecej wody i wrzucam soczewice czerwona, sól ziołowa, świeży majeranek i gotuje aż powstanie krem. Na koniec doprawiam odrobina kuminu, świeżo mielonego pieprzu, świeżego prasowanego czosnku i dodaje peczek siekanej natki pietruchy oraz oliwe :)

    Samo sie robi mega szybkie a pyszne i wartościowe i sycace jak na zupę :)

    I druga:

    Gotuje pokojone w kostkę warzywa - batat, zwykle ziemniaki, seler plus sól w Sredniej ilości wody, dodaje wcześniej ugotowana fasole czarna (kiedy gotuje fasole cześć zamrazam do dań zeby nie używać takiej z puszek a mieć na wypadek kiedy chce szybko zrobic zupę, jakiś sos), kumin, czosnek, świeża lub suszona kolendre, i mleko kokosowe - zagotowuje i już na talerzu skrapiam olejem z orzeszkow ziemnych
    --
    
    ELIZA
  • izzyvege 07.05.14, 11:31
    Hej! Ostatnio zrobiłam bardzo prostą i pyszną zupę, taka urlopowa improwizacja - krupnik kaszą kuskus, którą błyskawicznie się przygotowuje. www.takeitizzy.pl/krupnik-warzywny-kasza-kuskus/ Na tej stronie znajdziesz kilka innych przepisów na wegetariańskie zupy. Pozdrawiam
    --
    www.takeitizzy.pl/
  • ikndar 09.05.14, 00:43
    izzyvege napisała:

    > Hej! Ostatnio zrobiłam bardzo prostą i pyszną zupę, taka urlopowa improwizacja - krupnik kaszą kuskus, którą błyskawicznie się przygotowuje. www.takeitizzy.pl/krupnik-warzywny-kasza-kuskus/ Na tej stronie znajdziesz kilka innych przepisów na wegetariańskie zupy. Pozdrawiam

    I jak ładnie ta zupka wygląda : ) A co to jest "dyniowe pesto"?
  • izzyvege 09.05.14, 11:40
    Super, że Ci się podoba :) A dyniowe pesto to pestki dyni, świeży koperek, natka pietruszki - wszystko bardzo drobno posiekane i wymieszane z oliwą z oliwek. Do tego dodaję pieprz ziołowy i sól do smaku. Pozdrawiam :)
    --
    www.takeitizzy.pl/
  • sliwka1977 16.05.14, 19:36
    Czym zastąpić parmezan? Ano kupujesz płatki drożdżowe (albo w sklepie ze zdrową żywnością, abo na allegro) i dosypujesz do zupy/zapiekanki/czegokolwiek (pod koniec gotowania/pieczenia/smażenia); możesz je zmiksować z migdłami. Zupy są najprostszą rzeczą do zrobienia, albo możesz robić potrawy typu dahl (gęste potrawy z soczewicą, ciecierzycą, fasolą itp.) na bazie pomidorów z dodatkiem wszelkich przypraw, ziół itp.(może być karmelizowana cebula, ale to wymaga czasu) kwestia inwencji :)

    --
    "Świnia nie człowiek i świństw nie robi, nie zabija ludzi żeby ich zjeść..." Dezerter
  • ikndar 13.08.14, 00:53
    sliwka1977 napisała:

    > Czym zastąpić parmezan? Ano kupujesz płatki drożdżowe (albo w sklepie ze zdrową
    > żywnością, abo na allegro) i dosypujesz do zupy/zapiekanki/czegokolwiek (pod k
    > oniec gotowania/pieczenia/smażenia); możesz je zmiksować z migdłami. Zupy są na
    > jprostszą rzeczą do zrobienia, albo możesz robić potrawy typu dahl (gęste potra
    > wy z soczewicą, ciecierzycą, fasolą itp.) na bazie pomidorów z dodatkiem wszelk
    > ich przypraw, ziół itp.(może być karmelizowana cebula, ale to wymaga czasu) kwe
    > stia inwencji :)
    >

    Płatki drożdżowe smakują jak pamezan?...
  • janpan14 06.08.14, 23:17
    znam:
    Tekst linka
  • janpan14 06.08.14, 23:17
    znam:
    przepisy wegetariańskie
  • ikndar 13.08.14, 00:50
    Istnieje coś takiego jak żurek wegetariański?
  • vvrotka 14.08.14, 19:35
    Raczej istnieje, jeśli jest nie na boczku i bez kiełbasy.
  • ikndar 17.08.14, 22:35
    vvrotka napisała:

    > Raczej istnieje, jeśli jest nie na boczku i bez kiełbasy.

    Chodziło mi o żurek, zupa bez zapachu boczku i kiełbasy nie może być nazywana żurkiem...
  • vvrotka 17.08.14, 22:44
    Żurek to zupa na bazie zakwasu z mąki, a to czy dodasz wywar mięsny czy warzywny to sprawa drugorzędna.
  • maajeczka30 04.12.14, 20:23
    Super jest dodanie do żurku wegetariańskiego sera białego wędzonego. Nadaje specyficzny zapach wędzonki. Polecam :)
  • joankara 18.12.14, 17:37
    Klasyczny żur postny? Taki, co się drzewiej jadało w okresie Wielkiego Postu i zwyczajowo na Wielkanoc urządzano jego pogrzeb? Na wywarze warzywnym? Zaprawiany chrzanem? No, nie wiem, czy to wegetariańskie, w wywarze mogą być grzyby, to chyba nie bardzo.
  • galla224 27.08.14, 15:36
    znam stronę z przepisami - bardzo szybkimi : ):
    www.bio-fabijanscy.pl
  • zsemle 02.09.14, 10:20
    Dziwię się, że nikt nie wspomniał jeszcze o www.jadlonomia.com/ :) Mimo że nie jestem wegetarianką, to próbowałam kilka przepisów i mi smakowały (ciasto marchewkowe, czekoladowe, zupa selerowa, chili sin carne - to ostatnie zagościło na moim stole na stale). Jest tam i przepis na wegański parmezan.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka