Dodaj do ulubionych

Fajne wegetariańskie przepisy:)

IP: *.net.autocom.pl 01.07.03, 10:22
Hej!
Znacie jakieś smaczne przepisy na pyszne wegetariańskie jedzonko?
K
Edytor zaawansowany
  • amarian 01.07.03, 19:27
    POLECAM TZW POLEWKĘ. PROSTA I BARDZO SMACZNA. ZIEMNIAKI W KOSTKĘ POKROJONE
    TRZEBA ZAGOTOWAĆ W WODZIE Z POTRAWKĄ, VEGETĄ ITP.
    W CZASIE GOTOWANIA, MIKSEREM MIESZAMY ŚMIETANĘ, KWAŚNE MLEKO, MAŚLANKĘ CZY
    KEFIR CO TAM MAMY POD RĘKĄ OK. 1 LITRA(ŚMIETANA + MAŚLANKA) Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
    MĄKI(2, 3 ŁYŻKI). WLEWAMY DO ZIEMNIAKÓW, MUSI SIĘ ZAGOTOWAĆ I GOTOWE. DO TEGO
    CHLEB Z MASEŁKIEM - PYCHA.
  • Gość: Diana IP: 213.25.91.* 02.07.03, 13:35

    CEBULA – TORTILLA
    Składniki: 6-8 łyżek oliwy z oliwek; 5 czerwonych cebul obranych i cienko
    pokrojonych; sól, świeżo zmielony pieprz; 8 świeżych jaj
    Rozgrzać 5 łyżek oliwy na dużej patelni. Dodać cebulę, posolić,
    popieprzyć i smażyć na malutkim ogniu ok. 30 min., aż cebula będzie miękka, ale
    nie brązowa i większość soku wyparuje. Cebulę przełożyć do sitka. Patelnię
    umyć.
    Jajka ubić z solą i pieprzem, aż zrobi się piana. Odstawić, aż piana opadnie, i
    wymieszać z odsączoną cebulą.
    Rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oliwy. Rozlać ją po całej patelni. Wlać
    przygotowaną mieszankę jajek i cebuli. Zmniejszyć ogień i smażyć bardzo powoli,
    od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby tortilla się nie przypaliła.
    Przewrócić tortillę na drugą stronę i smażyć na złoto.


    ŁÓDECZKI z CYKORII NAPEŁNIANE DZIKIM RYŻEM
    Składniki: 4 cykorie; 1/2 szklanki dzikiego ryżu; 1/2 szklanki białego ryżu;
    150 g ananasa; 100 g sera tofu; 3 łyżki masła ; 1/4 szkl. soku
    pomarańczowego; 1 łyżeczka miodu; szczypta szafranu; 2 łyżeczki curry; 1/2
    łyżeczki sosu sojowego
    Cykorie umyj, osusz, odetnij zgrubiałe piętki. Każdą cykorię przekrój wzdłuż,
    usuń środkowe listki, zostawiając trzy zewnętrzne tak, aby powstały łódeczki.
    W dużej ilości wody ugotuj do miękkości dziki ryż (ok. 30-35 min.) i
    biały (ok. 15-20 min.) Odcedź. Tofu i ananasa pokrój w drobną kostkę. Na
    patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wsyp 1 łyżeczkę curry i kostki tofu. Kiedy
    zarumienią się ze wszystkich stron , dodaj ananasa, sos sojowy, sok
    pomarańczowy i miód. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Przełóż kostki tofu i
    ananasa do innego naczynia. Na patelni roztop 1 łyżkę masła z resztą curry i
    szafranem, wrzuć oba ryże, przesmaż je przez 2-3 minuty, zdejmij z ognia,
    wymieszaj z tofu i ananasem i dopraw solą do smaku. Łódeczki cykoriowe przysmaż
    na pozostałym maśle ze wszystkich stron. Podczas smażenia leciutko posól.
    Usmażone cykorie napełnij farszem ryżowym i od razu podawaj.


    FASOLKA SZPARAGOWA SŁODKO-KWAŚNA ZAPIEKANA

    Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 1 łyżka oliwy, 3 łyżki masła, 1/3 szklanki
    mąki, 1 szklanka sosu pomidoro-wego, 2/3 szklanki soku jabłkowego, po 1/4
    szklanki cukru, ketchupu, wytrawnego sherry, octu winnego i jasnego sosu
    sojowego, po 1 puszce fasoli Jaś, flageolet i ciecierzycy, 200 g mrożonej
    szparagowej, 150 g szalotek, 150g pieczarek, po 1 łyżce posiekanego świeżego
    tymianku i majeranku, sól i pieprz do smaku . Porcja na 6 osób.
    Zieloną fasolkę i pokrojone plasterki cebuli wrzucamy do wrzącej wody i
    po chwili odcedzamy. Ziemniaki kroimy na plastry i podgotowujemy 4 minuty.
    Odlewamy wodę, a ziemniaki dobrze mieszamy z oliwą.
    Do rondla wkładamy masło, mąkę, cukier i ketchup, wlewamy sos pomidorowy i
    sojowy, sok jabłkowy, sherry i ocet. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas
    ubijając sos trzepaczką, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gotujemy jeszcze 3
    minuty, co pewien czas mieszając. Do gotowego sosu wrzucamy odcedzone i
    opłukane fasole i ciecierzycę z puszek, zblanszowaną fasolkę i cebulki,
    pokrojone w plasterki pieczarki i zioła. Dobrze mieszamy i przekładamy do
    dużego żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków tak,
    aby zachodziły częściowo jeden na drugi. Przykrywamy folią aluminiową i
    wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 2000 . Pieczemy godzinę. Na ostatnie 20
    minut zdejmujemy folię, żeby zapiekanka się ładnie zarumieniła.


    KUSKUS
    SKŁADNIKI
    3 marchewki ; 1 ostra papryczka ; 20 dag koncentratu pomidorowego ; 2
    pietruszki ; 1 puszka cieciorki ; szczypta szafranu ; 1 kalarepa; 1
    ząbek czosnku ; szczypta gałki musz-ka-tołowej ; 1 seler; 15 g
    rodzynek ; 2 goździki harrissa;
    3 cukinie ; 2 garści płatków migdałowych ; 2 cebule; 1 łyżka masła

    Przyrządzamy na dzień przed przyjęciem, do dużego garnka wlewamy wodę. Solimy,
    dodajemy koncentrat pomidorowy, szafran i gałkę muszkatołową. Dokładamy
    pietruszkę, papryczkę, marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojone w 3-4-cm
    kawałki, jedną cebulę z wbitymi goździkami i gotujemy 15 min. Dodajemy nie
    obrane, pokrojone w kawałki cukinie. Ugotowane warzywa powinny być miękkie ale
    nie rozgotowane. Wywar odlewamy i wstawiamy do lodówki. Roztapiamy masło,
    szklimy pokrojoną w cienkie plastry cebulę, dodajemy migdały i sparzone,
    odsączone rodzynki. Smażymy razem 2-3 minuty i przekładamy do miseczki. Do
    drugiej miseczki wrzucamy odsączoną cieciorkę.
    Kaszę wsypujemy do dużej misy i zalewamy osoloną gorącą wodą tak aby była
    przykryta. Gdy woda wsiąknie, dolewamy ponownie. Do napęczniałej kaszy dodajemy
    masło i mieszamy aby się nie skleiła. Na stół stawiamy głębokie talerze.
    Podajemy kaszę, cieciorkę, do której dolewamy gorącego wywaru, dodajemy
    jarzyny, rodzynki, przyprawy.

    ZIEMNIAKI
    W SOSIE KOPERKOWYM z BROKUŁAMI
    SKŁADNIKI:
    1 kg młodych ziemniaków; 1 duży brokuł; 1 pęczek koperku; 1/3
    kostki masła; 1 szklanka kwaśnej śmietany
    Ziemniaki umyj i dokładnie oskrob,. Pokrój w duże kawałki i ugotuj w
    osolonej wodzie (12-15 min.). Brokuł umyj i podziel na różyczki o średnicy ok.
    4 cm. Ugotuj brokuły na parze. Trwa to ok. 10 min. Ważne, aby ich nie
    rozgotować.
    Wymieszaj brokuły z ziemniakami, delikatnie, by ich nie uszkodzić,
    możesz dosolić. Przykryj i postaw w ciepłym miejscu, aby nie ostygły. Koperek
    opłucz i drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej masło, kiedy się spieni, wrzuć
    koperek, zamieszaj, wlej śmietanę, jeszcze raz zamieszaj i natychmiast zdejmij
    garnek z ognia. Jeśli dopuścisz do tego, że sos się zagotuje, śmietana się
    zwarzy i sos będzie niesmaczny. Polej gorące ziemniaki i brokuły koperkowym
    sosem.

    ZIEMNIACZANY KREM Z GRZYBAMI
    SKŁADNIKI :
    Garść suszonych grzybów, 20 dkg pieczarek, 1 gałązka selera, 3/4 kg
    ziemniaków, 4 łyżki masła, 1szkl. śmietany, pieprz biały i czarny, pęczek
    natki pietruszki
    Suszone grzyby umyj dokładnie i zalej 1 litrem wrzątku. Niech się moczą przez
    godzinę. Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej 2
    łyżki masła i zaszklij na nim seler. Obierz ziemniaki , pokrój w kostkę, dodaj
    do selera. Zalej wszystko grzybami wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj pod
    przykryciem 25 minut. Po tym czasie zmiksuj dokładnie zupę. Pieczarki oczyść,
    posiekaj i usmaż na reszcie masła. Natkę umyj i posiekaj. Dodaj do zupy
    śmietanę, natkę, po szczypcie pieprzu oraz sól do smaku. Na końcu włóż usmażone
    pieczarki. Podawaj natychmiast.

    ZIEMNIAKI Z PORAMI
    ziemniaków tyle samo co porów; sól; pieprz; na każdy kg jarzyn 2-3 łyżki octu
    winnego i jedna łyżka mąki; odrobina masła, śmietany, mleka lub oliwy
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, układamy na dnie szerokiego garnka
    i zalewamy wodą. Pory myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i kładziemy na
    ziemniakach. Tylko ziemniaki mają być zanurzone w wodzie, pory nie ! Jarzyny
    doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 35
    minut. Gdy będą miękkie, prawie rozgotowane, rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy
    rozpuszczoną w occie winnym mąkę i ewentualnie jedną-dwiema łyżkami tłuszczu,
    śmietany bądź mleka. Mieszamy, zdejmujemy z ognia.

  • Gość: Kaśka IP: *.net.autocom.pl 02.07.03, 15:17
    Bardzo dziękuje:))))))))))
    K
  • amarian 02.07.03, 17:44
    ten przepis na ziemniaki z brokułami w sosie koperkowym - polecam. ostatnio
    gotowałam - pycha!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.