b***bak napisał:

> omega-3 s roślin jest nieco innym kwasem i ma swoje zalety;
> także roslinne źródła omega-3 maja pewna przewage nad tlustymi
> rybami:
> z reguly zaweiraja odpowiednia iolśc witaminy E ktora zapobiega
> rozkladowi omega-3 w rybach tej witaminy jest bardzo malo albo
> wcale i kwas omega-3 szybko się rozkłada

Nieprawda. W rybach jest wystarczająca ilość witaminy E. 100g porcja wędzonego
łososia, odpowiadająca 6% dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu,
dostarcza 7% RDA witaminy E, czyli tyle, ile powinna.
Kwasy omega-3 rozkładają się pod wpływem tlenu atmosferycznego i światła
słonecznego i to dość szybko, ale mimo wszystko nie jest to sprawa sekund, więc
jedząc ryby można się nie obawiać, że zawarte w nich kwasy omega-3 rozłożą się
zanim zdążymy je zjeść.

"In a comparison of linseed oil and fish oil supplementation in healthy
volunteers, high doses of linseed oil increased platelet EPA levels but much
less markedly than lower doses of fish oil while linseed oil supplementation did
not increase platelet DHA levels (Sanders and Roshanai 1982). Later experiments
also found that ingestion of ALA increased platelet EPA but not DHA (Allman,
Pena and Pang 1995, Weaver, Corner, Bruce et al 1990, Mantzioris, James, Gibson
et al 1994, Cunnane, Hamadeh, Liede et al 1995). These results demonstrate that
ALA is converted only inefficiently to EPA and even less efficiently, if at all,
to DHA.

Comparisons of the various physiological consequences of supplementation with
linseed oil and fish oil have also demonstrated that they are not equivalent in
their actions (Harris 1997, Knapp 1997). Kestin, Clifton, Belling et al (1990)
found that supplementation with fish oil caused a decrease in plasma
cholesterol, triglycerides and systolic blood pressure but there were no
significant effects of the diet supplemented with ALA. Kelley, Nelson, Love et
al (1993) found that linseed oil supplementation increased EPA but not DHA
levels in plasma and monocytes, and had no significant effect on plasma
triglycerides or lipoprotein levels. Layne, Goh, Jumpsen et al (1996) found that
supplementation with linseed oil produced small changes in lipoprotein levels of
EPA and DHA but did not alter plasma triglycerides level. By contrast, fish oil
supplementation increased EPA and DHA levels and reduced plasma triglycerides
level. In a comparison of the effects of linseed oil and fish oil in
well-controlled type II diabetics, McManus, Clandinin, Jumpsen et al (1996)
found that fish oil reduced triglycerides levels while linseed oil did not."
www.dha-in-mind.com/Resources/DHAomega2.pdf
--
O zielonej socjotechnice - "Zielona alternatywa parlamentarna"
A tu komentarz
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.