Dodaj do ulubionych

- mięso zwiększa ryzyko raka

IP: *.crowley.pl 01.09.03, 16:50
>> wiadomośc pochodzi z Rzeczpospolitej - autor Z.W. 23.X.1998
cytuje bo na pewno nie każdy to mogł przeczytac
Nie wystarcza zrezygnować z jedzenia czerwonego mięsa , by zmniejszyć ryzyko
raka. Te zaskakująca informację opublikował na łamach "American Journal of
Epidemiology" dr Pramil Singh oraz dr Gary Fraser z Centrum Badania Zdrowia
Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii.
Z ich obserwacji wynika, że białe mięso czyli drób i ryby w jednakowym
stopniu, jesli nawet nie bardziej zwiekszaja ryzyko raka jelita GRUBEGO.
uCZENI BADALI 34 TYS. aDWENTYSTÓW dNIA sIÓDMEGO, KTÓRZY NA OGÓŁ SA
WEGETARIANami ale część z nich spożywa też mięso. Okazało sie ,ze własnie
ci, ktorzy raz w tygodniu jedli czerwone mieso, byli o 38% bardziej narażeni
na raka jelita
grubego. Niestety cześciej bo 0 55% chorowali zwolennicy białego mięsa.
Inni ludzie , którzy cześciej pozywiali sie mięsem, jeszcze częściej zapadali
na ten typ nowotowru. Przykładowo osoby spozywające czerwone lub białe mięso
cztery razy w tygodniu były 0 200% bardziej narazone na raka jelita. Nie
wiadomo, jaka jest tego przyczyna. Na razie ustalono jedynie, że w gotowanym
mięsie wyddzielane są substancje rakotórcze - m.inn. aromatyczne aminy
heterocykliczne.
>>Wg amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem, zmiana diety polegająca na
większym spozyciu warzyw i owoców przy jednoczesnym ogrqniczeniu miesa ,
spowodowałaby naświecie spadek zachorowań na raka aż o 4 mln (przypadków
rocznie). W 1996 roku wykryto ,że nadmierne spożycie tłuszczy pochodzenia
zwierzęcego oraz czerwonego mięsa zwiększa u kobiet ryzyko zachorowania na
chłoniaki nieziarnicze.
Obserwuj wątek
      • staua Re: - mięso zwiększa ryzyko raka 14.04.04, 16:57
        OK, dodam, zeby nie bylo, ze to konkretnie przypadlosc osob miesozernych, ten
        rak jelita grubego: nadmiar miesa i brak wlokna powoduje zastoj odchodow w
        jelitach, zmniejszenie ruchow robaczkowych i to moze prowadzic do raka. W
        praktyce osoby jedzace miesa po prostu moga jesc OPROCZ miesa duzo owocow i
        warzyw i w ten sposob zapobiegac obstrukcjom.
        Mieso to tylko przyczyna posrednia. Oczywiscie wegetarianizm te akurat
        przyczyne eliminuje i to jest plus. Mozna ja wyeliminowac inaczej (jak ktos
        chce, przeciez sa nawet tabletki - "wymiatacze") :-))
        --
        ----------------------------------
        nie klikaj tutaj!!!
        Polscy naukowcy za granica
    • gaz.gaz.gaz.na.ulicach Mieso 13.04.04, 23:19
      Najprostrze uzsadnienie wegetarianizmu motywowanego wzgledami dietetycznymi
      jakie uslyszalam brzmialo tak, ze zwierze w stytuacji stresu przed smiercia,
      strachu, cierpienia produkuje toksyny. Te toksyny odkladaja sie w miesie. Wiele
      chorob miesozercow jest wiec jakby poniekad zemsta zwierzat.
      • Gość: Rycho Re: Rośliny też IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.04.04, 08:45
        Rośliny postępują podobnie,a nawet idą dalej bo powiadamiają sąsiadów o
        niebezpieczeństwie.Jest to jednym z powodów dla których roślinożercy muszą
        ciagle się przemieszczać,gdyż dłuższy popas w jednym miejscu staje się dla nich
        szkodliwy.
        Jest to trochę smutna wiadomość dla wegetarian bo pokazuje,że rośliny też
        cierpią , też chcą żyć i próbują się bronić.I co w końcu można jeść by nie
        zadawać cierpień istotom żywym?
    • Gość: rodzynek jeszcze jedno z wątku Jędrusia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.04, 01:15
      Wysokoprzetworzone produkty mięsne w diecie, mogą lekko zwiększyć ryzyko raka
      jeslita prostego.

      "Ww. zespół badawczy przebadał 952 osoby z nowotworami jelita prostego oraz
      1205 osób jako kontrola, pochodzących ze stanów Utah i Kalifornii w latach
      1997-2002. Zbierane dane dotyczą leczenia medycznego, nawyków dietetycznych
      oraz inne dodatkowe dane. Pobierano próbki krwi, zbierano dane o DNA oraz
      NAT2 variant (marker genetyczny, wskaźnik na acetylację) od ww. osób.
      Ujawniono występowanie lekkiego (jednak statystycznie nieistotnego) wzrostu
      ryzyka nowotworów jelita prostego wśród mężczyzn oraz kobiet konsumujących
      wysokoprzetworzone produkty mięsne."
      • Gość: Jędruś Re: jeszcze jedno z wątku Jędrusia IP: 128.250.211.* 15.04.04, 02:15
        Rodzynek;
        Ww. zespół badawczy podkreślił wyraźnie niedomogi na tle genetycznym zwiększają
        ryzyko nowotworów.
        Nie zostało podane czy wśród ww. osób, osób z niedomaganiami genetycznymi jest
        to statystycznie istotna różnica.
        Ponad to jedzenie surowego mięsa bez pasożytów to jedynie rozsądne wyjście dla
        osób uwielbiających mięso. To nie mięso w samo w sobie lecz ‘termiczne
        pichcenie’ mięsa są przyczyną nowotworów.
        Uważam, że obróbka termiczna wysokobiałkowych, wysokotłuszczowych artykułów
        pochodzenia roślinnego powoduje również podobne zagrożenia nowotworowe.
        Aby mieć lepszy wgląd w tej sprawie potrzebne są badania porównawcze pomiędzy
        osobami na dietach termicznie zniszczonych a osobami na diecie surowej żywności
        (witarianami).
        Może kiedyś zostanie to zrobione.
        Badania na zwierzętach (niestety niehumanitarne) zostały już przeprowadzone.
        Polecam: „Enzyme Nutrition” E. Howell tam jest źródło bibligraficzne ww. badań.

        Pozdrowienia
        Jędruś
          • Gość: Jędruś Re: Rycho IP: 128.250.211.* 16.04.04, 01:16
            Gość portalu: Rycho napisał(a):
            Czy jest możliwe wyżycie w dzisiejszych czasach człowiekowi w mieście na samej
            > nieprzetworzonej żywności?Można maksymalnie ograniczyć żywność przetworzoną
            > czego jestem gorącym zwolennikiem,lecz wyeliminowanie jest bardzo trudne.

            J: Jest to możliwe ale powoli, stopniowo, kupujesz nasiona, orzechy w sezonie
            przechowujesz (orzechy najlepiej przechowują się w cukrze).
            Zobacz: www.zb.eco.pl/zb/179/wege.htm
            www.rawfoods.com oraz www.surawka.republika.pl

            W domu podkiełkowujesz to wszystko, osobiście ustawiam nasion do podkiełkowania
            raz na 3 dni;
            To jest świeże, niegotowane jedynie przepuścić z wodą przez homogenizator 2-3
            razy.
            Zobacz wątek: sezon zimowo-wiosenny
            Co do warzyw oraz owoców: robienie zakupów w sklepach lub targowiskach owocowo-
            warzywnych.
            Pozdr.
            Jędruś
    • Gość: brumbak Re: - mięso zwiększa ryzyko raka IP: *.crowley.pl 17.04.04, 12:57
      sprawy te są wielokrotnie przebadane
      wszystkie ppowazne badania na duża skale potwierdzają wyraźną korelacje miedzy
      poziomem spozycia miesa a zachorowaniami na raka

      kolejny przykład
      badania prowadzone na przełomie lat 60. i 80. przez National Cancer Institute
      w USA
      - badano zależnośc miedzy psożyciem 119 różnych pokarmów a zachorowaniami na
      raka

      dr. Berg tak podsumowuje wyniki badań w cześci dotyczacej raka jelita:

      " Ryzyko zachorowania było wyraźnie zależne od spożycia wołowiny,
      wpieprzowiny i mieśa drobiowego."

      JOURNAL OF THE NATIONAL CANCER INSTITUTE , DEcember 1973 pg 1771
      • brumbak mieso a rak- zależnośc wprost proporcjonalna 23.05.04, 12:29

        różni spamerzy w tym wątku lubią niewątpliwie mięso ale nie lubią FAKTÓW ani
        się uczyć
        ---
        dla porządku podaję kolejne przykłady fachowych opinii( a nie opinii spamerow)
        i wyników badań na duża skalę ( a nie : moja ciocia jadła mięso i dożyła 115lat
        co oczywiście tez jako jednostkowe przypadki może się zdarzyć)
        ....
        Sprawa jest dawno przebadana znana trzeba tylko sięgać do źródeł i poczytać
        .... Przy okazji dygresja.
        parę osób na tym forum -na zasadzie spamu lub ignorancji - wygłasza opinie że
        jeżeli opinia lub wyniki badań nie pochodzą z ostatnich paru lat - to są
        bezwartościowe...
        - w dietetyce jest tak,że nie wyważa się otwartych drzwi
        Jeżeli jakiś fakt został wszechstronnie zbadany 40 lat temu i nie pojawiły się
        żadne istotne przesłanki by zmieniać opinie to badań na dużą skalę się nie robi-
        stąd np. już od lat 50. XX wieku wiadomo że białko roślinne jest tak samo
        wartościowe jak zwierzęce, zawiera te same aminokwasy egzogenne , i przeciętnie
        różnorodna dieta roślinna dostarcza niezbędnych ilości białek i właściwej
        ilości tychże aminokwasów egzogennych...

        także w dziedzinie badań nad zależnością zachorowań nad raka a dietą bardzo,
        bardzo wiele badań na ogromna skale przeprowadzono w latach 60. 70. i później
        na podobna skalę już ich nie prowadzono- z prostego powodu:
        Jeżeli wyniki są jednoznaczne, powtarzalne to nie ma, po co drugi raz wydawać
        następnych kilkudziesięciu milionów dolarów ( tyle, co najmniej trzeba wydąć na
        poważne kompleksowe badania)

        ------
        w latach 60 i 70. ok. 1400 Amerykanów umierało co dzień na raka\
        Dlatego National VCancer INstitute prowadził szereg projektów badawczych
        oto ogólna opinia opublikowana w fachowym magazynie medycznym
        Advances in Cancer Research Reddy, B. "Nutrition and its relationship to
        Cancer"
        32:237, 1980
        " Aktualnie mamy zdecydowane dowody,że najistotniejszym czynnikiem ryzyka w
        zachorowaniach na raka jest styl odżywiania."

        Jaki czynnik w diecie jest tym najistotniejszym czynnikiem ryzyka?
        też sprawdzono, też wiadomo
        na pocz. latach 80 KOngres USA prowadził w tej sprawie tzw. przesłuchania w
        celu uzyskania opinii specjalistów na temat przyczyn takiego zagrożenia
        amerykanów
        chorobami nowotworowymi

        Zastępca Dyrektora Instytutu Raka dr Gori w trakcie przesłuchań powiedział
        m.inn.
        "Do niedawna , wiele osób dziwiłoby się bardzo sugestii że nierównowaga pewnych
        składników w normalnej diecie może przyczynić się do zachorowań na raka i
        miażdżycę
        Obecnie, nagromadzono dosyć przesłanek, które takie stwierdzenie czynią nie
        tyle prawdopodobnym, co PEWNYM
        > Tymi czynnikami ryzyka są zasadniczo spożycie MIESA i tłuszczu."

        Te przesłuchania w Kongresie odbyły się po przeprowadzeniu wielu wielu badań.

        Już znacznie wcześniej wiedziano o tym co znalazło odbicie w fachowej pismach
        medycznych.

        Przykład:

        " Populacje w których diecie jest dużo mięsa. Dużo tłuszczu są bardziej
        narażone na ryzyko raka jelita niż te osoby, które stosują dietę wegetariańska
        Czy podobne diety z niewielkim udziałem mięsa?”
        Science , Feb 1974. pg 416

        Jeszcze wcześniej prowadzono np badanie na temat sprawdzenia czy zachorowania
        na raka jelita maja bardziej związek z cechami genetycznymi czy dietą.
        Dr Berg z Amerykańskiego Instytutu Raka ze współpracownikami przeprowadził
        stosowne badania.
        > Wiadomo było że Japończycy mieli znacznie niższy współczynnik zachorowań na
        raka niż Amerykanie oraz że spożywali znacznie mniej mięsa.
        Badania na ogromną skalę miały sprawdzić czy zmienia się ryzyko zachowań u tych
        Japończyków którzy emigrowali do USA i przyjmowali miejscowe zwyczaje
        żywieniowe..
        Wynik badań był JEDNOZNACZNY:
        - Współczynnik zachorowań u Japończyków zamieszkujących USA i odżywiających się
        po amerykańsku ( z dużą ilośćią mięsa) był bardzo zbliżony do współczynnika
        zachorowań u Amerykanów.Hanszel.W. "Studies of Japanese Migrants, I. MORTALITY
        from CANCER" Journal of the National Cancer INstitute. 40:43, 1968.

        itd itp

        można cytować setki podobnych badań na duża skalę
      • misiu-1 Re: - mięso zwiększa ryzyko raka 08.10.05, 10:33
        Dlatego też zaprzestano stosowania hormonów w hodowli zwierząt:

        "W 1988 r. Wspólnoty Europejskie zakazały stosowania hormonów wzrostu w hodowli
        zwierząt. Obowiązuje to wszystkie państwa członkowskie i dotyczy również
        importu z państw trzecich. Kwestię tę regulują przepisy dyrektywy 96/22/WE z 29
        kwietnia 1996 r. dotyczącej zakazu używania w hodowli bydła substancji o
        działaniu hormonalnym lub tyreostatycznym oraz agonistów receptorów beta i
        uchylającej dyrektywy 81/602/EWG, 88/146/EWG i 88/299/EWG."
        www1.ukie.gov.pl/www/serce.nsf/0/30a20d943247adf6c1256e850049e306?open

        --
        "Sądzę, że stosowanie lub niestosowanie przemocy to nie kwestia zasad
        moralnych, tylko taktyki."
        (Jerry Vlasak, PCRM)
        • brumbak Re: - mięso zwiększa ryzyko raka 09.10.05, 13:16
          misiu-1 napisał:
          I. w opracowaniu które cytuje jest rozdiał w trym World Cancer Fund wyraża
          opinię iż samo spożycie miesa( nie wnikając jaki czynnik z tym związany jest
          decydujacym powodem) zwieksza ryzyko raka - sprawa hormonów to głowny temat tego
          opracowania , ale nie jedeny
          sami miesożercy przyznja oficjalnie ze mieso zwiększa ryzyko raka- sprawa jest
          powszechnie znana i akceptowana przez gremia fachowców - miesożerców
          > Dlatego też zaprzestano stosowania hormonów w hodowli zwierząt:
          >
          > "W 1988 r. Wspólnoty Europejskie zakazały stosowania hormonów wzrostu w
          hodowli zwierząt. Obowiązuje to wszystkie państwa członkowskie i dotyczy również
          > importu z państw trzecich. Kwestię tę regulują przepisy dyrektywy 96/22/WE z 2
          ..
          formalnie tak- tak samo jak zakazano dopingu w sporcie
          trwa po prostu stały wyscig mniedzy nieucziwymi hodowcami a metodami wyrkywania
          hormonów w miesie

          stąd te badania maja datę : 1999 juz po wprowadzeniu zakazu...
          • misiu-1 Re: - mięso zwiększa ryzyko raka 09.10.05, 13:42
            Nie ma dowodów na to, że mięso zwiększa ryzyko raka. Jest tylko zaobserwowana
            zbieżność statystyczna między spożywaniem mięsa a zachorowalnością na NIEKTÓRE
            odmiany nowotworów. Tak, jak istnieją zauważone zbieżności stat. między dietą
            wege a INNYMI rodzajami nowotworów. Co jest przyczyną - nie stwierdzono.
            Podejrzewa się głównie szkodliwe dodatki do mięsa, konserwanty lub niektóre
            rodzaje obróbki termicznej.
            Nie jest to argument za odstawieniem mięsa, tylko za ograniczeniem stosowania
            szkodliwych dodatków, albo za zastąpieniem ich innymi.

            > stąd te badania maja datę : 1999 juz po wprowadzeniu zakazu...

            Bzdura. Dokument nie jest dowodem na stosowanie hormonów w hodowli zwierząt w
            UE mimo obowiązującego zakazu. Został on sporządzony w celu uzasadnienia przed
            WTO ochrony rynku UE przed importem szkodliwej żywności. Zakaz dotyczy przecież
            nie tylko żywności produkowanej w UE, ale też pochodzącej z innych krajów.

            --
            "Sądzę, że stosowanie lub niestosowanie przemocy to nie kwestia zasad
            moralnych, tylko taktyki."
            (Jerry Vlasak, PCRM)
    • asiabed Re: - mięso zwiększa ryzyko raka 09.10.05, 14:12
      Mieso, zywnosc przetworzona, uboga w blonnik, niezbilansowana sieta, stosowanie
      duzych ilosci uzywek (i tu nie tylko alkohol i papierosy - ale tez herbata i
      kawa)weglowodany proste, stosowanie antybiotykow, lekow "bez recepty" czyli
      wszelkich acetylosalicylanow, sysntetycznych witamin (czyli dieta przecietnego
      amerykanina, polaka...) zakwasza organizm, zaburza prawidlowa flore bakteryjna
      jelit - generalnie nie sprzyja rownowadze kwasowo-zasadowej organizmu- a to w
      konsekwencji czesto prowadzi do zbyt intensywnego rozwoju organizmow patogennych
      w jelicie (grzyby, pasozyty, bakterie) a takze w organizmie, a to z kolei jest
      na pewno posrednia (jesli nie i bezposrednia, choc tego jeszcze wprost nie
      udowodniono) przyczyna nowotworow i wieluuuuuuu nekajacych nas dolegliwosci.
      pozdr.
      • brumbak mięso zwiększa ryzyko raka- silna korelacja 19.11.05, 11:21
        oto opinia osoby jadajacej miesoi fachowca:
        -- Professor Sheila Bingham, a principal investigator of the study from the MRC
        Dunn Human Nutrition Unit in Cambridge, eastern England, told the Press
        Association: "People have suspected for some time that high levels of red and
        processed meat increase risk of bowel cancer, but this is one of the largest
        studies worldwide and the first from Europe of this type to show a strong
        relationship.
        ... prof. Bingham reprezentująca Urząd Badań nad Rakiem z Cambridge powiedziała:
        " Ludzie podejrzewali od dłuższego czasu że wysoki poziom spozycia czerwonego i
        przetworzonego miesa zwieksza ryzyko raka jelit , ale to jest jeden z
        najwiekszych programów badawczych na świecie i pierwszy tego typu w Europie
        który wskazuje na silną korelację ( w zakresie zależności spożycia miesa i
        zachorowania na raka.)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka