Dodaj do ulubionych

typowo polskie dania wegetarianskie

IP: *.icpnet.pl 04.09.03, 21:40
siemak

niedlugo przyjezdza do mnie qmpel z zagranicy ktory jest wegetaeianinem. jako ze jest pierwszy raz w polsce to chcialbym go poczestowac jakimis typowopolskimi danimi. ale w kuchni polskiej trudno o dania wegetarianskie. prosze jezeli jakies znacie to czy moglibyscie mi podac nazwe/przepis/linka do przepisu. zz gory dziekuje

pozdro
BeMBeN
Edytor zaawansowany
  • 04.09.03, 23:06
    Witom!

    www.puszkkka.spinacz.pl

    BIGOS WEGETARIAŃSKI

    Składniki:
    0,5 kg kapusty kwaszonej (ewentualnie pół na pół ze słodką)
    1 kg warzyw: marchew, ziemniak, pietruszka, seler, pasternak, 2 pory
    grzyby suszone 3�5 szt.
    dla tych co lubią dodatkowo brukselka w dowolnej ilości
    100 g proteiny sojowej w
    kostce lub 1/2 szklanki ryżu (może być pszenica, pęczak lub zestaw ww. ziaren)
    przecier pomidorowy lub sok pomidorowy
    sos sojowy
    pasta miso
    Przepis:
    Do wrzącej, lekko solonej wody (ok.2 l) wrzucić ryż i namoczoną wcześniej
    fasolę. Gotować 10 min., dodać pokrojone w kostkę warzywa, pokrojoną kapustę i
    brukselkę, suszone grzyby, kostkę sojową. Dusić do miękkości warzyw. Dodać 1
    szklankę przecieru pomidorowego.
    Doprawić do smaku sosem sojowym, pastą miso. Ewentualnie całość zagęścić mąką
    z pełnego przemiału. Dokładnie wymieszać. Spożywać jako danie
    samodzielne.

    Nie będę dalej podawać bo wszystko jest "w puszce"

    Pozdrawiam! MarchWiok
  • Gość: Rycho IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 05.09.03, 23:49
    Do tego bigosu dodałbym jeszcze suszonych śliwek.Pozdr
  • 08.09.03, 03:14
    proponuje przygotowac rolke papieru toaletowego i szczotke ryzowa na mocnym
    kiju zeby mozna zepchnac to sie urodzi do kanalu.
  • 05.09.03, 15:48
    a moze nalesniki tudziez krokiety z kapusta i grzybami...
    lub ze szpinaczkiem... niestety nie posiadam przepisow na podoredziu... no ale
    mysle, ze nie bedzie problemow ze znalezieniem w sieci.
    Pozdrawiam
    ps
    hmmm a moze po prostu ziemniaczki lub tez kasza gryczana z sosem grzybowym... w
    koncu sezon sie na grzybki zaczyna :) bedzie typowo po polskiemu :)
    raz jeszcze pozdrawiam
    maniek
  • Gość: Krzyś IP: *.icpnet.pl 05.09.03, 16:02
    Jest tego mnóstwo a pisze to jako mięsożerca:-).
    Np. Pyzy zarówno te ziemniaczane jak i drożdżowe, kluski śląkie ale tu musiał
    byś wymyśle jakieś sosiki bez mięsne. Z kuchni wielkopolskiej polecam Ci Pyry z
    gzikiem a po ludzku ziemniaki najlepiej mundurkach i biały ser z dodatkiem
    śmietany szczypiorku i takich tam. Także plendze czyli placki ziemniaczane
    Starte ziemniaki + mąka + jajko wymieszać i usmażyć na oleju roślinnym do tego
    jak kto lubi musztarda, cukier, śmietana albo inny sosik
  • 06.09.03, 20:01
    Gość portalu: Krzyś napisał(a):

    > Jest tego mnóstwo a pisze to jako mięsożerca:-).
    > Np. Pyzy zarówno te ziemniaczane jak i drożdżowe, kluski śląkie ale tu musiał
    > byś wymyśle jakieś sosiki bez mięsne.

    ależ skąd!
    najlepsze po prostu z podsmażaną cebulką :)))

    --
    --------------------
    Stach ma wielkie krocze (c) pidżyn!!!
    --------------------
  • 09.09.03, 12:31
    Jest sezon na grzyby, a grzyby duszone, smażone, sosy grzybowe to polskie
    danie. Albo pierogi z grzybami, a jeszcze lepiej uszka i do tego czerwony
    barszczyk.
  • Gość: kira IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 23:06
  • Gość: kira IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 23:07
  • Gość: Kira IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 10.09.03, 23:12
    bigos sojowy. Zamiast mięsa -granulat sojowy.Dostępny w kazdym sklepie.Wrzucasz
    do gotującej sie kapusty, nic z nim wcześniej nie robisz.Prosto z opakowania.A
    reszta normalnie jak w bigosie .
    - podajesz sam z chlebem
    - smażony z makaronem jak łazanki
    -zawsze też możesz użyc go jako farszu do krokietów
    życze smacznego
  • 11.09.03, 12:12
    Gość portalu: Kira napisał(a):

    > bigos sojowy. Zamiast mięsa -granulat sojowy.Dostępny w kazdym
    sklepie.Wrzucasz
    >
    > do gotującej sie kapusty, nic z nim wcześniej nie robisz.Prosto z
    opakowania.A
    > reszta normalnie jak w bigosie .
    > - podajesz sam z chlebem
    > - smażony z makaronem jak łazanki
    > -zawsze też możesz użyc go jako farszu do krokietów
    > życze smacznego

    No wybacz, ale bigos z granulatem sojowym to nie jest bigos, a już na pewno
    czegoś takiego nie można zaliczyć do dań tradycyjnej kuchni polskiej. Wydaje
    mi się, że autorowi wątku chodziło raczej o wskazanie autentycznie polskich dań
    bezmięsnych (jak wspomniane pierogi z grzybami czy barszcz), a nie ich
    wynaturzonych wersji...
  • Gość: doku IP: *.chello.pl 11.09.03, 17:34
    ... kilku lat już to wiadomo

    Piekarze nie pieką już chleba sojowego. Zaprzestano serwowania sojowej proteiny
    chorym na diecie jarskiej. Wykryto w soi jakąś substancję uszkadzającą komórki
    nerwowe, było o tym głośno kilka lat temu. Podobno sfermentowana soja jest
    bezpieczniejsza, np. w postaci tofu, ale nie jest jeszcze pewne, kiedy i w
    jakim stopniu substancja ta rozkłada się w procesie obróbki soi.

    Poza tym faszerowanie się białkiem sojowym jest szkodliwe choćby z tego powodu,
    że i tak dostarczamy organizmowi zbyt wiele białka, a to jest szkodliwe. Np.
    zastąpienie wędliny żółtym serem powoduje dwukrotny wzrost ilości zjadanego
    białka. Kotlety z grochu czy soczewicy mają więcej białka niż tradycyjne
    kotlety mielone z mięsa.

    Białko sojowe jest jednym w głównych alergenów. Po mleku krowim zajmuje drugie
    miejsce na tej niechlubnej liście spożywanych przez ludzkość świństw.

    Soja w każdej postaci to zupełnie niepotrzebne świństwo, tak jak mleko krowie i
    jego przetwory.
  • 18.11.16, 18:57
    No nie wiem, ja lubię soję. Ostatnio najczęściej gotuje ziarno soi na kilka dni, i odgrzewam na patelni z czosnkiem i przyprawami (np. kurkumą). Jem z chlebem maczanym w oleju, i ewentualnie oliwkami i np. ziarnami konopi.
  • 14.12.16, 09:56
    A to mi akurat soja nigdy nie smakowała. Lubię wegetariańskie dania, ale to mi w ogóle nie odpowiada.
  • 19.12.16, 22:02
    Lubię soję jako ziarno, natomiast te wszystkie kotlety sojowe, granulaty i tofu do mnie nie przemawiają.

    --
    Uroczyście przysięgam, że knuję coś niedobrego...
  • 14.09.03, 00:37
    Ruskie pierogi, pierogi ze szpinakiem, knedle ze sliwkami, kopytka, pomidorowa
    z kluskami, ogorkowa, kotlety z boczniakow, kotlety z pieczarek,

    Te typowo polskie (nie jakies modyfikacje z soja, zeby nikt sie nie czepial)
    mi do glowy przychodza.
  • Gość: BeMBeN IP: *.icpnet.pl 14.09.03, 09:28
    Wielkie dzieki dla wszystkich. naprawdze pomogliscie mi tymi przepisami.
  • 30.09.03, 09:08
    A kopytka z sosem pieczarkowym? A racuchy z jabłkami i cukrem pudrem? A kasza
    gryczana na milion sposobów? Chłodniki z maślanki, kwaśnego mleka itp? BArszcz
    ukraiński (mrożonka - polecam), wystarczy dodać dużo czosnku, sól i pieprz
    (ewentualnie śmietanę, ja nie daję) i ziemniaczki z cebulką? Przecież kuchnia
    polska jest w dużym stopniu wegetariańska, zwłaszcza ta powokenno-kryzysowa :o)
    NAwet jeśli kolega nie je mleka, jaj itp to jest w czym wybierać.
  • 30.09.03, 17:03
    Nie tylko powojenno-kryzysowa, sięgając jej korzeni aż do średniowiecza
    znajdziemy dwa rdzennie polskie warzywa: chrzan i rzepę, a ponadto wspomniane
    już przez ciebie kasze wszelkich rodzajów i odmian (wymienione w
    książce "Culinaria" jako jedna z polskich specjalności), zboża (chleba naszego
    powszedniego), a z dziedziny zbieractwa bogactwo leśnych owoców (poziomki,
    jagody, maliny, jeżyny! A jakie dżemy z tego są, palce lizać!), orzechów i
    grzybów. Do wyboru, do koloru. Wegetarianką nie jestem, ale to co wymieniłam
    powyżej zasadniczo jeść uwielbiam (szukam jeszcze dobrych przepisów na rzepkę),
    natomiast jadłam kiedyś soczewicę w paszteciku i kotlety z soi - rzadkiej klasy
    świństwo.
  • 18.11.16, 08:35
    gołąbki wegańskie: www.kanielak.com/pl/weganskie-golabki-z-kurkuma/
  • 20.12.16, 15:48
    kapusta z grzybami, krokiety, zupa jarzynowa
  • 28.01.17, 14:21
    może zapiekankę?

    www.kukuleczki.pl/2016/09/wegetarianska-zapiekanka-z-makaronem.html
  • 11.03.17, 14:36
    To może pasztet gryczany do smarowania.. na kanapki:
    aniagotuje.pl/pasztet-gryczany-do-smarowania/
  • 21.03.17, 13:29
    Ostatnio znalazłam super stronę, gdzie zamawiam produkty. Bardzo spodobała mi się ta metoda robienia zakupów, nie tracę czasu w kolejkach, a przede wszystkim nie muszę nosić ciężkich siatek z zakupami . Składam zamówienie, a oni dostarczają mi je pod same drzwi :D A najważniejsze mam pewność, że są świeże i zdrowe :)
    ryneczek.zgora.pl/
    POLECAM :)
  • 01.10.17, 10:28
    Choć nie jestem wegetarianką to bardzo lubię dania bez mięsa. Sporo fajnych i dość prostych przepisów znalazłam na UgotujmyCoś.pl Kiedy nie mam inspiracji do ugotowania czegoś, to często tam zaglądam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.