Dodaj do ulubionych

Co zamiast Vegety i kostek rosołowych?

06.06.08, 22:27
Może to nie jest pytanie typowo wegetariańskie, ale mniemam, że mi
pomozecie :-)

Otóż wiele przepisów kucharskich (także bezmięsnych) zawiera Vegetę
czy kostki rosołowe. A co z glutaminianem sodu????
Poczytałam skład Vegety, Kucharka, Ziarenek Smaku, rozmaitych
bulionów itp. i absolutnie każda z tych rzeczy miała w składzie
nieszczęsny glutaminian sodu.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czym zdrowym mozna zasąpić
takie "polepszacze smaku i zapachu"?
Co Wy stosujecie do potraw?
Edytor zaawansowany
  • martvica 06.06.08, 22:57
    Kostek bulionowych mi się zdarza używać, przyznaję się ze wstydem. Może sos sojowy?
    --
    A ja wolę Wolę
    Rude i Łaciate
    Ogród Martvej
  • misiu-1 07.06.08, 09:42
    martvica napisała:

    > Kostek bulionowych mi się zdarza używać, przyznaję się ze wstydem.

    Nie ma się czego wstydzić. Skoro kostki są takie tanie, a jednak ich reklamy
    pojawiają się w TV, gdzie kosztują miliony, to widocznie używa ich wiele osób. :-)
  • snajper55 07.06.08, 12:10
    Dla zainteresowanych, skład kostki bulionowej:

    * sól kuchenna ~50%,
    * tłuszcze roślinne i zwierzęce ~10%,
    * składniki mięsne 0.2 - 0.5%,
    * aromaty i substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu,
    rybonukleotydy: inozynian sodu i guanylan sodu),
    * substancje smakowe (ekstrakty drożdżowe, naturalne przyprawy roślinne, suszone
    warzywa, cukier),
    * maltodekstryny (enzymatyczne hydrolizaty skrobiowe),
    * skrobia ziemniaczana,
    * barwniki naturalne i identyczne z naturalnymi (karmel i kurkuma),
    * regulatory kwasowości (np. kwas cytrynowy).

    cafeteria.pl/zdrowie/niezdrowa-zupa-z-kostki/

    S.
    --
    Z forum Ezoteryka i bioterapia:
    Sex astralny-czy ktoś wie jak sie przed tym bronic?
    Forum o Nasza-klasa.pl
  • martvica 07.06.08, 14:10
    > Nie ma się czego wstydzić. Skoro kostki są takie tanie, a jednak ich reklamy
    > pojawiają się w TV, gdzie kosztują miliony, to widocznie używa ich wiele osób.

    To że wiele osób coś robi, nie oznacza że to nie jest złe/głupie, etc ;) Ja wiem
    że to jest straszne świństwo, ale zdarza mi się.
    Nie wiem jak jest z reklamą, bo TV nie oglądam, w radiowej Trójce ostatnio leci
    reklama że czegoś jeszcze brakuje do pomidorowej, po czym wyskakuje gościu z
    bulionem cielęcym (normalnie jakbym była mięsożerna to w życiu bym tego nie
    kupiła, nie znoszę denerwujących reklam). I nie wiem czy te fajne kostki z oliwą
    z oliwek i ziołami są reklamowane czy nie, ale wolę je od tradycyjnych warzywnych.

    A z poprawiaczy smaku przyszedł mi do głowy jeszcze lubczyk.
    --
    A ja wolę Wolę
    Rude i Łaciate
    Ogród Martvej
  • misiu-1 07.06.08, 16:08
    martvica napisała:

    > To że wiele osób coś robi, nie oznacza że to nie jest złe/głupie,
    > etc ;)

    Oczywiście, a mimo to mamy demokrację . :-)

    > Ja wiem że to jest straszne świństwo, ale zdarza mi się.

    Nie martv się tym tak bardzo. Ja na przykład w łóżku z żoną... (jem śniadanie
    jakby się kto pytał) Wiem, że to jest straszne świństwo, ale zdarza mi się. ;-D
  • martvica 07.06.08, 16:23
    > Nie martv się tym tak bardzo.

    Ależ nie martvię się tak bardzo ;)

    Ja na przykład w łóżku z żoną... (jem śniadanie
    > jakby się kto pytał) Wiem, że to jest straszne świństwo, ale zdarza mi się. ;-D

    Ale to przynajmniej zdrowe... chociaż no dobrze, to zależy od śniadania ;)
    --
    A ja wolę Wolę
    Rude i Łaciate
    Ogród Martvej
  • ajandgeo 07.06.08, 13:59
    Nie uzywam kostek rosolowych i Vegety zamiast tego dodaje do potraw
    ziola zarowno swieze jak i suszone.Wrecz trudno uwierzyc jak bardzo
    polepszaja smak potraw.Ponad to nauczylam sie robic wywary -rosoly
    warzywne na bazie,ktorych gotuje zupy.Nic nie pobije smaku wywaru i
    ziol.Polecam.
  • arletta.j 07.06.08, 14:53
    Suszone warzywa, zioła, płatki drożdżowe, wodorosty, miso - jest wiele możliwości.

    Dla chcącego, nic trudnego :)
  • figgin1 07.06.08, 20:57
    Sól, czosnek, koperek, pieprz, cebula...
    Zamiast kostek rosołowych bulion z marchwii, pora, selera, liści
    laurowych, i mocno zesmażonej cebuli.
    A przepisy gdzie wspominają o wegetach czy kostkach rosołowych
    omijam. Nienawidzę sztucznych świńst i nie chcę mie nic współnego z
    przepisami ludzi, którzy je tolerują.
    --
    problem z klawiatura
  • misiu-1 07.06.08, 21:09
    Cebulę można też nabić na widelec i lekko przypalić nad ogniem. Z suszonych ziół
    najbardziej lubię majeranek, ale przypuszczam, że nie jest to przyprawa
    szczególnie ceniona przez wegetarian. :-)
  • znana.jako.ggigus 07.06.08, 21:26
    przypuszczenie?
    --
    Z dzialalnosci admina snajpera:Nie dasz sobie spokoju. Przecież ty tylko szukasz
    pretekstu, aby coś napisać, aby w ten sposób zaistnieć. A jak pretekstu nie
    znajdujesz, to piszesz cokolwiek, przylepiając to gdziekolwiek. Bo dla ciebie
    jazgot to sens życia.
  • figgin1 07.06.08, 23:08
    Jako, że wyjątkowo pasuje do tłustych dań miesnych. Ale po co w
    ogóle pytasz? Przeca dyskusje o smakach są be.
    --
    problem z klawiatura
  • znana.jako.ggigus 08.06.08, 18:00
    a nie o smak
    MYLISZ POJECIA!!!

    uzywam majeranku od lat do zupy fasolowej
    to jakis mit, miesozercy kochani, z tymi tluszymi daniami
    najpierw oburzacie sie na parowki wege, a teraz chcecie zabrac sobie majeranek
    do kuchni
    no no
    --
    Z dzialalnosci admina snajpera:Nie dasz sobie spokoju. Przecież ty tylko szukasz
    pretekstu, aby coś napisać, aby w ten sposób zaistnieć. A jak pretekstu nie
    znajdujesz, to piszesz cokolwiek, przylepiając to gdziekolwiek. Bo dla ciebie
    jazgot to sens życia.
  • martvica 08.06.08, 18:59
    figgin1 napisała:

    > Jako, że wyjątkowo pasuje do tłustych dań miesnych.

    Ale przecież nie ma monopolu i ścisłych zasad używania majeranku. Pasuje do
    strączkowych, a świeży jest obłędny na kanapce z pomidorem :)
    --
    A ja wolę Wolę
    Rude i Łaciate
    Ogród Martvej
  • cyberski 08.06.08, 10:47
    Korzystam (jeśli już taka konieczność)z suzonych warzyw produkowanych przez "Cykorię Wierzchosławice". Onegdaj do dostania w supermarketach Real (d. Geant). Dziś kupuję bezpośrednio od nich...

    --
    Pieniądze szczęścia nie dają, ale zdają się mieć wpływ na wszystko, co owe szczęście daje.
  • winner2006 08.06.08, 16:20
    Dzięki - poszukam tego w marketach. Mam nadzieję, że jest jeszcze do
    dostania gdzieś.
    To moze byc to, czego mi potrzeba.

    Próbowałam juz z mieszanką ziół, ale nie daje to smaku
    bulionu ..... :-(
  • seth.destructor 08.06.08, 14:08
    Zrobic mocny wywar z warzyw i zagescic.
    --
    Seth Destructor

    "...mam wrażenie, że wasz stosunek do historii to dziwna mieszanina
    kompleksów, nieuzasadnionej dumy i pretensji do świata."
  • snajper55 08.06.08, 16:58
    seth.destructor napisał:

    > Zrobic mocny wywar z warzyw i zagescic.

    Można z takiego wywaru zrobić zamrożone kostki (w woreczkach do robienia kostek
    lodu). Ale to tylko taki niesprawdzony pomysł. :)

    S.
    --
    Z forum Ezoteryka i bioterapia:
    Sex astralny-czy ktoś wie jak sie przed tym bronic?
    Forum o Nasza-klasa.pl
  • znana.jako.ggigus 08.06.08, 18:01
    mozna po prostu ugotowac bulion, ew. zmiksowac, jak komus przeszkadzaja warzywa
    --
    Z dzialalnosci admina snajpera:Nie dasz sobie spokoju. Przecież ty tylko szukasz
    pretekstu, aby coś napisać, aby w ten sposób zaistnieć. A jak pretekstu nie
    znajdujesz, to piszesz cokolwiek, przylepiając to gdziekolwiek. Bo dla ciebie
    jazgot to sens życia.
  • kuch_michu 31.12.08, 14:41
    Ja nie potrafie robić zup (najczesciej) bez kostki. Wkurza mnie ta powszechność dodawania "chemii", która w kostkach ma postać glutaminianu sodu. Dlatego poszukałem i znalazłem w sklepach ze zdrową żywnością, a ostatnio nawet w Carrefourze bulionów wegetariańskich- w składzie nie ma żadnego polepszacza smaku :)
    - firma BIOLINIE z Czech
  • to_ja-titi 04.01.09, 00:30
    > - firma BIOLINIE z Czech

    Nie polecam! Jest zdecydowanie za słony.
    Ten jest ok, w kostkach i sypki:
    tiny.pl/6v4r
    --
    Would you please remove yourself from my person?
  • 108108atma 31.12.08, 15:06
    jest wiele kostek bez glutaminianu sodu i innej szkodliwej chemii
    kupić je mozna np.w internetowych sklepach wegetariańskich.
  • jehanette 17.04.09, 13:02
    Ciekawe pytanie, sami eksperymentujemy od jakiegoś czasu i nie zawsze jeszcze
    mamy rozwiązanie ;)
    Do większości zup sprawdza się podsmażenie cebuli i podduszenie warzyw na dobrym
    oleju lub oliwie przed dolaniem wody, dodanie hojną dłonią liści laurowych i
    ziela angielskiego, dodanie czosnku, oraz posolenie (wszak w rozsądnych
    ilościach nie ma nic złego w soli) i popieprzenie+odpowiednie zioła.
    Zupa pomidorowa z ryżem robiona na domowym przecierze z pomidorów świetnie
    smakuje gdy dodamy do gotowania trochę oliwy lub oleju, czosnek, ziele
    angielskie, liść laurowy i zioła prowansalskie/bazylię.

    Mam tylko problem z krupnikiem, bez kostki bez względu na ilość soli wychodzi
    mdły, zaczynam podejrzewać, że to wina kaszy :) następnym razem dodam naprawdę
    dużo grzybów i może ugotuję kaszę oddzielnie - dodam na sam koniec?

    pozdrawiam!
  • asiabed 17.04.09, 22:55
    suszone warzywka, kawalek kombu, kurkuma, ziele angielskie, lisc laurowy, imbir,
    pietruszka suszona (natka),
    Mnie to wystarcza by wywar byl bardziej aromatyczny.
  • figgin1 18.04.09, 10:21
    Pieprz, sól, czosnek, koperek, bazylię, curry... Zależy do czego. Jeżeli w
    kuchni nie masz na tyle wyczucia by samodzielnie dobierać przyprawy wywal
    przepisy z wegetami i poszukaj prawdziwych.
  • adomix 19.04.09, 00:32
    W sklepie ze zdrową żywnością kupuję ekologiczną "jarzynkę".Oto
    skład tej przyprawy:pasternak,marchew,czosnek,pietruszka,pieprz
    czarny,cebula,lubczyk,curry,kurkuma,sól morska,cukry
    brązowe:trzcinowy i buraczany.Na etykiecie jest też napisane:Nie
    zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie,glutaminianu
    sodu,sztucznych aromatów oraz nie jest poddawana promieniowaniu
    jonizującemu.Jest produkowana przez firmę "SMAKOSZ" z Łodzi.Dostępna
    w dwóch wersjach:z solą morską i bez soli.
    Nie jest droga,opakowanie 500g kosztuje 8 zł.
  • edyciulka 26.07.09, 22:10
    gotowe suszone warzywa należy rozdrobnić (maszynka do mielenia, blender)dodać
    sól wymieszać i gotowe!
  • znana.jako.ggigus 28.07.09, 19:12
    czy ukrojenie, umyce i starcie/drobne pokrojenie pory, marchewki, selera i
    pietruszki to jest taki wielki problem? i dodanie ziela ang. i liscia laurowego
    ??
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • gosia-zosia 12.06.10, 22:40
    ja ostatnio używam do przyprawiania potraw Vegety natur - zawiera dużo suszonych
    warzyw, naturalne składniki, zioła itp. i jest bez konserwantów i innych
    chemicznych ulepszaczy, moim zdaniem fajny produkt :)
  • ziarenko.1 16.06.10, 13:47
    W sklepach bywa koncentrat wegański, bez glutaminianu. Świetnie nadaje się do zup i sosów. Jest bardzo wydajny i niedrogi.

    --
    Najzdrowsza i najsmaczniejsza dieta :)
  • tempeh-service 16.06.10, 20:57
    sos sojowy, suszone warzywa i zioła a także... Marmite, całkiem się sprawdza
    --
    TEMPEH - przysmak z Indonezji
    Bogate w białko roślinne,witaminy i błonnik zdrowe jedzenie z soi.
    Może w pełni zastępować mięso. Ma pyszny smak i wiele zastosowań.
  • qpowo 21.06.10, 10:26
    dobrą opcją jest też sos sojowy plus vegeta natur (nie mylić ze zwykłą
    vegetą - ta nie zawiera glutaminianu)
  • princesswhitewolf 27.06.10, 20:57
    W UK mamy taka alternatywe w formie pasty: VECON

    Tutaj go mozesz obejrzec

    sklad
    Hydrolysed vegetable (soya and maize), protein, water, dehydrated vegetable powder (onion, celery, tomato, parsley, spinach, garlic) yeast extract, red pepper extract 1%, carrot extract 1%, kelp,ferrous sulphate, vitamin C, naicin, beta carotene ground black pepper, riboflavin, thiamin, vitamin B12.
  • e_d_y_s_q_a 01.07.10, 20:03
    Ja przestałam już dawno używać, kostek, mieszanek przypraw itp.
    Czasami używam wegetariańskiego bulionu z samych warzyw z solą.
    Teraz nie pasuje mi smak potraw wzbogacanych tego typu dodatkami. Po
    prostu daje więcej warzyw i ziół.
    Pozdrawiam

    www.cobylonaobiad.blox.pl
  • tutiki87 09.10.17, 14:17
    Może i moja kuchnia jest uboga, ale zamiast bulionów używam tylko wody. Ulepszaczom mówię nie i zamiast kostek dodaję po prostu więcej przypraw. A zupa na wodzie zawsze będzie według mnie lepsza niż jakaś na chemii.
  • holenka70 10.10.17, 08:07
    Słyszałam, że są jakieś eko, ale nigdy nie udało mi się ich kupić.
  • ania-ania-123 24.11.17, 13:14
    Ja wykorzystuję własnej roboty "kostki rosołowe". 1. gotuję mocno esencjonalny bulion z włoszczyzny i mrożę, po czym używam rosołowych sopli np do sosów. 2. zasuszyłam sobie na suszarce do warzyw i grzybów startą włoszczyznę - kupiłam "wiejską", dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła, żeby te warzywa miały dużo smaku. i takie "ścinki" też czasem wykorzystuję.
  • kobalt_x 01.12.17, 00:02
    A jak się robi własne kostki rosołowe? Czy możesz podać przepis od A do Z, bo na produkowaniu własnego wywaru i mrożeniu go to ja się w ogóle nie znam. Używam od wielu lat bulionu wegetariańskiego, kupnego bez wspomagaczy smaku. Poza tym jakieś utarte świeże ziele typu natka, bazylia daje tyle smaku w zupach itd, że bulion w kostce, proszku do niczego nie jest potrzebny. Ale chętnie sama sobie zrobię bulion warzywny tylko jak? Jestem mięsożerna ale jestem też ciężkim warzywniakiem.
  • t_winski 25.11.17, 16:02
    Gusta smakowe to w dużej mierze kwestia przyzwyczajenia. Np., zawsze używałem sporo soli. Ale jakiś czas temu zacząłem solić coraz mniej. A teraz, jak gotuję np. ryż czy fasolę, to wcale nie solę. I tak jem sporo chleba, a w chlebie jest sól. Natomiast jak odsmażam np. fasolę, to dodaję ząbek czosnku, kurkumę i pieprz czarny.
  • kameleon_kulinarny 10.12.17, 13:00
    Zupa może być przepyszna bez żadnych kostek rosołowych. Wystarczy bulion zrobić z dużej ilości warzyw, a później doprawić. Ciekawą opcją jest również dodanie pieczonych warzyw, które nadają wyjątkowy smak zupie:
    kameleonkulinarny.pl/2017/12/03/zupa-z-pieczonymi-warzywami/
    Po za tym, oprócz glutaminiamu sodu i dużej ilości soli, kostka rosołowa ma zawsze ten sam smak..
    A dodając różne warzywa (można np. dodać dynię do wywaru), w różnych proporcjach - uzyskamy nasz niepowtarzalny, cudowny aromat.
  • raczek-nieboraczek 20.02.18, 12:37
    lubczyk, seler, ziele ang., liść laurowy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka