Dodaj do ulubionych

Moje ulubione danie jarskie

IP: *.240.81.adsl.skynet.be 03.01.04, 23:59
Oto proste danie jarskie, ktore nigdy mi sie nie przejada.

Kuchnia wloska.

250 gramow swiezej pasty, np. fettucine (swiezo zrobione kluski sa pewnie
idealne - by sie nie przepracowac uzywam dobrego gotowego wielojajecznego
makaronu, tego o szerokiej wstazce)
8 swiezych dojrzalych pomidorow (koniecznie swiezych, nie z zadnej puszki)
2-3 lyzki oliwy (inny olej nie da tego efektu)
2 mlode cebulki wiosenne
4 czastki czosnku
24 czarne oliwki
spory peczek swiezych lisci basilikum (bazylia)
ca. 4 lyzki swiezo utartego wloskiego sera parmesan (dosyc suchy, pikantny w
smaku) - mozna wiecej
sol, swiezo i grubo zmielony pierz do smaku


Ugotowac paste w duzej ilosci osolonej wody. Dokladnie odcedzic. Goraca
paste miec gotowa na czas wymieszania z przyzadzonym sosem.

Warzywa oplukac.
Pomidory pokroic w cwiartki i jeszcze raz na pol.
Na rozgrzana oliwe wrzucic pomidory i podsmazac lekko przez 3-4 minuty.
Dodac pokrojona na cienkie plasterki mloda cebulke wiosenna, posiekany
czosneki i czarne oliwki. Podsmazac przez pare minut.
Posypac tartym serem parmesan i podgrzac chwile.
Zdjac z ognia.
Natychmiast wmieszac swiezy, recznie porwany na kawalki basilikum (zostawic 4
ladne listki do dekoracji). Dosmakowac sola i pieprzem.
Wymieszac z dobrze odcedzona pasta. Danie podawac na uprzednio podgrzanych
talerzach i udekorowane listkiem basilicum.
Mozna tez pokropic oliwa na talerzu - tak robia Wlosi.

Uzyte warzywa zawieraja witamine A, C i fibry.
Ser - witamine A i D.
Oliwa zawiera witamine E i ma pozytywny wplyw na zawartosc cholesterolu w
krwi.


Czy podzielicie sie swoimi ulubionymi jarskimi przepisami?
Obserwuj wątek
    • etbl Re: Pikantne indyjskie kartofle - prima! 13.01.04, 14:07
      Orginalny przepis to indyjska salatka z kartofli na zimno. Ale smaczna jest
      tez podawana na goraco - wtedy bez jogurtu.
      Przekonajcie sie sami.

      ALU KA RAYTA - jogurt z pikantnymi kartoflami.

      1 kg kartoli (z gatunku tych twardszych)
      3-4 lyzki oleju roslinnego
      2 lyzeczki gorczycy czarnej lub brazowej (mustard seed)
      2 lyzeczki kminu rzymskiego
      6 lyzek drobno siekanej cebuli
      2 lyzeczki siekanej chilli (plaskie lyzeczki lub mniej, jesli nie jest sie
      przyzwyczajonym do kuchni indyjskiej)
      2 lyzki siekanej swiezej natki kolendry (coriander)
      sol do smaku (1 plaska lyzeczka)
      1/2 litra jogurtu naturalnego (mozna ominac)

      Ugotowac kartofle w mundurkach w osolonej wodzie. Usunac skorke i pokroic w
      kostke wielkosci 1cmx1cm.
      W sporym garnku teflonowym/ patelni rozgrzac olej.
      Wsypac gorczyce oraz kmin i smazyc, az zaczna podskakiwac.
      Natychmiast dodac uprzednio przygotowana siekana cebule i podsmazac mieszajac
      do lekkiego zarumienienia.
      Dodac kartofle, natke kolendry i siekane chilli. Wymieszac dokladnie.
      Dosmakowac sola.
      Podawac na goraco.

      Albo na koniec:
      Do sporej miski wlac jogurt. Ostroznie wmieszac gotowe kartofle. Odstawic
      przynajmniej na godzine przed podaniem.

      Przy niemoznosci zdobycia swiezej kolendry ewentualnie zastapic ja natka
      pietruszki, ale to zmienia dosyc smak.
      Smacznego!
    • etbl Re:Prosta i sycaca zupa jarzynowa. 19.03.04, 10:53
      Przepis dostalem w dunskim supermarkecie na stoisku demonstracji gotowania.
      Mlode jasnowlose dziewczyny z ekologicznego kolektywu zapraszaly do degustacji,
      wyobrazcie sobie jaka pokusa, zachecajac jednoczesnie do kupna ekologicznych
      warzyw.


      Zlota zupa ekologiczna.

      Na 4 osoby.

      300 gramow kartofli
      300 gramow marchewki
      300 gramow innych korzeni (seler, pietruszka, pastinak, itp.)
      200 gramow cebuli lub pora
      2 duze czastki czosnku
      2,5 litra wody
      swiezo wycisniety sok z 2 pomarancz
      oliwa (z oliwek)
      sol
      pieprz
      tymianek
      curry (gotowa przyprawa) do smaku
      ewentualnie rodzaj smietany z soi - troche do smaku

      Utrzec na grubej tarce lub drobno pokroic warzywa.
      Podsmazyc warzywa i przyprawy na oliwie.
      Wlac wode i lekko gotowac na wolnym ogniu przez 10 minut.
      Dodac sok z pomaranczy. Dosmakowac przyprawami.
      Ewentualnie dodac sojowa "smietane.

      Smacznego.
      Pisze w nadziei, ze podacie takze swoje ulubione dania.
      Pozdrowienia.


      • schaetzchen Re:Prosta i sycaca zupa jarzynowa. 19.03.04, 15:23
        Jak byłam w wakacje w Berlinie, kupiłam sobie świetną książkę: "Vegetarisch
        kochen" Haldane Mason, to jest tłumaczenie z angielskiego. ISBN 0-75259-599-7,
        jak ktoś chce poszukać np. w Amazonie. Książka świetna, przepisy z całego
        świata, ładne zdjęcia. A oto jeden z przepisów:

        PASZTET Z ORZECHÓW WŁOSKICH, JAJEK I SERA
        - pęczek selera naciowego lub kilka gałązek brokułów (w oryginale jest seler
        naciowy, ja zawsze robię z brokułami)
        -2 cebulki dymki (ze szczypiorkiem)
        -25 g posiekanych orzechów włoskich
        -1 łyżka posiekanej natki pietruszki
        -1 łyżka posiekanego koperku
        -1 posiekany ząbek czosnku
        -parę kropel sosu Worcester
        -125 g twarożku - w książce jest "Hüttenkäse", w Polsce świetnie sprawdza się
        "serek wiejski"
        -60 g jakiegoś niebieskiego sera pleśniowego
        -1 jajko ugotowane na twardo
        -25 g masła
        -sól, pieprz
        -zioła do dekoracji, krakersy, tosty, bagietka - do podania z pasztetem.

        Przygotowanie:
        Brokuł ugotować na parze i posiekać lub seler posiekać - co kto wybierze.
        Cebulkę posiekać w drobne krążki. Dać do miski, dodać orzechy, zioła, czosnek.
        Doprawić sosem Worcester, wymieszać.
        Niebieski ser i jajko posiekać (w praktyce - rozetrzeć na miazgę). Dodać do
        miski z resztą składników. Posolić, popieprzyć.
        Roztopić masło, dodać.
        Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać na zimno,
        udekorowane ziołami, z chlebem, krakersami itp.

        Nie jest to pewnie najzdrowsze danie, tyle tych serów i masło, ale jakie
        pyszne... Jak skończę się odchudzać, to zrobię :)
        • balbinia Re:Prosta i sycaca zupa jarzynowa. 19.03.04, 20:54
          schaetzchen napisała:

          > Jak byłam w wakacje w Berlinie, kupiłam sobie świetną książkę: "Vegetarisch
          > kochen" Haldane Mason, to jest tłumaczenie z angielskiego. ISBN 0-75259-599-7,
          > jak ktoś chce poszukać np. w Amazonie. Książka świetna, przepisy z całego
          > świata, ładne zdjęcia. A oto jeden z przepisów:


          He he, mam ta sama ksiazke :) Faktycznie jest dobra. Ubolewam ze w Polsce nie
          ma na rynku ani jednej chocby w polowie tak dobrej ksiazki. Ja za ta zaplacilam
          10 euro, kupilam w Mayersche Buchhandlung a Ty ile zaplacilas, pytam z
          ciekawosci i gdzie kupowalas ? :)
          • schaetzchen Re:Prosta i sycaca zupa jarzynowa. 19.03.04, 21:21
            Kupiłam ją na Fridrichstrasse... też za 10 euro, mieli jakąś przecenę.
            Księgarnia Hugendubel, między Unter den Linden a - chyba - Taubenstr., jak
            idziesz w stronę Checkpoint Charlie, to po lewej stronie. Pozdrawiam Berlin! :)))))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka