09.03.05, 14:52
Chciałabym sie zwrócić do Pana o porade w związku z chorobą "zespół jelita
drażliwego".Od dłuzszego czasu-rok lub półtora miałam bardzo silne bóle
brzucha, bywałam w szpitalach i ostateczna diagnoza brzmi jak wyżej.Niestety
nikt mi nie wyjasnił co moge jesc a czego nie.Nikt nie dopuszcza mysli ze
bardzo źle sie czuje po nabiale i puchne jak zjem chleb lub ciastka.Biore
leki ale mój brzuch jest ciągle spuchnięty i bardzo boli. Chciałabym sie
zapytać czy przy tej chorobie mozna schudnąć, zaznaczam ze bardzo dużo i
długo ćwicze a efekt jest odwrotny od oczekiwanego i ciągle czuje
dyskomfort.Nie jem mięsa ani ryb,spożywam produkty sojowe.Szczerze mówiąc już
nie wiem co robić aby zmniejszczyc puchnięcie i chociaż troche schudnąć. Jem
warzywa i owoce, produkty lekkostrawne i nic mi nie pomaga. Czy pomoga mi
tabletki odchudzające?Chciałabym wspomnieć że w zwiążku z tą choroba od 4
miesięcy zaczęłam gwałtownie tyć(około 8 kg), spożywając normalnie pokarmy
(bez objadania sie).Co robić?
pozdrawiam i dziękuje za porade
Edytor zaawansowany
  • 15.03.05, 13:29
    Preparaty odchudzające bardzo często zawierają składniki, które mogą podrażniać
    przewód pokarmowy (np. błonnik). Należałoby zatem najpierw zrobić test u kogoś
    kto stosuje taki preparat bądź kupić najmniejsze opakowanie.
    Często też w takich przypadkach negatywnie skutkuje długotrwałe siedzenie w
    jednym miejscu (np. przed komputerem, za kierownicą...)

    Dieta w zespole jelita drażliwego okres biegunkowy

    PRODUKTY ZALECANE:
    - mleko i śmietanka (gdy nie ma nietolerancji na laktozę) rozcieńczone soki
    owocowe i warzywne, słaba kawa zabielona, słaba herbata, kawa zbożowa
    - biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuskany,
    biszkopty, petit beure
    - miód pszczeli, galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody (bez nietolerancji na
    laktozę), landrynki, miód
    - mus z jabłek, owoce pestkowe przecierane, banany, owoce cytrusowe
    - sól, cukier, kminek, pietruszka, kwasek cytrynowy, sok z cytryny
    - cielęcina, wołowina (chuda), indyk, kurczak, królik, chude ryby gotowane
    (dorsz, sandacz)
    - szynka bez tłuszczu, polędwica, parówki delikatesowe
    - chudy rosół na mięsie, buliony, zupy z przecierów warzywnych tłuszczu
    - masło, margaryny miękkie
    - marchew, sałata, ziemniaki (puree), rzodkiewki, pomidory (bez skórki), ogórki
    (bez skórki, jeżeli są tolerowane)
    - jajko na miękko
    - twaróg i sery topione o niskiej zawartości tłuszczu (przy braku nietolerancji
    na laktozę)

    PRODUKTY NIEZALECANE:
    - mleko, kefir, jogurt (przy nietolerancji na laktozę) mocna kawa i herbata,
    napoje alkoholowe
    - pieczywo ciemne, pieczywo razowe, chleb z dodatkiem błonnika, ziaren i otrąb,
    tłuste pieczywo cukiernicze
    - czekolada, bita śmietana, ciastka i cukierki z dodatkiem czekolady, orzechy,
    konfitury z owoców pestkowych
    - owoce pestkowe nie przecierane (truskawki, maliny, porzeczki) morele, śliwki,
    gruszki, ananasy
    - przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chili, pieprz, papryka
    - tłuste mięso wołowe, wieprzowina, baranina, tłusty drób - gęś, kaczka,
    podroby, dziczyzna
    - wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, wędlin, pasztety
    - zupy zabielane, zasmażane, o dużej zawartości warzyw i kasz
    - smalec, łój, słonina, margaryny twarde, masło topione
    - wszelkie warzywa o dużej zawartości błonnika, (warzywa kapustne, buraki,
    brukselka, kalafior, groszek, warzywa strączkowe suche, świeża fasolka, kalarepa
    - jajka gotowane na twardo, oraz nadmierne spożycie żółtek
    - tłuste sery żółte i topione

    Dieta w zespole jelita drażliwego okres zaparć

    PRODUKTY ZALECANE:
    - mleko 0,5-1,5%, kefir, jogurt, maślanka słaba kawa zabielona, słaba herbata,
    kawa zbożowa, herbatki ziołowe
    - pieczywo ciemne o dużej zawartości błonnika, razowe, żytnie, Graham, z
    dodatkiem otrąb i ziaren, pieczywo chrupie, pumpernikiel i inne kasza gryczana,
    jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne
    - surowe owoce, kompoty, miód pszczeli, galaretki, kisiele, budynie, powidła,
    landrynki i inne cukierki twarde, dżemy i marmolady
    - wszystkie owoce
    - liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sól, cukier, sok z cytryny
    - cielęcina, wołowina (chuda), indyk, kurczak, królik
    - szynka bez tłuszczu, polędwica, parówki delikatesowe
    - zupy warzywne, zupy na wywarach z włoszczyzna, krupnik, zupy mleczno-owocowe
    - margaryny miękkie (roślinne), oleje roślinne, masło (ograniczone ilości)
    - wszystkie warzywa zwłaszcza zawierające dużo błonnika ziemniaki (puree,
    gotowane, pieczone)
    - białka żółtka do 3 na tydzień
    - twaróg i biały ser chudy i półtłusty

    PRODUKTY NIEZALECANE:
    - kakao, czekolada, mocna kawa i herbata, napoje alkoholowe
    - pieczywo pszenne z wysokiego przemiału kasza manna, kasza kukurydziana, ryż
    - czekolada i cukierki czekoladowe, pralinki, ciastka w czekoladzie, konfitury
    wysokosłodzone, torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody
    - banany (nie u każdej osoby)
    - przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chili, pieprz, papryka
    - tłuste mięso wołowe, wieprzowina, baranina, tłusty drób - gęś, kaczka,
    podroby, dziczyzna
    - wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, wędlin, pasztety
    - zupy na tłustych wywarach z mięsa, kości, ryb zupy zabielone śmietaną
    - smalec, łój, słonina, margaryny twarde, masło topione
    - frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane
    - jajka gotowane na twardo, oraz nadmierne spożycie żółtek
    - pozostałe rodzaje serów

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.