Re: Dieta Daniela

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie można znaleźć Dietę Daniela lub napisać jak
    ją stosować (czo jeść i kiedy)?
    • 04.01.06, 14:50 Odpowiedz
      “Dieta warzywno – owocowa” - Post Daniela.

      Informacje ogólne
      Dieta warzywno – owocowa: jest przekładem czasowej (2-6 tygodniowej) kuracji
      oczyszczającej organizm z wszelkich toksyn i złogów (tłuszczu, cholesterolu,
      zwyrodniałych tkanek itp.). Organizm uwolniony od zbędnych balastów,
      spontanicznie przywraca równowagę (homeostazę) doprowadzając do zdrowia.
      Szczególnym wskazaniem do kuracji warzywno-owocowej jest: nadwaga, nadciśnienie
      tętnicze, cukrzyca na lekach doustnych, wysoki cholesterol, miażdżyca tętnic
      mózgowych czy kończyn dolnych, zakrzepica, kamica nerkowa, skaza moczanowa,
      alergie skórne, astma, nawracające infekcje, reumatoidalne zapalenie stawów,
      przewlekłe zapalenie wątroby, choroby zwyrodnieniowe stawów, łuszczyca,
      paradontoza, nieżyt jelit, wrzód żołądka, stłuszczenie wątroby, zaparcia,
      zespół jelita nadwrażliwego, zgaga itp.
      Osobom, które chcą samodzielnie w warunkach domowych stosować ww. dietę,
      polecamy zapoznać się z książką dr Ewy Dąbrowskiej „Ciało i ducha ratować
      żywieniem".Osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się ze swoim lekarzem
      prowadzącym w sprawie redukcji, czy odstawienia dotychczasowych leków. Osobom,
      które chcą zastosować dietę warzywno-owocową po raz pierwszy, zalecamy
      wykorzystanie doświadczeń naszego ośrodka i fachowego nadzoru lekarza.
      Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania diety warzywno-owocowej są:cukrzyca na
      insulinie (I typ), czynna gruźlica, nadczynność tarczycy, niedoczynność
      nadnerczy, ostra porfiria, depresja, zaawansowana niewydolność serca, nerek,
      wątroby, choroby wyniszczające (nowotwory), ciąża, okres karmienia piersią,
      dzieci przed okresem dojrzewania, osoby z przeszczepionymi narządami
      przyjmujące cyklosporynę.

      Ogólne zasady przygotowania posiłków do diety warzywno - owocowej
      • Kupować warzywa i owoce sezonowe - możliwie ekologiczne.
      • Warzywa dobrze umyć, przygotować krótko przed spożyciem.
      • Do surówek nie dodajemy cukru ani oleju, majonezu czy śmietany.
      • Surówki, zupy i gotowane warzywa przyprawiamy świeżą pietruszka, koperkiem
      lub szczypiorkiem i ziołami (używamy mało soli!). Możemy dodawać chrzan i
      czosnek.
      • Duszenie lub gotowanie warzyw - krótko (nie rozgotowywać).
      • Surówka może składać się z jednego lub kilku składników - z uwzględnieniem
      części roślin nadziemnych i podziemnych.
      • Warzywa surowe należy dobrze żuć (zapobiega to wzdęciom).
      • Kolejność spożywania potraw: barszcz, soki, woda → surowe owoce lub
      warzywa →duszone, gotowane owoce lub warzywa.
      • Sok z marchwi: obciąć końcówki, umyć i wyszorować marchew (nie obierać!),
      wyciskać w sokowirówce, pić ok. 1 szklankę/dzień.
      • Pijemy ok. 2 l płynów dziennie: herbaty ziołowe i owocowe, wodę mineralną,
      soki rozcieńczone wodą (ok. 1:4). Unikamy czarnej herbaty i kawy naturalnej.
      Osoby z nadwagą czy cukrzycą powinny ograniczyć ilość spożywanej marchwi
      (soku!) i buraków.
      • Pijemy pomiędzy posiłkami (nie pijemy podczas i bezpośrednio po posiłku).
      • Osoby z chorobą wrzodową żołądka, które nie tolerują surowych warzyw,
      zaczynają kurację od ok. 3 dni wyłącznie sokowych (3 szklanki dziennie surowego
      soku z marchwi, dopijać wywarem z jarzyn, nie jeść pokarmów stałych, po średnio
      3 – 4 dniach wystąpi biegunka, która jest oznaką złuszczania się chorej
      śluzówki jelit, wówczas przejść na marchwiankę jak dla niemowląt 1 ½ dnia,
      następnie warzywa gotowane 1 ½ dnia, po czym można już jeść surówki)
      • Osoby z alergią powinny wykluczyć cytrusy, pomidory i paprykę.
      • Po ukończeniu kuracji - nie wracać do dawnych nawyków żywienia, lecz
      wprowadzić na stałe „żywienie pełnowartościowe" unikając pokarmów
      przetworzonych takich jak: cukier, biała mąka, margaryny, konserwy itp.
      Okresowo należy powracać do diety warzywno - owocowej (np. jeden dzień w
      tygodniu)


      Przykłady podstawowych potraw :

      •Przykłady surówek: w jadłospisie podane są przykładowe zestawy surówek,
      których realizacja jest oczywiście zależna od pory roku i od dostępności w
      miarę możliwości do wartościowych warzyw. W warunkach domowych należy stworzyć
      swój indywidualny jadłospis przestrzegając podstawowych zasad stosowania diety
      warzywno – owocowej. Doprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami oraz oszczędnie
      solą kamienną lub ziołową. Jako składniki wymienione rodzynki, pomarańcze,
      mandarynki, truskawki, jagody, czarna porzeczka są używane w śladowych
      ilościach w celach dekoracyjnych i smakowych.
      •W przypadku niedocukrzenia (poty, niepokój, słabość, szybkie tętno) wskazane
      jest wypicie wody z 1-2 łyżeczkami miodu!
      •Ilość spożywanych jarzyn zasadniczo jest dowolna, zważywszy, że już na
      początku kuracji pojawia się uczucie sytości. Teraz już sam organizm informuje
      o rzeczywistych potrzebach. W razie dużego głodu, bólu głowy lub złego
      samopoczucia - korzystne jest wykonanie lewatywy z ciepłej wody, co poprawia
      samopoczucie i znosi uczucie głodu. Jedzenie dużej ilości owoców może
      spowodować uczucie głodu i zakłócać proces oczyszczania.
      •Barszcz czerwony: kg buraków czerwonych, wykroić ciemne miejsca (nie obierać w
      całości), pokroić w plasterki, zalać przegotowaną zimną wodą, dodać 1 główkę
      czosnku (oddzielić i oczyścić ząbki), dodać 2 kromki czarnego chleba i szczyptę
      cukru, (zalewamy to w naczyniu emaliowanym, kamiennym lub stalowym), stawiamy
      naczynie w miejscu ciepłym (ok. 20°C), po czterech dniach zamieszać, odcedzić i
      zagrzać (nie doprowadzać do zagotowania), następnie doprawić do smaku (sól,
      pieprz, kminek mielony, majeranek).
      •Gotowane warzywa: (marchew, brukiew, buraki, seler, dynia, pietruszka, kapusta
      kiszona, kapusta słodka, kabaczek i in.): umyć, ewent. obrać, ugotować
      najlepiej na parze lub w małej ilości wody na półtwardo, po ugotowaniu
      przekroić, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.
      •Zupa jarzynowa: podstawowe składniki: seler korzeń, por, marchew, pietruszka,
      cebula, przyprawy ziołowe. Można ugotować zupę cebulową, ogórkową, pomidorową,
      kapuśniak itp.
      •Leczo z warzyw: ogórki kiszone, papryka czerwona, papryka zielona, cebula,
      dynia lub cukinia, pomidory. Składniki rozdrobnić i dusić w małej ilości wody
      do miękkości. Następnie doprawić do smaku - solą, papryką zmieloną, pieprzem,
      dodać liść laurowy.
      •Bigos z warzyw: cebula, koncentrat pomidorowy, kapusta biała, kapusta kiszona,
      jabłka winne, czosnek. Warzywa myjemy, rozdrabniamy i dusimy w małej ilości
      wody. Kapustę kiszoną gotujemy osobno i po ugotowaniu łączymy ją z pozostałymi
      warzywami. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i pastą
      pomidorową.
      •Mus jabłkowy: Pokroić w ćwiartki jabłka i rozgotowywać w małej ilości wody a
      następnie przecierać przez sito. Doprawiamy goździkiem, mielonym cynamonem.
      Można dodawać niewielkie ilości innych owoców.
      •Jabłka pieczone: myjemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 160°C).
      Pieczemy do miękkości.

      Dzień pierwszy:

      Śniadanie:

      - marchwi
      - Zakwas buraczany
      - Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
      - Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
      - Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
      - : /2 grapefruita

      Obiad:

      - Zupa: cebulowa
      - Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
      - Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
      - Gotowane warzywa : kalafior w ziołach
      - Owoce: jabłko

      Kolacja:

      - Sok lub inny napój: jabłkowy
      - Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki
      - Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek
      - Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty
      - Dodatek surowych jarzyn: pomidor

      Dzień drugi:

      Śniadanie:

      - Sok z marchwi
      - Zakwas buraczany
      - Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
      - Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
      - Gotowane warzywa: biała r
      • 04.01.06, 14:51 Odpowiedz
        Dzień drugi:

        Śniadanie:

        - Sok z marchwi
        - Zakwas buraczany
        - Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
        - Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
        - Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
        - Owoce: jabłko

        Obiad:
        ■ . ! .
        . ,: ,,

        - Zupa: jarzynowa
        - Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki
        - Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
        - Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
        - Owoce: arbuz

        Kolacja:

        - Sok lub inny napój: sok pomidorowy
        - Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka
        - Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna
        - Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną
        - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony


        Dzień trzeci:

        Śniadanie:

        - Sok z marchwi
        - Zakwas buraczany
        - Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
        - Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
        - Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
        - Owoce: 1/2 grapefruita
        .



        .

        Obiad:

        - Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym)
        - Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna
        - Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek
        - Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym -
        Owoce: jabłko

        Kolacja:

        - Sok lub inny napój: sok jabłkowy
        - Surówka: por, truskawka, jabłko
        - Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta
        - Gotowane warzywa: leczo jarskie
        - Dodatek surowych jarzyn: papryka

        Dzień czwarty:

        Śniadanie:

        - Sok z marchwi
        - Zakwas buraczany
        - Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
        - Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
        - Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
        - Owoce: jabłko

        Obiad:

        - Zupa: pomidorowa
        - Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
        - Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony
        - Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
        - Owoce: truskawki

        Kolacja:

        - Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną
        - Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki
        - Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko
        - Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców
        - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

        Dzień piąty:

        Śniadanie:

        - Sok z marchwi
        - Zakwas buraczany
        - Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
        - Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy
        - Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
        - Owoce: 1/2 grapefruita

        Obiad:

        - Zupa: cebulowa
        - Surówka : sałata zielona, pomidor, cebula
        - Surówka : dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
        - Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
        - Owoce: arbuz

        Kolacja :
        i ;
        - Sok lub inny napój: sok jabłkowy
        - Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki,
        - Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna
        - Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek
        - Dodatek surowych jarzyn: kalarepa

        Dzień szósty:

        Śniadanie:

        - Sok z marchwi
        - Zakwas buraczany
        - Surówka: cukinia, czarna porzeczka, jabłko
        - Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona
        - Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem
        - Owoce: jabłko

        Obiad:

        - Zupa: ogórkowa
        - Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony
        - Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody
        - Gotowane warzywa: gołąbki jarski
        - Owoce: melon

        Kolacja :
        i ;
        - Sok lub inny napój: sok pomidorowy
        - Surówka: brukiew, cytryna, 1/4 mandarynki
        - Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek
        - Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką
        - Dodatek surowych jarzyn: pomidor

        • 04.01.06, 14:52 Odpowiedz
          Dzień siódmy:

          Śniadanie:

          - Sok z marchwi
          - Zakwas buraczany
          - Surówka: dynia, jabłko, rodzynki, sok z cytryny
          - Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek, koperek
          - Gotowane warzywa: kiszona kapusta, zielona pietruszka
          - Owoce: 1/2 grapefruita

          Obiad:

          - Zupa: kalafiorowa
          - Surówka: papryka zielona, rzodkiewka, cebula
          - Surówka: czerwona kapusta, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
          - Gotowane warzywa : kabaczek faszerowany warzywami
          - Owoce: jabłko

          Kolacja :
          i ;
          - Sok lub inny napój: sok z kapusty kiszonej
          - Surówka: czarna rzepa, truskawka, jabłko
          - Surówka: seler stołowy, jabłko, sok z cytryny
          - Gotowane warzywa: cukinia duszona z jabłkiem, cytryna
          - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

          Dzień ósmy:

          Śniadanie:

          - Sok z marchwi
          - Zakwas buraczany
          - Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
          - Surówka: kiszone ogórki, cebula
          - Gotowane warzywa: pietruszka korzeń
          - Owoce: jabłko

          Obiad:

          - Zupa: z pora
          - Surówka: sałata zielona, pomidor, szczypiorek
          - Surówka: kapusta pekińska, jabłko, jagody
          - Gotowane warzywa: brokuł
          - Owoce: truskawki

          Kolacja :

          - Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany kwasem mlekowym (Avit)
          - Surówka: czerwone buraki, jabłko, rodzynki
          - Surówka: kapusta biała, marchewka, szczypiorek
          - Gotowane warzywa: mus jabłkowy
          - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

          Dzień dziewiąty:

          Śniadanie:

          - Sok z marchwi
          - Zakwas buraczany
          - Surówka: brukiew, jabłko, cytryna
          - Surówka: tarty brokuł, kiszony ogórek, czosnek
          - Gotowane warzywa: dynia z wiśniami
          - Owoce: 1/2 grapefruita

          Obiad:

          - Zupa: marchwiowa
          - Surówka: papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek
          - Surówka: czerwona kapusta, arbuz, sok z cytryny
          - Gotowane warzywa: gołąbki warzywne
          - Owoce: melon

          Kolacja:

          - Sok lub inny napój: sok jabłkowy
          - Surówka: biała rzodkiew, jabłko, truskawka
          - Surówka: kabaczek, jabłko, jagody
          - Gotowane warzywa: puree z dyni
          - Dodatek surowych jarzyn: kalarepa

          Dzień dziesiąty:

          Śniadanie:

          - Sok z marchwi
          - Zakwas buraczany
          - Surówka: świeża kapusta, jabłko, cebula
          - Surówka: marchew, jabłko, koperek
          - Gotowane warzywa: por
          - Owoce: jabłko

          Obiad:

          - Zupa: koperkowa
          - Surówka: pomidor, czerwona cebula, ogórek kiszony
          - Surówka : dynia, rodzynki, cytryna
          - Gotowane warzywa : kabaczek faszerowany warzywami
          - Owoce: arbuz

          Kolacja :

          - Sok lub inny napój: sok wielowarzywny
          - Surówka: czarna rzepa, jabłko, pietruszka zielona
          - Surówka: seler korzeń, jabłko, czarne jagody
          - Gotowane warzywa: jabłko pieczone
          - Dodatek surowych jarzyn: rzodkiewki

          Dzień jedenasty:

          Śniadanie:

          - Sok z marchwi
          - Zakwas buraczany
          - Surówka: kapusta pekińska, 1/4 mandarynki
          - Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek
          - Gotowane warzywa: seler korzeń, koperek zielony
          - Owoce: 1/2 grapefruita

          Obiad:

          - Zupa: cebulowa
          - Surówka: sałatka z owoców (jabłko, grapefruit, kiwi)
          - Surówka: ogórki małosolne, koperek
          - Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
          - Owoce: jabłko

          Kolacja:
          i ;
          - Sok lub inny napój: sok pomidorowy
          - Surówka: czerwone buraki, cebula, ogórek kiszony
          - Surówka: brukiew, marchew, czarna porzeczka
          - Gotowane warzywa: bigos warzywny z kiszonej kapusty
          - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

          Dzień dwunasty:

          Śniadanie:

          - Sok z marchwi
          - Zakwas buraczany
          - Surówka: cukinia, jabłko, malina
          - Surówka: biała kapusta, marchew, cytryna
          - Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
          - Owoce: jabłko

          Obiad:

          - Zupa: z brukselki
          - Surówka: sałata zielona, papryka, cebula
          - Surówka: czerwona kapusta, 1/4 pomarańczy
          - Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
          - Owoce: mieszanka owocowa

          Kolacja:

          - Sok lub inny napój: sok grapefruitowy
          - Surówka: kiszona kapusta, czerwone buraki
          - Surówka: seler, jabłko, truskawki
          - Owoce: kilka truskawek
          - Dodatek surowych jarzyn: papryka

          Dzień trzynasty:

          Śniadanie:

          - Sok z marchwi
          - Zakwas buraczany
          - Surówka: kapusta pekińska, jabłko, marchew
          - Surówka: kalafior tarty, ogórek kiszony, czosnek
          - Gotowane warzywa: brukiew, koperek
          - Owoce: 1/2 grapefruita

          Obiad:

          - Zupa: kapuśniak ze słodkiej kapusty
          - Surówka: dynia, jabłko, rodzynki
          - Surówka: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek
          - Gotowane warzywa: puree z marchwi
          - Owoce: truskawki

          Kolacja :
          i ;
          - Sok lub inny napój: sok z kiszonej kapusty
          - Surówka: brukiew, marchew, melon
          - Surówka: czarna rzepa, jabłko, cytryna
          - Gotowane warzywa: kabaczek duszony
          - Dodatek surowych jarzyn: pomidor

          Dzień czternasty:

          Śniadanie:

          - Sok z marchwi
          - Zakwas buraczany
          - Surówka: biała kapusta, jabłko, cebula, nać pietruszki
          - Surówka: seler korzeń, marchewka, sok z cytryny
          - Gotowane warzywa: marchew, koperek
          - Owoce: jabłko

          Obiad:

          - Zupa: selerowa
          - Surówka : papryka, cebula, rzodkiewka, szczypiorek
          - Surówka : kabaczek, jabłko, koperek
          - Gotowane warzywa : brokuł
          - Owoce: arbuz

          Kolacja :

          - Sok lub inny napój: sok pomidorowy
          - Surówka: biała rzodkiew, jabłko, maliny
          - Surówka: czerwone buraki, jabłko
          - Gotowane warzywa: bigos ze słodkiej kapusty
          - Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

      • 05.01.06, 15:42 Odpowiedz
        cioccolato_bianco napisała:


        > Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania diety warzywno-owocowej są:cukrzyca na
        > insulinie (I typ), czynna gruźlica, nadczynność tarczycy, niedoczynność
        > nadnerczy, ostra porfiria, depresja, zaawansowana niewydolność serca, nerek,
        > wątroby, choroby wyniszczające (nowotwory), ciąża, okres karmienia piersią,
        > dzieci przed okresem dojrzewania, osoby z przeszczepionymi narządami
        > przyjmujące cyklosporynę.

        A tak ogólnie.. to zdrowa dieta ;-) ;-) ;-)



        > Osoby z nadwagą czy cukrzycą powinny ograniczyć ilość spożywanej marchwi
        > (soku!) i buraków.

        Ciekawe dlaczego ?


        > • Osoby z chorobą wrzodową żołądka, które nie tolerują surowych warzyw
        > ,
        > zaczynają kurację od ok. 3 dni wyłącznie sokowych (3 szklanki dziennie surowego
        >
        > soku z marchwi, dopijać wywarem z jarzyn, nie jeść pokarmów stałych, po średnio
        >
        > 3 – 4 dniach wystąpi biegunka, która jest oznaką złuszczania się chorej
        > śluzówki jelit,

        Noooo.. absolutna rewelacja !! co za bzdury !! :-((

        Monaluiza
        • 05.01.06, 21:20 Odpowiedz
          marchew i buraki mają duzo cukru. to dlatego.

          ta dieta prawie mnie wykończyła. ale to dlatego chyba ze zbiegła się w czasie z
          inna chorobą. po samych warzywkach ciśnienie mi spadło na 84/55 puls 45.
          temperatura koło 35 stopni. ale tak jak mówię to niekoniecznie przez ta dietę.
          mój ojciec stosował i bardzo sobie ja chwalił :)



          --
          To wielka pokusa zostać aniołem,
          ale granica między byciem aniołem a niebyciem w ogóle jest niezwykle cienka.
          zycieblondynki.blox.pl
          • 05.01.06, 21:55 Odpowiedz
            blondyna2005 napisała:

            > marchew i buraki mają duzo cukru. to dlatego.

            Ależ skąd ! w marchewce jest zaledwie 4,5 g cukrów w 100g marchwi, a w jabłkach
            ok 10g/100g jabłka i więcej ! a to można jeść cukrzykom ? przy sałatkach z
            jabłek (w załączonym opisie) jakoś nie zauważyłam takiego ostrzeżenia :-))

            > ta dieta prawie mnie wykończyła.

            Nooo... mogła..

            > mój ojciec stosował i bardzo sobie ja chwalił :)

            Powtarzam już do znudzenia : TO NIE NAZWA DIETY daje efekty!!! Te efekty daje
            niskie spożycie węglowodanów , szczególnie prostych. Popatrz dobrze na skład
            potraw : BARDZO MAŁO węglowodanów i prawie ZERO cukrów prostych ! Ot..! i cała
            tajemnica.

            Monaluiza
            • 06.01.06, 10:38 Odpowiedz
              marchewka ma to do siebie ze surowa ma mało cukrów dopiero po ugotowaniu więcej.
              mama jest cukrzyczka i gotowanej raczej unika. ale marchew czy jabłko to nic
              większe ma problemy z pieczywem :)


              --
              To wielka pokusa zostać aniołem,
              ale granica między byciem aniołem a niebyciem w ogóle jest niezwykle cienka.
              zycieblondynki.blox.pl

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.