czego nie jesc przy bolącej wątrobie? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
    • Odracajac pytanie mozna powiedziec:Na pewno mozna jesc tluszcze.W
      ksiazce "Odzywianie w chorobach watroby" wydanej juz cwierc wieku temu{!!}
      mozna przeczytac {cytuje z pamieci}"Wszystkie spozywane pokarmy ,wiekszosc
      lekow i alkohol sa przerabiane przez watrobe.Jedynym wyjatkiem sa tutaj
      tluszcze,ktore sa wchlaniane w jelicie i omijaja watrobe". Wniosek prosty.Przy
      spozywaniu tluszczow watroba "odpoczywa".Czyli leczy sie.A splywanie zolci do
      przewodu pokarmowego jest zjawiskiem korzystnym i zapobiega tworzeniu sie
      kamieni w woreczku zolciowym.
      • Maryniu,czy nie piszesz przypadkiem o diecie "optymalnej" Kwaśniewskiego? Jeśli
        tak,to radzę najpierw porozmawiać z dietetykiem o jej skutkach-potem polecać ją
        ludziom.Jeśli według ciebie dieta wysokotłuszczowa jest taka dobra,to dowiedz
        się,jak czują się tzw."wątrobowcy" po zjedzeniu placków ziemn. czy konkretnej
        kromki chleba ze smalcem.Jest to dieta ciężkostrawna a tłuszcze,moja droga są w
        trawione przez żółć wytwarzaną właśnie w wątrobie."Wniosek prosty"-nadmiar
        tłuszczu obciąża wątrobę a nie "omija ją".
        • Nie pisze o zadnej diecie tylko przytoczylem fakt naukowy z ksiazki.Sprzed 25
          lat.Stare ale do dzis aktualne.Gdy jemy chleb ze smalcem jesli cos szkodzi
          watrobie to tylko chleb a nie smalec.Jesli jemy placki ziemniaczane nawet gdy
          sa tluste to jesli boli watroba to nie z tluszczu(bo go nie przerabia jak pisze
          w tej ksizce}tylko z nadmiaru cukrow (weglowodanow z ziemniaka).A jedzenie
          tluszczu nie obciaza watroby.Powtarzam :watroba przerabia chleb ,placki i
          wszystko inne OPROCZ TLUSZCZOW.Zapomniales ze czlowiek ma duze zapasy zolci w
          woreczku zolciowym.Do trawienia zjedzonych tluszczow splywa zolc z woreczka a
          nie z watroby.A ubytek zolci z woreczka jest uzupelniany powoli a nie
          nagle.Inaczej mowiac przy chlebie,plackach i innych pokarmach watroba jest
          zmuszana do skomplikowanych procesow biochemicznych.Czyli jest obciazona
          reakcjami biochemicznymi.Tymczasem tluszca sa z jelita rozprowadzane po calym
          organizmie i wogole nie sa przechwytywane przez watrobe.Czyli tluszcze nie
          obciazaja watroby procesami biochemicznymi.A zolc moze byc uzupelniana przez
          watrobe powoli nawet cala dobe po troszku.Przy spozywaniu tluszczow (a
          szczegolnie nasyconych} watroba jest jakby "na wczasach".Jesli to co napisalem
          nie jest prawda zgodna z biochemia to prosze ekspertow o oficjalne zaprzeczenie.
          • A ja cię proszę o tytuł i autora tej cudownej książki."Stare ale do dzis
            aktualne"-chyba tylko dla ciebie.Człowiek ma zapas żółci w woreczsku,ale skąd
            się tam bierze ta żółć?Pierwsze słyszę o szkodliwości chleba(chyba,że
            białego).A ziemniaczki gotowane też szkodzą?Poczytaj troche o wątrobie zamiast
            pleść byle co i szkodzić ludziom.Nigdy nie miałaś problemów z wątrobą,a na
            pewno nie polecił ci takiego dzieła lekarz.Poczytaj troszkę-
            www.resmedica.pl/zdart5984.html
    • no, uwazaj. Ze wszystkiego mozna wyjsc, nawet z raka i aids ale z choroby
      watroby juz czlowiek nie wylezie. Proponuje natychmiastowa wizyte u lekarza w
      celu ustalenia przyczyn. Moga byc bardzo proste. Ogolnie to jak pijesz-
      przestan pic, jak palisz - przestan palic. Jak masz prace z chemikaliami---
      moze cie ktos podtruwa muchozolem?
    • Oto kilka znanych mi szczegółów dotyczących diety wątrobowej:

      Zalecanejest pieczywo z z jasnej, pszennej mąki, dobrze wypieczone, ale niezbyt
      świeże (raczej czerstwe), jak np.: chleb pszenny, chleb lecytynowy, bułka
      paryska, weka, bułka pszenna, sucharki pszenne, strucla, chałka.
      Dozwolone są także: biszkopty, ciasto biszkoptowe na białkach i ewentualnie
      podsuszone, najlepiej własnego wypieku, ciasto drożdżowe.
      Zabronione jest pieczywo ciemne, świeże i niedopieczone oraz chleb żytni, chleb
      razowy, chleb Graham i pieczywo z otrębami.

      Zalecana jest mąka wysokiego przemiału: pszenna lub kukurydziana i w mniejszych
      już ilościach mąka ziemniaczana.
      Zabroniona jest mąka niskiego przemiału oraz żytnia, razowa, mieszana i sojowa.

      Zalecane są drobne makarony niskojajeczne oraz kasze: grysik (czyli kasza
      manna), kukurydziana, krakowska, ryż, płatki ryżowe.
      Dozwolone sa także, ale niezbyt często: płatki kukurydziane i owsiane oraz
      pozostałe niezabronione kasze po przetarciu.
      Zabronione to grube i czterojajeczne makarony oraz kasze: gryczana, jaglana, pęczak.

      Zalecane jest stosowanie do przyrządzania potraw samych białek jaja kurzego.
      Dozwolone jest stosowanie pełnych jaj (wraz z żółtkami) w ograniczonych
      ilościach do 2-3 sztuk na tydzień. Jedynie w przewlekłym zapaleniu trzustki
      ilość jaj można zwiększyć.
      Zabronione jest spożywanie wszelkich potraw zawierających dużą ilość jaj lub żółtek.

      Zalecane jest: mleko chude, świeże i zsiadłe, o zawartości tłuszczu max.2,0%,
      chudy biały ser i twaróg, kefir i jogurt.
      Dozwolone, przy dobrej tolerancji, są: serki homogenizowane i twarogowe
      półtłuste oraz mleko o zawartości tłuszczu do 2,8%.
      Zabronione jest spożywanie: tłustych białych serków i twarogów, serów żółtych i
      topionych, oscypków, bryndzy, a także mleka, jogurtu i zawartością tłuszczu
      powyżej 3%.

      Zalecane jest mięso chude, świeże lub mrożone: cielęcina, młoda wołowina,
      królik, konina, ozorki, kura, kurczak, gołąb i indyk oraz dorsz, karmazyn, lin,
      sandacz, szczupak, leszcz, karaś.
      Dozwolone, z ograniczeniami ilościowymi, są także: niezbyt duży brojler, pstrąg,
      karp do 1 kg wagi, flądra, filety z mintaja lub morszczuka oraz serca i nóżki
      cielęce.
      Zabronione są mięsa solone, wędzone i tłuste: wieprzowina, baranina, mózgi,
      flaki, nereczki, gęś, kaczka, dzikie ptactwo, śledź, węgorz, łosoś, sardynki,
      halibut, makrela oraz wszelkie inne mięsa marynowane i w konserwach.

      Zalecana jest chuda szynka wołowa, chuda polędwica, cielęcina w galarecie.
      Dozwolona jest także: chuda szynka wieprzo-wa i szynka konserwowa niemielona,
      ale tylko w niewielkich ilościach.
      Zabronione jest natomiast spożywanie wszelkich pozostałych wyrobów
      wędliniarskich wraz z mieloną szynką, pasztetami i boczkiem.

      Zalecane jest, w ograniczonych ilościach, świeże surowe masło, słodka,
      niskoprocentowa (9% tłuszczu) śmietanka oraz oliwa z oliwek. W kamicy pęchęrzyka
      żółciowego ogólna dobowa dawka tłuszczu nie powinna przekraczać 70 g, w
      przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego około 80 g, natomiast w przewlekłym
      zapaleniu trzustki tylko 50 g. Zalecane niekiedy ograniczenie tłuszczu do 25 g
      na dobę jest nie tylko trudne do osiągnięcia przy układaniu jadłospisu, ale
      także powoduje, że potrawy są po prostu niesmaczne.
      Dozwolone jest także, przy dobrej tolerancji organizmu, używanie masła
      roślinnego oraz olejów roślinnych: sojowego, słonecznikowego, arachidowego,
      kukurydzianego. Oleje roślinne są szczególnie pożądane w dyskinezach dróg
      żółciowych oraz w stanach po wycięciu pęcherzyka żółciowego.
      Zabronione, i to w jakiejkolwiek postaci, jest masło topione i solone,
      wysokoprocentowa śmietana, smalec, słonina, łój, ceres, olej palmowy oraz
      wszystkie pozostałe tłuszcze.

      Zalecane są, w zasadzie bez ograniczeń, ziemniaki (gotowane, tłuczone lub
      pueree), gotowana lub duszona marchew oraz sok z marchwi. W mniejszych już
      ilościach można spożywać: buraki, zieloną sałatę, szpinak, szczaw, czarną
      rzodkiew, główki szparagów, pietruszkę, seler oraz surowe rozcieńczone soki z
      pozostałych warzyw.
      Dozwolone, od czasu do czasu, jest też przygotowanie potraw z umytych i
      pieczonych w łupinach ziemniaków oraz z pomidorów bez skórki i nasion, gotowanej
      młodej rzodkiewki, zielonego groszku, świeżych ogórków, młodej dyni lub świeżego
      rabarbaru.
      Zabronione jest natomiast spożywanie: kapusty, kalafiorów, cebuli, czosnku,
      brukselki, jarmużu, kwaszonych ogórków, soi, grzybów, grochu, fasoli, soczewicy
      oraz placków ziemniaczanych, zapiekanek, frytek i innych potraw ze smażonych lub
      odgrzewanych na tłuszczu ziemniaków lub innych warzyw.

      Zalecane są owoce świeże, dorodne, dojrzałe i w miarę słodkie: ananasy,
      grejpfruty, wiśnie, arbuzy, banany, melony, cytryny, mandarynki, pomarańcze,
      jabłka (bez skórki).
      Dozwolone są także, ale bez skórek i pestek, dojrzałe morele, śliwki,
      brzoskwinie, czereśnie, winogrona i soki z pozostałych owoców.
      Zabronione jest spożywanie agrestu, fig, czarnych jagód, borówek, porzeczek,
      poziomek, truskawek, żurawiny, surowych gruszek, migdałów, orzechów, suszonych
      jabłek i śliwek oraz wszystkich innych owoców niedojrzałych lub ze śladami
      nadpsucia.

      Zalecane jest, ze względu na często współistniejącą z kamicą nadwagę,
      umiarkowane spożywanie słodyczy. W diecie tej poleca się cukier, miód pszczeli
      prawdziwy, syropy i galaretki owocowe, landrynki i dropsy.
      Dozwolone są także marmolady, powidła, dżemy, konfitury (w małych ilościach i
      raczej w późniejszym okresie choroby).
      Zabronione są natomiast wszelkie owoce kandyzowane, czekolada, czekoladki
      nadziewane, pralinki, chałwa, cukierki i ciastka z kakaem lub w czekoladzie.

      Dozwolone są przyprawy łagodne: wanilia, sok z cytryny, cynamon, anyż, kolendra,
      zielony koperek, zielona natka pietruszki lub lubczyku, bazylia, melisa, małe
      ilości ziela angielskiego.
      Zabronione jest stosowanie: pieprzu, papryki, octu, musztardy, gałki
      muszkatułowej, curry, imbiru, ostrych przypraw do zup.

      Zaleca się niezbyt mocną herbatę i kawę zbożową oraz napary z rumianku,
      dziurawca, kocanki, mięty. Można też stosować gotowe mieszanki ziołowe:
      Cholagoga I (przy lekkim rozwolnieniu), Cholagoga II (przy normalnych stolcach),
      Cholagoga III ( przy tendencji do zaparć). Dozwolone są też napary uspokajające
      np. napar z ziela melisy.
      Zabronione jest używanie prawdziwej kawy, kakao, mocnej herbaty, napojów
      gazowanych oraz wszelkich napojów alkoholowych.

    • dziekuje bardzo za tak wyczerpujaca odpowiedz:)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.