Salicylany - triada aspirynowa

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Szukam publikacji na temat p r a k t y c z n e j diety bez
    salicylanów. Szukam też ludzi z podobnymi problemami...
    • 06.02.08, 09:12 Odpowiedz
      witam
      również poszukuję informacji na temat salicylanów w pokarmach
      ponieważ muszę stoswać dietę ze względu na nietolerancję saliylanów.
      Jestem załamana gdyż praktycznie nie ma owoców i wazyw, które tego
      nie zawierają (nieliczne tyklko mają dość niski, akceptowalny
      poziom. Najgorsze jest to, że jest wiele informacji sprzecznych i
      dotąd nie udało mi się dotrzeć do wiarygodnego źródła na ten temat.
      Jak objawia się u ciebie nietolerancja?
      • 30.01.10, 18:13 Odpowiedz
        Gdy triady aspirynowej problem cię trapi, a od swoich lekarzy słyszysz-my nie wiemy ( lub nie chcemy ). Nie załamuj rąk ani mi się waż.Podpowiadam jak rozwiązac sprawę masz.Jedż do Łodzi lub Krakowa.Jeśli zgodzisz się zaproponują ci desensytyzację. Ja byłam w Łodzi.
    • 05.03.08, 14:02 Odpowiedz
      Witam
      Także jestem uczulona na salicylany. Moje objawy to duszności w
      zdawałoby się bliżej nieokreślonych sytuacjach, jak się potem
      okazało po zjedzeniu niektórych potraw oraz nawracające odrastanie
      polipów w zatokach.
      Ręce mi opadły jak zobaczyłam czego nie wolno mi jeść!
      I także poszukuję wskazówek praktycznych jak się odżywiać bez
      salicylanów.
      Może jednak znajdzie się pomocna dłoń.
      • 16.04.08, 12:55 Odpowiedz
        dla mnie najgorsze jest to, że bardzo dużo informacji które
        znalazłam w internecie na temat salicylanów w żywności są ze sobą
        sprzeczne. Jedni podają, że banany wolno jeść bo nie zawierają
        salicylanów gdzie indziej czytam, że zawierają i nie wolno.
        Napisałam w związku z tym do Instytutu żywności i żywienia mając
        nadzieję, że tam znajdę w i a r y g o d n e informacje na ten temat
        ale niestety- czekałam 2 miesiące i jedyne co otrzymałam to maila z
        przepisanymi z różnych stron internetowych informacjami, w dodatku z
        błędami. Nie wiem czy pozostaje sprawdzać na sobie, czy znajdzie się
        ktoś kto wie o co w tym chodzi... Jeśli o mnie chodzi to z owoców
        jem tylko gruszki i mango, od czasu do czasu jabłka (tylko odmiana
        Golden Delicious, podobno tylko zawiera salicylany w bardzo małych
        ilościach)i banany. Poza tym sałatę zieloną (najlepiej tylko lodową)
        groszek zielony, fasolkę szparagową, kalafiora, szczypiorek,czosnek,
        ziemniaki, od czasu do czasu świeże grzyby (ale nie pieczarki),
        seler naciowy- troszkę tego jest. Acha- nie piję herbaty (żadnej), a
        kawę tylko bezkofeinową. Da się żyć ale na pewno jest trudno. Jeśli
        masz ochotę popisać na ten temat to może napisz na maila gazetowego,
        chętnie wymienię się informacjami. Pozdrawiam i życzę zdrowia :)
        • 22.05.09, 11:22 Odpowiedz
          Witam
          Dostałam ostatnio wytyczne odnośnie tej diety od lekarza, kiedy wychodziłam ze
          szpitala. Niestety chyba Cię zmartwię bo ziemniaki też są w tej diecie
          wykluczone.... Pozdrawiam Ula
    • 16.04.08, 15:02 Odpowiedz
      bulak_r napisał:

      > Szukam publikacji na temat p r a k t y c z n e j diety bez
      > salicylanów. Szukam też ludzi z podobnymi problemami...

      Fragment z linku poniżej:
      www.przychodnia.pl/alergia/index9.php3?s=3&d=5&t=9
      Mechanizm działania salicylowego “wyzwalacza” histaminy histaminy z komórek tucznych znajdujących się w warstwie skórnej nie jest do końca wyjaśniony. Przypuszcza się, że przyczyną jest zmiana metabolizmu tzw. kwasu arachidonowego pod wpływem pewnych substancji, co wyzwala kaskadę reakcji sprawczych, z końcowym “wylewem” histaminy i innych mediatorów zapalenia. Obok salicylanów substancjami inicjującymi zmianę metabolizmu są: niektóre tzw. niesteroidowe leki przeciwzapalne (indometacyna, fenylobutazon), popularne konserwanty pokarmów - benzoesany, barwniki azowe).

      Kwas arachidowy należy do grupy omega-6, w większości diet komercyjnych znajdują się nadmiary omega-6 a niedobory omega-3.
      Najlepszym źródłem o mega-3 jest siemie lniane, szałwia argentyńska (chia), nasiona konopii siewnych.

      Polecam zapoznać sić z podejściem Dr. Buldwig
      www.olejlniany.zdrowe-produkty.pl/index.php?go=dieta

      Pozdr.
      Jędruś
    • 08.07.08, 22:43 Odpowiedz
      Witam, mam ten sam problem :( niestety na stronach polskich nie znalazłam zbyt
      wiele informacji....dopiero na stronach anglojęzycznych coś znalazłam.Polecam
      opracowanie Anne Swain "The role of natural salicylates in food intolerance"-
      znalazłm tam baaardzo dużo przydatnych informacji!!!!Poza tym strony
      www.allergy.org.au
      www.foodcanmakeyouill.co.uk
      Jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę o kontakt na emaila. Pozdrawiam :)
      • 18.09.08, 13:39 Odpowiedz
        Może ma ktoś z Was stronę lub tytuł książki z jakimiś urozmaiconymi
        przepisami bezsalicylowymi?
        Bo to wydaje się strasznie przerażające jak się patrzy na to co
        można jeść.
        Obiecałam mojej troszeczkę podłamanej mamie, że znajde jej coś
        fajnego.
    • 30.01.10, 18:50 Odpowiedz
      • 19.02.10, 20:50 Odpowiedz
        Witam. Ja również mam alergie na salicylany i musze stosowac diete. Alergolog
        dał mi cała liste żywności ktora i ile ma salicylanów. Piszcie do mnie na mala
        gazetowego to przesle wam info.
        A jak radzicie sobie z przeziębieniem? jakie leki bierzecie?
        • 16.04.10, 13:01 Odpowiedz
          Bylbym wdzieczny za udostepnienie tej listy.
          Wyslij prosze na m.baron@inbox.com

          jesli chodzi o przeziebienie ja lecze sie scorbolamidem, kiedys
          polecil mi alergolog. Teraz zmienilem lekarza i ten twierdzi ze lek
          nie jest 100% bezpieczny. Do tej pory nie mialem zadnych objawow po
          zazyciu - wiec moze to indywidualne.

          Pozdrawiam,
          Marcin
        • 21.04.10, 23:28 Odpowiedz
          Poratujcie i mnie wykazem dozwolonych produktów, bo astma mnie poddusza mimo
          sterydów i innych leków. Czekam na prowokację aspirynową( w szpitalu), ale
          lekarka sugeruje, że uczulenie może się ujawnić nawet za kilka lat a test
          obecnie może wyjść ujemnie. Mam nieżyt nosa i robi się błędne koło, bo od razu
          pojawia się stan zapalny( mam wysoki azot w wydychanym powietrzu mimo dużej
          dawki sterydów). Pozdrawiam

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.