Dodaj do ulubionych

Salicylany - triada aspirynowa

23.09.07, 21:40
Szukam publikacji na temat p r a k t y c z n e j diety bez
salicylanów. Szukam też ludzi z podobnymi problemami...
Edytor zaawansowany
  • 06.02.08, 09:12
    witam
    również poszukuję informacji na temat salicylanów w pokarmach
    ponieważ muszę stoswać dietę ze względu na nietolerancję saliylanów.
    Jestem załamana gdyż praktycznie nie ma owoców i wazyw, które tego
    nie zawierają (nieliczne tyklko mają dość niski, akceptowalny
    poziom. Najgorsze jest to, że jest wiele informacji sprzecznych i
    dotąd nie udało mi się dotrzeć do wiarygodnego źródła na ten temat.
    Jak objawia się u ciebie nietolerancja?
  • 30.01.10, 18:13
    Gdy triady aspirynowej problem cię trapi, a od swoich lekarzy słyszysz-my nie wiemy ( lub nie chcemy ). Nie załamuj rąk ani mi się waż.Podpowiadam jak rozwiązac sprawę masz.Jedż do Łodzi lub Krakowa.Jeśli zgodzisz się zaproponują ci desensytyzację. Ja byłam w Łodzi.
  • 05.03.08, 14:02
    Witam
    Także jestem uczulona na salicylany. Moje objawy to duszności w
    zdawałoby się bliżej nieokreślonych sytuacjach, jak się potem
    okazało po zjedzeniu niektórych potraw oraz nawracające odrastanie
    polipów w zatokach.
    Ręce mi opadły jak zobaczyłam czego nie wolno mi jeść!
    I także poszukuję wskazówek praktycznych jak się odżywiać bez
    salicylanów.
    Może jednak znajdzie się pomocna dłoń.
  • 16.04.08, 12:55
    dla mnie najgorsze jest to, że bardzo dużo informacji które
    znalazłam w internecie na temat salicylanów w żywności są ze sobą
    sprzeczne. Jedni podają, że banany wolno jeść bo nie zawierają
    salicylanów gdzie indziej czytam, że zawierają i nie wolno.
    Napisałam w związku z tym do Instytutu żywności i żywienia mając
    nadzieję, że tam znajdę w i a r y g o d n e informacje na ten temat
    ale niestety- czekałam 2 miesiące i jedyne co otrzymałam to maila z
    przepisanymi z różnych stron internetowych informacjami, w dodatku z
    błędami. Nie wiem czy pozostaje sprawdzać na sobie, czy znajdzie się
    ktoś kto wie o co w tym chodzi... Jeśli o mnie chodzi to z owoców
    jem tylko gruszki i mango, od czasu do czasu jabłka (tylko odmiana
    Golden Delicious, podobno tylko zawiera salicylany w bardzo małych
    ilościach)i banany. Poza tym sałatę zieloną (najlepiej tylko lodową)
    groszek zielony, fasolkę szparagową, kalafiora, szczypiorek,czosnek,
    ziemniaki, od czasu do czasu świeże grzyby (ale nie pieczarki),
    seler naciowy- troszkę tego jest. Acha- nie piję herbaty (żadnej), a
    kawę tylko bezkofeinową. Da się żyć ale na pewno jest trudno. Jeśli
    masz ochotę popisać na ten temat to może napisz na maila gazetowego,
    chętnie wymienię się informacjami. Pozdrawiam i życzę zdrowia :)
  • 22.05.09, 11:22
    Witam
    Dostałam ostatnio wytyczne odnośnie tej diety od lekarza, kiedy wychodziłam ze
    szpitala. Niestety chyba Cię zmartwię bo ziemniaki też są w tej diecie
    wykluczone.... Pozdrawiam Ula
  • 16.04.08, 15:02
    bulak_r napisał:

    > Szukam publikacji na temat p r a k t y c z n e j diety bez
    > salicylanów. Szukam też ludzi z podobnymi problemami...

    Fragment z linku poniżej:
    www.przychodnia.pl/alergia/index9.php3?s=3&d=5&t=9
    Mechanizm działania salicylowego “wyzwalacza” histaminy histaminy z komórek tucznych znajdujących się w warstwie skórnej nie jest do końca wyjaśniony. Przypuszcza się, że przyczyną jest zmiana metabolizmu tzw. kwasu arachidonowego pod wpływem pewnych substancji, co wyzwala kaskadę reakcji sprawczych, z końcowym “wylewem” histaminy i innych mediatorów zapalenia. Obok salicylanów substancjami inicjującymi zmianę metabolizmu są: niektóre tzw. niesteroidowe leki przeciwzapalne (indometacyna, fenylobutazon), popularne konserwanty pokarmów - benzoesany, barwniki azowe).

    Kwas arachidowy należy do grupy omega-6, w większości diet komercyjnych znajdują się nadmiary omega-6 a niedobory omega-3.
    Najlepszym źródłem o mega-3 jest siemie lniane, szałwia argentyńska (chia), nasiona konopii siewnych.

    Polecam zapoznać sić z podejściem Dr. Buldwig
    www.olejlniany.zdrowe-produkty.pl/index.php?go=dieta

    Pozdr.
    Jędruś
  • 08.07.08, 22:43
    Witam, mam ten sam problem :( niestety na stronach polskich nie znalazłam zbyt
    wiele informacji....dopiero na stronach anglojęzycznych coś znalazłam.Polecam
    opracowanie Anne Swain "The role of natural salicylates in food intolerance"-
    znalazłm tam baaardzo dużo przydatnych informacji!!!!Poza tym strony
    www.allergy.org.au
    www.foodcanmakeyouill.co.uk
    Jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę o kontakt na emaila. Pozdrawiam :)
  • 18.09.08, 13:39
    Może ma ktoś z Was stronę lub tytuł książki z jakimiś urozmaiconymi
    przepisami bezsalicylowymi?
    Bo to wydaje się strasznie przerażające jak się patrzy na to co
    można jeść.
    Obiecałam mojej troszeczkę podłamanej mamie, że znajde jej coś
    fajnego.
  • 19.02.10, 20:50
    Witam. Ja również mam alergie na salicylany i musze stosowac diete. Alergolog
    dał mi cała liste żywności ktora i ile ma salicylanów. Piszcie do mnie na mala
    gazetowego to przesle wam info.
    A jak radzicie sobie z przeziębieniem? jakie leki bierzecie?
  • 16.04.10, 13:01
    Bylbym wdzieczny za udostepnienie tej listy.
    Wyslij prosze na m.baron@inbox.com

    jesli chodzi o przeziebienie ja lecze sie scorbolamidem, kiedys
    polecil mi alergolog. Teraz zmienilem lekarza i ten twierdzi ze lek
    nie jest 100% bezpieczny. Do tej pory nie mialem zadnych objawow po
    zazyciu - wiec moze to indywidualne.

    Pozdrawiam,
    Marcin
  • 21.04.10, 23:28
    Poratujcie i mnie wykazem dozwolonych produktów, bo astma mnie poddusza mimo
    sterydów i innych leków. Czekam na prowokację aspirynową( w szpitalu), ale
    lekarka sugeruje, że uczulenie może się ujawnić nawet za kilka lat a test
    obecnie może wyjść ujemnie. Mam nieżyt nosa i robi się błędne koło, bo od razu
    pojawia się stan zapalny( mam wysoki azot w wydychanym powietrzu mimo dużej
    dawki sterydów). Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.