• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

sos sojowy Dodaj do ulubionych

  • 25.01.08, 14:13
    Czy półtoraroczne dziecko może jeść potrawy z dodatkiem sosu
    sojowego? Czasem robię tofu marynowane w sosie sojowym (w składzie
    jest tylko woda, ekstrakt sojowy, mąka pszenna, cukier i sól) i
    zastanawiam się, czy mogę poczęstować taką potrawą młodsze dziecko
    (dziecko ma skłonności do alergii pokarmowej ale na soję reaguje
    dobrze).
    Edytor zaawansowany
    • 25.01.08, 16:25
      Witam,

      Odradzam, proszę zobaczyc na skład .

      Tylko mleko matki.

      Pozdrawiam
      • 25.01.08, 16:39
        Nie bardzo rozumiem.
        Owszem, nadal mleko matki, ale dziecko ma już prawie 19 miesięcy i
        jada również inne rzeczy. A skład wydaje mi się w miarę prosty.
        • 25.01.08, 16:45
          zalezy jaki sos sojowy - jak taki prawdziwy to predzej, jak z
          supermarketu - to nie polecalabym tego jesc doroslym, a co dopiero
          takim maluchom.
        • 26.01.08, 14:28
          Witaj,

          Skład prosty i szkodliwy,

          Dziecka organizm jest delikatny, wprowadzając przetworzone pożywienie, jego
          mikroflora jelita grubego jest niszczona,
          Powolutku wprowadzaj naturalne pożywienie, bez wszelkiej maści dodatków (o
          zgrozo baaaaardzo szkodliwych), jeśli chcesz by dziecko bylo zdrowe, pełne
          energii, miało silny układ immunologiczny,
          Stopniowo wprowadzaj pokarm, najpierw jeden przez pewien czas, później kolejny,
          by jego organizm, kubki smakowe próbowaly nowych smaków.

          Miksuj do konsystencji papki początkowo, możesz też troszkę potrzymac w usstach
          by enzymy trawienne częsciowo pokarm strawiły, i było łatwiej przyswajalne

          Pozdrawiam,
          • 26.01.08, 18:20
            czy ja nie wyraziłam się jasno? dziecko zbliża się do DRUGICH
            urodzin, ma już 16 zębów, umie gryźć i nie powinno w tym wieku
            dostawać zmiksowanych papek
            dla całej rodziny przygotowuję czasem na obiad makaron z kapustą
            pekińską i tofu marynowanym w sosie sojowym (o takim właśnie prostym
            składzie, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku i zapachu!) i
            zastanawiałam się, czy takie 19-miesięczne dziecko, które w zasadzie
            może jeść już wszystko (a większość znanych mi rówieśników mojej
            córki dostaje do jedzenia wszystko, moje dziecko - nie), może czasem
            spróbować takiej potrawy bez szkody dla jego zdrowia
            • 26.01.08, 19:02
              Witam,

              Skoro Pani pisze, że wszystkie dzieci w tym wieku jedzą 'wszystko', więc po co
              te pytania? Proszę spróbowac jeśli Pani jest pewna.

              Jak wygląda jadłospis dziecka?

              Pozdrawiam.
              • 26.01.08, 20:03
                Ja nie jestem zwolenniczką podawania małym dzieciom "wszystkiego"
                mimo, że zasadniczo mówi się, że dziecko po ukończeniu pierwszego
                roku życia może jeść praktycznie wszystko poza może grzybami,
                potrawami wybitnie ciężkostrawnymi i nafaszerowanymi chemią (chociaż
                większość dzieci w tym wieku dostaje np. sklepowe wędliny lub
                słodycze typu żelki albo kisiel z torebki). Moim dzieciom oszczędzam
                tego typu produktów jak najdłużej (w przedszkolu są już niestety na
                porządku dziennym).
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.