Dieta bogata w węglowodany powoduje Dodaj do ulubionych


Podstawową przyczyną epidemii insulinooporności i cukrzycy typu 2 jest wysokie spożycie prostych węglowodanów, szczególnie w kombinacji z niektórymi kwasami tłuszczowymi, jak np. kwas linolowy
"Insulin resistance can be induced by diets high in simple carbohydrates or fatty acids such as linoleic acid (safflower oil) and their combination caused the worst insulin resistance. "
(American Journal of Hypertension. 12(2 Pt 1):183-7, 1999)

Insulinooporność rozwija się jako reakcja na wyrzuty insuliny w następstwie spożycia produktów bogatych w rafinowane węglowodany. Każda ekspozycja na insulinę powoduje zmniejszenie produkcji receptorów GLUT4 (insulin-regulated glucose transporter) w komórkach, co powoduje zwiększenie zapotrzebowania na insulinę. Zwiększenie wydzielania insuliny prowadzi do dalszego zmniejszania produkcji receptorów itd.
"every time a cell is exposed to insulin, the production of GLUT4 (type four glucose receptors) on the cell's membrane is decreased.[2] This leads to a greater need for insulin, which again leads to fewer glucose receptors."
(Flores-Riveros, J. R., McLenithan, J.C., Ezaki, O. and Lane, M.D. Insulin down-regulates expression of the insulin responsive glucose transporter (GLUT4) gene: effects on transcription and mRNA turnover. Proc Natl Acad Sci USA. 90(2): 512-16, 1993.)

Szczególną uwagę należy zwrócić na fruktozę:
"The intake of dietary fructose has increased markedly as a result of the steady increase in added sugars in the American diet (134). In the past, fructose was considered to be beneficial in the dietary management of diabetes mellitus and insulin resistance because fructose ingestion results in smaller postprandial glycemic and insulin excursions than do glucose and complex carbohydrates (28). In light of the information presented here, a cautionary note is warranted. Obesity is a growing epidemic in the United States. In terms of feedback to the CNS regarding energy status in peripheral tissues, fructose consumption results in decreased production and, therefore, decreased signaling to the CNS from 2 hormones (leptin and insulin) involved in the long-term regulation of energy homeostasis and body adiposity (11, 69). The same observation applies to dietary fat. Thus, the long-term consumption of diets high in fat and fructose is likely to lead to increased energy intake, weight gain, and obesity. The potential for weight gain from increased fructose consumption may only represent one aspect of its metabolic consequences"
(Fructose, weight gain, and the insulin resistance syndrome, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 76, No. 5, 911-922, November 2002)
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.