Re: gazy jelitowe - nadmierna ilosc... Dodaj do ulubionych


Istnieje wiele przyczyn nadmiernego gromadzenia się gazów. Istotne jest wykluczenie poważnych schorzeń przewodu pokarmowego, jednak w większości przypadków przyczyny dolegliwości albo pozostają niejasne, albo jest ona wynikiem nieprawidłowego sposobu odżywiania – w tym błędów w diecie, spożywania posiłków w pośpiechu, nerwowego stylu życia, napięcia psychicznego. W przypadku popularnego odbijania (czyli bekania) podstawową przyczyną fizjologiczną jest nadmierne połykanie powietrza u osób spożywających rzadkie, za to obfite, posiłki lub też jedzących w pośpiechu. Natomiast przyczyny chorobowe bekania to przede wszystkim refluks żołądkowo-przełykowy (popularna zgaga), ale także zwężenie odźwiernika (będącego dalszą częścią żołądka), leki zobojętniające treść żołądkową (także dostępne bez recepty). Nadmierne gromadzenie gazów może występować w tzw. chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego. Jest ono przyczyną popularnego wzdęcia brzucha, czyli uczucia rozdymania, któremu czasem towarzyszy ból. Jednak tu trzeba szczególnie podkreślić, że związek pomiędzy nadmiernym gromadzeniem gazów a wzdęciami nie jest wcale jasny, a ich ilość jest w zasadzie taka sama jak u osób bez dolegliwości. Dosyć częstą przyczyną wzdęć brzucha jest nietolerancja laktozy – cukru mlecznego. Co 6 dorosła osoba źle toleruje produkty mleczne (niefermentowane – gdyż tolerancja kefirów / jogurtów jest u takich osób najczęściej bardzo dobra i nie należy z nich rezygnować). Inne chorobowe przyczyny mogą obejmować: schorzenia trzustki, pęcherzyka żółciowego, celiakię, choroby zapalne jelit i in.

Częstą przyczyną nadmiaru gazów jest nasilona fermentacja bakteryjna zachodząca w jelicie grubym, gdy przechodzi do niego duża ilość trudno poddających się trawieniu węglowodanów – tak dzieje się po spożyciu większych ilości roślin strączkowych, cebuli, warzyw kapustnych. Choć z pozoru wydaje się to szokujące, to w jelicie grubym znajduje się ok. 2 kg bakterii (ok. 500 rodzajów) – stanowią one także ok. 1/3 suchej masy wydalanego stolca. Natomiast szczególnie nieprzyjemna woń gazów występuje w przypadku spożywania dużych ilości białka. Flora bakteryjna wytwarza wówczas duże ilości związków siarkowych i lotnych kwasów organicznych. Co trzeci człowiek ma w jelicie grubym bardzo znaczną ilość bakterii produkujących metan – takie osoby mają stolce pływające w wodzie. Szczególnie przykrym problemem dla wielu osób jest nieprzyjemna woń gazów – jest ona związana z zawartością siarkowodoru, metanoetiolu, indoli i skatoli.

Autor: lek. Mirosław Kiedrowski
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.