Dodaj do ulubionych

Cytrynówka/cytrynowa

10.11.09, 02:09
Wygląda na to, że nikt nie pisał o tej wódce (likierze?...).
Kto ma naprawdę dobry przepis, bardzo o niego proszę.
--
"Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
Edytor zaawansowany
  • kokot45 09.03.10, 22:13
    Wódce:) na baniak 5 litrow 2 l spirytusu pol kilo cytryn kilo cukru w
    odpowiedniej ilosci woda do dopoelnienia baniaku czyli okolo 2,5l tylko trzeba
    poczekac kilka "chwil" zebys ie przegryzla:)
  • al-kochol-8 20.03.10, 12:13
    Wlosi maja. Nazywa sie Limoncello
  • mama0303 12.04.10, 14:47
    0.5 litra spirytusu
    4 duże cytryny
    14 łyżek cukru

    Cytryny parzymy,wyciskamy sok z połówek i zalewamy spirytusem (sok i
    połówki)zostawiamy na 2godz.cedzimy.
    w wodzie(0.5l.)rozpuszczamy cukier,łączymy z alkoholem i gotowe.
  • anthonyb 16.04.10, 16:41
    Wloskie domowe limoncello ,przepis rodem z Neapolu.
    1 l spirytusu
    10 cytryn-nalezy sciac tylko zolta czesc skorki. Najlepiej nozykiem
    do ziemniakow
    Skorki wlozyc do spirytusu i zostawic na 8 dni.
    Po 8 dniach odcedzic skorki.

    1 l wody
    0.7 kg cukru
    Cukier rozpuscic w goracej wodzie i ostudzic.
    Dodac alkohol i przefiltrowac calosc przez wate.
  • ampolion 16.04.10, 16:49
    Własnie o to głownie mi chodziło.
    Zrobiłem, trochę kłopotu ze spirytusem bo w Stanach tego nie
    uwidzisz. Kupiłem polską "spirytusową" wódkę, słabsza niż czysty więc
    trzeba było dostosować. A co do skórki to obieraczka do ziemniaków
    nie bardzo, zbyt grubo i to spodnie bilelmo nie do usunięcia.
    Posłużyłem się tym:
    www.cooking.com/products/shprodde.asp?SKU=694948
    Idealny do tego przyrząd.
    Za przepis BARDZO dziekuję.
    --
    "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
    Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
  • anthonyb 16.04.10, 22:10
    Widze , ze radzisz sobie jak mozesz :-)
    Szkoda tylko , ze przepis z "malym" poslizgiem , ale dopiero teraz
    trafilam na to forum.
  • sedona 05.06.10, 22:25
    W US sproboj spirytus znalezc w delikatesach AJ
  • paulus2303 18.06.10, 12:03
    JA ostatnio próbowałam pysznej cytrynówki ale niestety nie wzięłam przepisu :(
    wiem tylko, że była tam cytryna, miód i spirytus
  • irider 18.06.10, 13:30
    przepis jest prosty, obrane cytryny (koniecznie bez skórki) wrzucasz do
    spirytusu, odstawiasz na 3 tyg., rozrabiasz, czekasz tydzień i gotowe :)

    --
    www.film.onku.pl/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka