Dodaj do ulubionych

pitne miody ;)

16.01.06, 16:25
z wczesnej młodości zapamietane jako badziew balansujący gdzies pomiędzy
landrynkowym jabolem a cienkim piwem. teraz odzyskują powli swoją markę.

ostatnio nabyłem niezły dwójniak. Nazwy nie pomnę, ale przyznać musze że jak
posmakowałem, to stwierdziłęm, ze to niemal polska odpowiedź na porto :)
--
będzie wspaniale gdy kitę odwalę.
a poza tym pinezka no i możesz pomóc bezdomnym
Edytor zaawansowany
  • hubar 16.01.06, 16:51
    Z pewnością był to miód "Kurpiowski" zawierający 16% al.
    Ja jakoś nie przepadam, choć nie obce mi są Półtoraki i Trójniaki
    --
    Zauroczony
    Łodzią
    -Nosić od 23 grudnia 2005-
  • jan-w 01.02.06, 18:59
    Zawsze były miody dobre i byle jakie. Dawniej dostępne były niemal wyłącznie
    trójniaki i czwórniaki, obecnie coraz częściej dwójniaki i półtoraki. W czasach
    PRL, zdzrzały się"odrzuty z eksportu" Animexu, znakomite. Z miodów obecnie
    dostępnych, uważa się powszechnie, że jednym z najlepszych jest półtorak
    Jadwiga. Ja polecam dwójniak Kamianniak, produkowany dla domu pszczelarza w
    Kamiannej. Od niedawna pojawia się czasem w Warszawie. Łatwo też zrobić samemu.
    Mój balon dwójniaka dojrzewa ...
    --
    Kabaty-Moczydlo
  • andrzej.sawa 01.02.06, 21:14
    No to co zabaczenia.Kiedy dojrzeje?
  • jan-w 01.02.06, 21:22
    Jeszcze co najmniej 1,5 roku. Czasem jednak próbuję ;-)
    --
    Kabaty-Moczydlo
  • jan-w 16.02.06, 16:34
    Przystąpiłem do rozlewania do butelek. Smak znakomity, nawet dzieciom smakuje ;-).
    Procent trzyma. Niestety w zapachu wyczuwalne drożdże. Może przez 2 lata zniknie
    ten zapach ? Jeśli wcześniej nie zniknie miód.
    --
    Kabaty-Moczydlo
  • jan-w 16.02.06, 23:27
    mjut baadzo dobry, byył.
    Żartuję ;-), jeszcze się sączy.
    --
    Kabaty-Moczydlo
  • korsarz3 17.01.06, 21:03
    Dobre to raczej dla dziewczynek.
    Ja tam nie przepadam.
    --
    Forumalkoholum
  • andrzej.sawa 23.01.06, 01:17
    Wobec braku wiedzy u was,parę kropli wiedzy doleję.Miody pitne dzieli się w
    zależności od proporcji wody,podobnie jak w piwie,tylko w piwie, to wprost
    procent ekstraktu w piwie.W miodach jest tak-czwórniak ma najwięcej wody i jest
    najbardziej wytrawny,dalej mamy trójniak,dwójniak i półtorak.Różmnice między
    nimi są większe niż między piwami.Ceny też są mocno zróżnicowane.Zapraszam na
    miody produkowane w sąsiednim Lublinie przez spółdzielnię Apis.Mają one uznaną
    markę nie tylko w Polsce.
  • andrzej.sawa 23.01.06, 17:08
    Piwa też,dlatego pisałem o pewnym podobieństwie.
    Smacznego
  • hubar 01.02.06, 01:30
    To ile jest gradusów w tym czwórniaku?
    --
    Zauroczony
    Łodzią
  • andrzej.sawa 01.02.06, 10:14
    Nie wiem,nie zwracam uwagi na %% w przypadku miodów
  • framberg 21.02.06, 00:13
    Czwórniak dla ciur obozowych jeno. Toż to sikacz.
    Półtoraki szczególnie, dwójniaki również, słodkie i najmocniejsze. Panny piją
    bo słodkie. I szybko te miody je zniewalają.
    Trójniak najlepszy. I pić trzeba lubelskie miody (kamianńskiego nie znam).
    Krakowskie słabe. Zwłaszcza półtoraków i dwójniaków robić nie umieją.
    Przesłodzone, niedojrzałe, miód surowy niemal.

    Półtorak to kilogram miodu na pół kg wody (pół litra).
    Dwójniak - kilogram miodu na kilogram wody (miód podaje się w kg bo cięższy niż
    woda)
    Trójniak - kilogram miodu na dwa litry wody.
    Czwórniak (po co to istnieje?) - kilogram miodu na trzy litry wody.
  • kotoklaki 28.02.06, 22:20
    Do wyrobu własnych miodów polecam dodatek soków owocowych, najlepiej do miodów
    pasują moszcze z cierpkich owoców np. aronia, porzeczka, dereń. W sklepach
    takich miodów na pewno nie spotkacie.
  • andrzej.sawa 15.03.06, 02:09
    Jak się cieszę,że wątek się rozwinął.
  • lilarose 17.02.06, 13:58
    Mam sentyment do grzanego miodu pitnego z przyprawami. To był chyba półtorak.
    Ale tak do poicia lepszyb jest dwójniak. Kumpela miała czwórniak, ale serwowała
    go zmieszanego z herbata, bo nie dało się go pić.

    Za to mój wykładowca na studiach przynosił na zajęcia miód pitny własnej
    produkcji! I częstował chętnych. To były czasy...eh...
  • jan-w 17.02.06, 14:12
    A gdzie studiowałaś ? Znam jednego który tak robi.
    --
    Kabaty-Moczydlo
  • lilarose 17.02.06, 15:56
    zootechnika na SGGW
  • jan-w 17.02.06, 16:45
    Zgadza się. A wykładowca miał nazwisko na J ?
    Bardzo miły pan.
    --
    Kabaty-Moczydlo
  • billy.the.kid 19.02.06, 17:48
    dwójniaczek to co najmniej 3-4 lata dojrzewania.
  • jan-w 19.02.06, 18:30
    Masz rację. Ale zrealizuj to jak stoi w kuchni, a regularnie masz gości ;-)
    --
    Kabaty-Moczydlo
  • lilarose 20.02.06, 14:52
    Tak, zgadza się :)) Faktycznie, sympatyczny człowiek. Pasował do przedmiotu,
    który wykładał.

    Ty też z zootechniki?

  • jan-w 20.02.06, 15:10
    Po raz kolejny przekonuję się jaki świat jest mały. Wysłałem ci e-maila.
    Szczyt to był gdy na spotkaniu forum internetowego, poznałem koleżankę mojej
    siostrzenicy ze studiów (aktualnych) ! :-)
    --
    Kabaty-Moczydlo

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.