Dodaj do ulubionych

Piołunówka

  • sliwka1977 28.04.06, 20:30
    I ciekawe czy nabierze takiego fajnego zielonego koloru jak absynt.
    --
    "Trzeba mieć dużo cierpliwości
    aby się jej nauczyć"
  • 3promile 28.04.06, 21:07
    Niestety nie. W tej garstce ziół, jak w przepisie jest za mało chlorofilu, żeby
    wybarwić destylat. Poza tym ta herbata to jakieś nieporozumienie chyba...
    --
    Czy Hochsztapler Wyroluje Dumnego Posiadacza Instynktu Strategicznego?
  • hubar 29.04.06, 13:44
    Masz jakieś inne przepisy?
    --
    Zauroczony
    Łodzią
  • 3promile 29.04.06, 13:59
    Jasne!
    Na przykład:
    Do garńca wody zródlanej, włóż trzy funty cukru, zagotuj, dodaj pieć łutów
    samych wierzchołków młodego piołunu, nakryj niech ostygnie; potem wlej garniec
    spirytusu, wymieszaj, przecędź przez bibułę do butelek i zachowaj na potrzebę.
    ;)
    --
    Czy Hochsztapler Wyroluje Dumnego Posiadacza Instynktu Strategicznego?
  • 3promile 29.04.06, 14:09
    A tak poważnie, po pierwsze potrzebne są świeże zioła - piołun, koper włoski i
    melisa cytrynowa, a po drugie trzeba samemu pokombinować z proporcjami tych ziół
    i dodatków (wermut, anyżek, cukier)
    --
    Czy Hochsztapler Wyroluje Dumnego Posiadacza Instynktu Strategicznego?
  • hubar 10.05.07, 17:36
    Jakoś mnie nie przekonujesz do wypicia takiej mikstury ;-)
    --
    Portal Łódź
  • tradycja1 02.05.06, 02:42
    Piolunowka a i owszem ale taka z gotowca Baczewskiego...az sobie naleje a co.
  • hubar 05.05.06, 14:14
    A dasz przepis?
    --
    Zauroczony
    Łodzią
  • 3promile 05.05.06, 16:18
    To jest gotowiec ;)
    tinyurl.com/gvljj
    --
    Czy Hochsztapler Wyroluje Dumnego Posiadacza Instynktu Strategicznego?
  • hubar 05.05.06, 17:29
    Hehehhehe teraz doczytałem. Ale mnie to cholerstwo długo trzyma, coś mi na wzrok
    rzuciło ;-)
    --
    Zauroczony
    Łodzią
  • staro 11.05.06, 16:36
    Męża Ciotka robi piołunówkę z suszonego piołunu, konkretnie z dostępnych w
    sklepach zielarskich "herbatek" piołunowych. Zaparza małą ilością wody i miesza
    z dobrym i mocnym czystym alkoholem, albo wrzuca w ten alkohol saszetki z
    piołunem i po 2-3 tygodniach wyciąga.
    Nie wiadomo, która wersja lepsza. ;)
    --
    Zapraszam do polemiki. Konstruktywnej ;)
  • andrzej_32 11.05.07, 18:45
    Piołunówka to nie to samo co absynt.

    W skrócie: piołunówka to nic innego jak nalewka piołunowa (są w niej z reguły
    jeszcze inne składniki - zioła), czyli suszone zioła zalane alkoholem i ew.
    jakimiś dodatkami (zależnie od przepisu).
    Absynt to na początku również nalewka, tyle że później jest jeszcze destylowany
    na protym potstill-u w dość specyficzny sposób.

    Pozdrawiam
  • al-kochol 16.05.07, 11:36
    no to co w koncu zabilo van gogha?

    --
    Nie jesteś naprawdę pijany, dopoki możesz leżeć na podłodze bez trzymania
    Dean Martin
  • figgin1 24.05.07, 15:53
    Świeży, majowy piołun zalewam spirytusem. Do tego torebka dobrej herbaty, liść
    laurowy, ziarno ziela angielskiego i gwiazdka anyżu. Po tygodniu wyławiam
    wszystko. pół szklanki miodu rozpuszczam w szklance wrzątku i dolewam do
    nalewki. Musi stać jakieś pół roku. Wzbudziło powszechny aplauz moich znajomych.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.