08.09.06, 21:32
Wszak to czas nalewek, na na forum o nich cisza. Macie jakieś swoje ulubione?
Skąd czerpiecie przepisy? Ja nabyłam ostatnio jakiś magazyn kobiecy z
przepisami na nalewkę m.in. z pigwy czy jarzębiny.

Może jakieś dobre rady dla domorosłych "nalewkarzy" ;)
Edytor zaawansowany
  • bogulo 11.09.06, 15:05
    od czasu nieudanych prob z truskawkami googel moim przewodnikiem :D
    ale caly czas jestem fanatycznym zwolennikiem porterowki, cytrynowki i kawowki,
    czyli mieszanek niezaleznych od pory roku :)

    --
    wysoki sadzie taka jest moja wersja wydarzen
    i tego sie bede trzymal
    CK Krakow
  • tlen4 11.09.06, 16:03
    Kawówki powiadasz? :-)~
    Słodkie/ mocne to to?
    Poproszę przepis :)
  • tlen4 12.09.06, 09:39
    Że Kahlua jest pyszna to ja wiem, nawet w którymś z wątkó podawałam przepis na
    drinka na bazie kawy i kahluy (akurat na chłodne wieczory), ale cała radość w
    zrobieniu (próbie zrobienia) czegoś własnoręcznie.

    Pozdrawiam
  • bogulo 12.09.06, 13:40
    inne przepisy na kawowke:
    I. (likier kawowy)
    1. 125g kawy przepuscic przez express cisnieniowy (to jak ktos leniwy, a dla
    pracusiow - zaparzyc i filtrowac przez szmatke) - tak zeby wyszlo okolo 0,9l
    2. rozpuscic w tym 600g cukru, dodac laske wanilii i kieliszek rumu
    3. wymieszac z 0,5l spirytusu i czekac min. 2 dni (optymalnie tydzien)
    II. (mysliwska - choc nie wiem skad ta nazwa)
    1. w litrze wody rozpuscic 0,5 szklanki cukru, dodac kilka kropel olejku
    anyzowego (mozna wiecej - zalezy od naszej milosci do anyzu)
    2. wrzucic okolo 120 ziaren jasno palonej kawy
    3. wymieszac z 0,5l spirytusu i czekac min. 30 dni - po tym czasie ziarna kawy
    nalezy usunac.
    --
    wysoki sadzie taka jest moja wersja wydarzen
    i tego sie bede trzymal
    CK Krakow
  • tlen4 12.09.06, 16:51
    Grand Prix za nalewki
    W najbliższy piątek 15 września odbędzie się X Ogólnopolski Turniej Nalewek w
    Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. (...) Szczegółowe informacje na stronie
    internetowej www.apetycik.pl

    /za: Newsweek, 37/2006 sr 5/
  • foxie777 16.09.06, 05:49

    Jaka to szkoda, ze nie moge byc w Kazimierzu.
    Uwielbiam nalewki, i ostatnio zrobilam na bazie fig.
    Wyszla pyszna

    pozdr
  • lilarose 20.09.06, 13:53
    W zeszłym roku rpobiłam nalewke z jeżyn, pracowicie zbieranych wczesniej w
    lesie. Mój tata zaś robił taką nalewkę kilka lat temu, ale wiekszość wylała mu
    się na dywan. To, co udało mu się jakoś zebrać z dywanu miało paskudny smak
    mokrej szmaty, ochrzciliśmy tę feralną nalewkę, a raczej to, co z niej zostało,
    mianem "dywanówki". Była tak wstrętna, że nikt nie chciał jej pic, a wylewać
    było żal. W końcu zlitował sie nad nią ojciec kolegi, który lubił dużo wypić,
    nieważna jakość. Wypił cały przerób :))

    --
    Nie ma niedyskretnych pytań, są tylko niedyskretne odpowiedzi.
  • ma.lady 25.09.06, 21:13
    U mnie włąsnie wyszykowana naleweczka z wiśni, mniam mniam :P
    Wiśnie, cukier i spirytus, ot, cały sekret, a na zimowe wieczory bedzie jak
    znalazł :D
    --
    zapraszam na nowe forum:
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=43382
  • bogulo 26.09.06, 08:10
    a ile litrow robisz, ze przwidujesz "wieczory"? ;)

    --
    wysoki sadzie taka jest moja wersja wydarzen
    i tego sie bede trzymal
    CK Krakow
  • ampolion 28.09.06, 03:50
    home.pacbell.net/jbcp/contents.htm
    --
    "Mądrej głowie dość dwie słowie".
    Przepisy kulinarne są dłuższe.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka