Zanim zadzwonie na blekitna linie tp i wyjaśnie o co tu chodzi chcialbym sis Was poradzic, bo moze mieliscie podobne "przejscia".
Mam podpisana umowe z TP na Neostrade na 3 lata. Umowa zostala podpisana okolo 2,5 roku temu.
Na poczatku tego roku dostalem telefon od TP, w ktorym zaproponowano mi skorzystanie z uslugi TV oraz polaczenia bezprzewodowego. Zgodzilem sie tylko dlatego, poniewaz Pani rozmawiajaca ze mna zapewnila mnie, ze nie poniose ZADNYCH dodatkowych oplat i NIE bede musial przedluzac tej mojej obecnej 3 letniej umowy, ktora mnie w tej chwili obowiazuje jeszcze przez okolo pol roku.
Dostalem faktury za styczeń i luty. Wszystko sie zgadzalo. Jednak juz w kolejnej fakturze za marzec ku mojemu zdziwieniu widnieja takie pozycje ktorych na fakturach za wczesniejsze miesiace nigdy nie mialem:
Cytat:
ABONAMENT ZA OKRES 18.02.2010-28.02.2010 18 zl netto
neostrada 512+usluga tv
INNE USlUGI i OPlATY ZA OKRES 18.02.2010-28.02.2010 16,31 zl netto
neostrada+uslugi tv-oplata aktywacyjna
Oto skan faktury:
img46.imageshack.us/img46/3328/fakturaztpzamazanedane.jpg
Nie bardzo wiem skad sie te kwoty wziely. Daty wskazuja, ze jest to oplata za 10 dni lutego. Tymczasem, ja fakture za luty dostalem juz wczesniej i ja oplacilem. Co do nowych uslug (tv i livebox), to jak juz wspomnialem, w rozmowie telefonicznej zostalem zapewniony, ze nie poniose zadnych dodatkowych oplat. Skad wiec te oplaty ktore powyzej wymienilem?
Poza tym w tej nowej umowie ktora otrzymalem jest taki punkt:
Cytat:
$2
1. Umowa zostaje zawarta na czas okreslony, ktory uplywa z końcem 24 miesiecy, liczony od dnia rozpoczecie Uslugi.
Tak jak juz wczesniej wspomnialem, w rozmowie telefonicznej zostalem zapewniony, ze nie bede musial przedluzac mojej starej 3 letniej umowy. Pani, z ktora rozmawialem nie wspomniala mi rowniez nic o tym, ze ta nowa umowa ma byc na czas okreslony, na 24 miesiace. Co powinienem w takim razie zrobic, aby ta nowa umowa nie trwala az 24 miesiace? Nie chce z niej korzystac (moge nawet zrezygnowac dzisiaj), nawet nie rozpakowalem tego liveboxa ani dekodera, ktore dostarczyla mi firma TP.
Czy w moim przypadku bedzie mial zastosowanie punkt $2.5 umowy? Oto on:
Cytat:
$2
5. Jezeli abonament nie dokona Rejestracji lub nie ma mozliwosci technicznych koniecznych do swiadczenia Uslugi Umowa wygasa.
Ja nie dokonywalem zadnej rejestracji, skad zatem te dodatkowe oplaty na fakturze za uslugi, z ktorych nie korzystam i nie zamieram korzystac?
Czy moze ktos z Was zetknal sie z czym takim? Prosilbym o podpwowiedzi co powininem zrobic.