• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Greckie wina w Polsce Dodaj do ulubionych

  • 23.02.09, 21:43
    Nie potraktujcie tego jako reklamę, swego czasu straciłem sporo czasu na
    poszukiwanie boskiego nektaru w wiślanym kraju i jeśli ktoś jest zainteresowany:
    - spory wybór win (dobrych jakościowo) można kupić na 101win.pl
    - dziś, przypadkiem, kupiłem bardzo dobrą Retsine w... Ikei wink produkt
    rozlewni Cavino

    jeśli macie jakiekolwiek inne namiary na sklepy, to chętnie skorzystam
    (pomijając dostępne na każdej stacji benzynowej różne odmiany Imiglikosa).
    Edytor zaawansowany
    • 23.02.09, 22:15
      Jeżeli masz duże zapotrzebowanie na rycynkę-klasyczna Retsina
      Tsantali w niemieckim(!) Kauflandzie 2,5l.=4,5e.Ta sama 0,7 w Makro
      (Bielany Wr.) ok.21zł.Yia mas!
      • 23.02.09, 22:32
        malgosia-t-13 napisała:

        > Ta sama 0,7 w Makro (Bielany Wr.) ok.21zł.Yia mas!

        Do Makro trzeba zdaje się mieć tą śmieszną kartę wejściową wink
        Na Bielanach w Ikei za 0.75 retsiny cavino zapłaciłem zdaje się 16zł, nie jest
        więc tak źle. Będę jechał na dniach do Bolesławca - wyskoczę zatem do Gerlitz na
        zakupy smile Dzięki!smile
    • 24.02.09, 07:39
      W Makro bywa też wino Samos, słodkie i mocne, coś około 14%. Schłodzony
      kieliszek do kawy całkiem, całkiem. Jest to coś w typie Jerezu, ale lżejsze i
      trochę owocowe, około 30zł.
      Wina z tej wyspy są podobno składnikiem Metaxy.

      pozdrowienia

      Gośka
    • 25.02.09, 12:03
      "jeśli macie jakiekolwiek inne namiary na sklepy, to chętnie skorzystam
      > (pomijając dostępne na każdej stacji benzynowej różne odmiany Imiglikosa)."

      Od 02.03. tydzień kuchni greckiej w sklepach LIDL.
      Już nie mogę się doczekać na słodkie wino prosto z Grecji. Naprawdę w
      poprzedniej takiej promocji było wino prosto z Grecji nawet z akcyzą grecką.
      Było ok. 5 gatunków wina i myślę że obecnie będzie tak samo.
      • 25.02.09, 19:44
        Ooo super, dzieki za info, tez pamietam ten tydzien, fajna sprawa, nie
        wiedzialam ze szykuja sie znowusmile
        pozdrawiam
        Maraska
        • 27.02.09, 15:12
          Kochani, powiedzcie tak z ręką na sercu... Smakuje Wam Retsina? Nie jest tak,że
          ja popijamy TYLKO dlatego ze jest grecka?
          Bo ja od dwudziestu lat,z każdym spróbowanym łykiem zadaję sobie pytanie jak to
          mozna pić?smile Probuje wszędzie: na Cykladach i na Sporadach, na morzu i na
          lądzie, po pijoku i po trzezwemu, z Ukochana i z kochankąwink
          Ni hu,hu! To se ne da.. Uwielbiam wino,piję go dużo ale tu nijak nie mogę. Po
          prawdzie,gdyby nie sentyment do miejsc i zapamiętane smaki,to pewnie wogóle bym
          greckich win nie tykał. Ale kto tam w tawernie w pieknych okolicznosciach
          przyrody wnika co ma w karafce. Ważne że krew wrzewink
          Choc trzeba tez obiektywnie stwierdzić,że poziom greckich win powoli acz
          systematycznie się podnosi.
          Jamas!

          Ale dziś z wieczora walnę cos australijskiego raczej..
          • 27.02.09, 16:52
            > Kochani, powiedzcie tak z ręką na sercu... Smakuje Wam Retsina? Nie jest tak,że
            > ja popijamy TYLKO dlatego ze jest grecka?

            Ja, szczerze mówiąc, też nie przepadam smile Wolę lokalne "jabole" wlewane do 1,5 litrowych butelek po mineralnej.
            tomek
          • 27.02.09, 18:34
            Retsina jest boska, ale należy ją pić ze Spritemsmile
            Ouzo też jest obrzydliwe, ale pod odpowiednie mezedaki wchodzi jak
            nic.
            • 27.02.09, 21:02
              malakas napisał:

              > Ouzo też jest obrzydliwe, ale pod odpowiednie mezedaki wchodzi jak
              > nic.

              Też tak myślałem, aż to zeszłorocznego urlopu. Przede wszystkim Grek pokazał mi
              jak to się pije. Ma być ciepłe (wcześniej piłem mrożone, jak wódkę wink ),
              najlepiej nie popijać niczym, lub ewentualnie zagryźć oliwką.
              Mnie jednak zdecydowanie bardziej smakuje ichniejszy bimber (tsipouro).
              Doskonałe czipuro piłem w bachulowym Metsovie, zarówno domowe (nie powiem gdzie,
              co by nie było wink jak i kupowane made by Katogi Averoff.
              • 28.02.09, 08:01
                > m.c.r napisał:
                > Doskonałe czipuro piłem w bachulowym Metsovie, zarówno domowe (nie
                powiem gdzie co by nie było wink jak i kupowane made by Katogi
                Averoff.

                Czyli co, szykowac baniaczek? Na kiedy dokladnie?
                A propos Katogi to wypuscili teraz prototypowa serie owocow w
                syropie...ktorys ze sloikow (nie pamietam teraz konkretnie ktory)
                jest zaprawiany tsipouro wlasnie smile

                --
                Grecja to nie tylko Kreta i Riwiera za przeproszeniem Olimpijska
                • 28.02.09, 10:26
                  bachula_gr napisała:

                  > > m.c.r napisał:
                  > > Doskonałe czipuro piłem w bachulowym Metsovie, zarówno domowe (nie
                  > powiem gdzie co by nie było wink jak i kupowane made by Katogi
                  > Averoff.
                  >
                  > Czyli co, szykowac baniaczek? Na kiedy dokladnie?

                  Jasne smile tym razem pełną buteleczkę, a nie tylko pół smile)) 17 lipca, tak to
                  wypada, przez Kalampake wracamy do Igoumenitsy, zatem na kilka godzin odpoczynku
                  wdepniemy do Metsova (na pewno po Fete z wiadomego sklepu i wiadomej fabryki)

                  > A propos Katogi to wypuscili teraz prototypowa serie owocow w
                  > syropie...ktorys ze sloikow (nie pamietam teraz konkretnie ktory)
                  > jest zaprawiany tsipouro wlasnie smile
                  >
                  • 28.02.09, 17:53
                    m.c.r napisał:

                    >Jasne smile tym razem pełną buteleczkę, a nie tylko pół smile)) 17
                    lipca, tak to wypada, przez Kalampake wracamy do Igoumenitsy, zatem
                    na kilka godzin odpoczynku wdepniemy do Metsova (na pewno po Fete z
                    wiadomego sklepu i wiadomej fabryki)

                    Coz...nie bede oryginalna ale powiem, ze termin najprawdopodobniej
                    kijowy z wiadomych wzgledow. Ale baniaczek tsipouro skombinuje. Moge
                    dorzucic tez domowe czerwone wytrawne.

                    --
                    Grecja to nie tylko Kreta i Riwiera za przeproszeniem Olimpijska
                    • 28.02.09, 22:53
                      bachula_gr napisała:

                      > Coz...nie bede oryginalna ale powiem, ze termin najprawdopodobniej
                      > kijowy z wiadomych wzgledow.

                      Jakby się jednak okazało, że będziesz na początku lipca u siebie, to wizytę w
                      Metsovie mogę przełożyć na początek podróży, a nie na koniec.

                      > Ale baniaczek tsipouro skombinuje. Moge
                      > dorzucic tez domowe czerwone wytrawne.

                      Baaaardzo dziękuję smile
                      • 01.03.09, 21:33
                        m.c.r napisał:

                        > Jakby się jednak okazało, że będziesz na początku lipca u siebie,
                        to wizytę w Metsovie mogę przełożyć na początek podróży, a nie na
                        koniec.

                        Ok, beda szczegoly- bedzie odpowiedz. 17-go wpisalam w kajet.
                        Pozdrawiam.

            • 28.02.09, 07:57
              >malakas napisał:
              > Retsina jest boska, ale należy ją pić ze Spritemsmile

              albo z Coca-Cola, tylko bardzo zmrozona.
              Ja Coca-Cole pije wylacznie z retsina, solo nigdy mi nie przejdzie
              ani jedno ani drugie.

              --
              Grecja to nie tylko Kreta i Riwiera za przeproszeniem Olimpijska
          • 11.03.09, 20:21
            U W I E L B I A M Retsinkę smile To chyba mój nr 1

            1. retsina
            2. ouzo
            3. whiskey
            Chłodną mogłabym pić latem codziennie. Ciągle chodzi mi po głowie.
            Jestem teraz w ciązy i bez problemu przyszło mi zrezygnować ze
            wszystkich używek i tylko to wspomnienie retsiny chodzi mi po głowie
            i nęka. Ale faktycznie, kogo nie częstuję ten krzywi się z
            niesmakiem - czego pojąć nie mogę.
    • 27.02.09, 20:58
      W moim ulubionym sklepie - Kuchnie Świata - we wrocławskiej Magnolii mają od
      kilku dni koncesję na alkohol. Wybór kilku win greckich (czerwone, białe tak z
      7-8 gatunków) no i Mythos za 3,90 wink

      Wiecie jak to fajnie zajadać się właśnie oryginalna grecką fetą z oliwkami
      kalamata popijając to Mythosem?wink))
      • 27.02.09, 21:50
        m.c.r napisał:
        > Wiecie jak to fajnie zajadać się właśnie oryginalna grecką fetą z
        oliwkami
        > kalamata popijając to Mythosem?wink))

        Wiemy.. wiemy.. jutro tam lecę uzupełnić zapasy fety smile!
        • 27.02.09, 21:53

          >
          > Wiemy.. wiemy.. jutro tam lecę uzupełnić zapasy fety smile!

          Czy lecisz do Kalamaty?
          Chętnie odkupie trochę fety.
      • 27.02.09, 21:51
        To muszę wybrać się do Magnolii, szczególnie po Mythosa.
        Chyba że ty "m.c.r." wybierasz się w kierunku Zgorzelca i mógłbyś co
        nieco zakupić. Byłbym wdzięczny.
        Jakbyś mógł to napisz na mojego emaila jakie to wina i koszt.
        sts10@gazeta.pl
        • 27.02.09, 22:09
          Na 100% będę w Bolesławcu, co do win - sprawdzę. Mythos 3.90 wink
          • 27.02.09, 22:12
            m.c.r napisał:

            > Na 100% będę w Bolesławcu, co do win - sprawdzę. Mythos 3.90 wink


            Mythos to puszka czy butelka i jaki litraż.
            Kiedy będziesz w Bolesławcu to chętnie bym to odebrał ja jestem z
            Lubania.
            • 28.02.09, 00:24
              Butelka 0.33
              Dam znać jak będę jechał do Bolka (prawdopodobnie koniec przyszłego tygodnia,
              lub początek następnego).
              • 28.02.09, 20:35
                m.c.r napisał:

                > Butelka 0.33
                > Dam znać jak będę jechał do Bolka (prawdopodobnie koniec
                przyszłego tygodnia,
                > lub początek następnego).


                Ok dziękuję.
                Jak byś mógł to napisz na emaila coś o winach w Magnolii i jakby to
                niebyło dla Ciebie kłopotem, to bym coś również zakupił.
                Moge się odwdzięczyć kupując coś w Goerlitz i podając przez kogoś
                dla Ciebie, bo w najbliższym czasie nie wybieram się do Wrocka.
    • 28.02.09, 01:16
      Witaj Greeks!

      > Kochani, powiedzcie tak z ręką na sercu... Smakuje Wam Retsina?

      Nie, nie, nie.

      > Po prawdzie,gdyby nie sentyment do miejsc i zapamiętane smaki,to
      pewnie wogóle bym greckich win nie tykał. Ale kto tam w tawernie w
      pieknych okolicznosciach przyrody wnika co ma w karafce. Ważne że
      krew wrzewink

      Też tak mam. smile
      Nawet butelkowane wina w GR nie zapadły mi głębiej w pamięć,
      niestety, nawet pomimo cudownego otoczenia: tawerna, cykady itp.

      Choć nie wypada tego pisać na tym Forum, ale mnie bardziej smakują
      niektóre wina z krajów po drodze do GR: z Mełnika (BG), czy MNE.

      A małmazja, choć kupiona w cudownej Monemwazji, to była całkowita,
      droga porażka (może za dobrze znam smak boskiego eliksiru z
      Lanzarote?)!

      Na zdrowie!

      bah77
      • 28.02.09, 09:25
        Grecy wciąż uczą się robić dobre wina.Najlepsze wbrew pozorom często
        nie pochodzą z uznanych winnych okolic Peloponezu ale z
        zupełnie "wschodzących" rejonów- i tak np. dwa lata temu piłem
        wyśmienite wino produkowane niedaleko miasta Drama w Macedonii
        Centralnej - rozmawiałem wtedy z producentem i właścielem winnicy
        (niestety wybaczcie ale zapomniałem jak jego wina się nazywały sad(-
        był dość krytyczny wobec podejścia wielu swoich rodaków do produkcji
        wina. On sam we wszystkim był samoukiem, zainteresowanym najlepszym
        finalnym efektem i przez lata do wszystkiego doszedł sam- pewnie
        gdyby ktoś go uczył sztuki wyrabiania wina, zostałby "skażony"
        błędami, które Grecy do dziś popełniają.
        Mimo wszystko jednak, z biegiem lat, na rynku greckim pojawia się
        coraz więcej i więcej ciekawych i dobrych win, czesto właśnie z
        niewielkich i nowych winnic.
        • 28.02.09, 15:13
          > Mimo wszystko jednak, z biegiem lat, na rynku greckim pojawia się
          > coraz więcej i więcej ciekawych i dobrych win, czesto właśnie z
          > niewielkich i nowych winnic.

          Nie jestem specem od win, ale w tej knajpce w Kalanos w górach
          Peloponezu kupiłem zapasik smacznego "domowego" wina (i to różowego,
          choć to nie Prowansja!) i pysznej fety:

          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,54025257.html

          Polecam i pozdrawiam

          bah77
      • 28.02.09, 10:31
        bah77 napisał:

        > Nawet butelkowane wina w GR nie zapadły mi głębiej w pamięć,
        > niestety, nawet pomimo cudownego otoczenia: tawerna, cykady itp.

        Moja miłość do greckich win zaczęła się od kefalońskiej Roboli. Doskonałe wino,
        w dodatku jego cena jest co najmniej przystępna (5-7EUR). W zeszłym roku byliśmy
        w Nemei, w winnicach Zacharias, w bachulowym Metsovie miałem przyjemność
        spróbowania kilku trunków z Katogi i winnic Zitsy - Grecy potrafią robić dobre
        wina (specem nie jestem, ale były wyśmienite).
        W tym roku, dzięki uprzejmości Zachariasa ponownie wybieram się do Nemei na
        zakupy (a także na kolejną wyprawę szlakiem winnic), dostałem również zgodę od
        właścicieli Gaia Wines (kilka km za Nemea) na zwiedzanie ich posiadłości,
        degustację i zakupy smile
    • 28.05.09, 08:31

      wielbicieli greckich winnych trunbkow zapraszam do ogladania i
      udzielania sie w foto-winnym watku:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,95731022,95731022,0,2.html?wv.x=1&v=2
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.