Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polonia   Wielojęzyczność w rodzinie   Re: a jednak wczesna n...

Re: a jednak wczesna nauka czytania

Autor: maska_pl 21.12.09, 11:10
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Natchniona powyższą dyskusją postanowiłam raz jeszcze spróbować nauczyć czytać po angielsku moją czteroletnią córkę. Najpierw poczytałam sobie na czym polega ‘metoda foniczna’, zaopatrzyłam się w prostą książeczkę (niezbędne okazały się też własnoręcznie wykonane pomoce) i przystąpiłam do działania. Szperając po necie natrafiłam na artykuł, do którego rad się stosujemy. Pierwsza to w miarę regularne 10 min dziennie, druga – nieoceniona – ‘jeżeli nasz cztero-pięciolatek wierci się, kręci i nie jest zbyt zainteresowany naszą ‘lekcją’ to nie oznacza to, że nie jest on jeszcze gotowy do nauki czytania, a tylko tyle, że jest cztero-pięciolatkiem’.
Moja mała zdecydowanie stawia opór jeśli coś jest nowego i ciut trudniejszego, ale z przyjemnością i zaangażowaniem wykonuje zadania, które już są dla niej proste (chociaż też nie zawsze).
Tak więc przeszłyśmy już przez naukę prostych głosek (ang. „sounds”wink, bo nazwy liter już znała. Potem uczyłyśmy się rozpoznawać na jaką głoskę zaczynają się i kończą proste trzy-literowe wyrazy (środkowe samogłoski nadal stanowią nie lada wyzwanie). Teraz mała powoli zaczyna dopasowywać te wyrazy do obrazków.
Niby wszystko bardzo powoli, ale postęp jest.
Z jednej strony trochę mam wrażenie, że ją zmuszam, bo inicjatywa zawsze pochodzi z mojej strony i muszę stosować różne sztuczki żeby zmobilizować ją do podjęcia i ukończenia trudniejszego zadania, a z drugiej widzę radość i dumę jak już jej się uda. Coraz częściej też sama z siebie np. informuje mnie na jaką głoskę zaczynają się różne wyrazy.
Teraz pewnie czeka nas świąteczna przerwa, ale mam nadzieję, że w nowym roku nie zabraknie nam motywacji do dalszej nauki smile
A nam wszystkim życzę Wesołych Świąt i wytrwałości w Nowym Roku.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.