Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polonia   Wielojęzyczność w rodzinie   wielojezycznosc i auty...

wielojezycznosc i autyzm przy niskim IQ

Autor: andevi 26.05.11, 15:45
Wiem, ze na forum sa rodzice dzieci autystycznych czy niepelnosprawnych umyslowo.
I moje pytanie do Was: czy udalo sie (i jak udalo sie) wychowac pociechy dwujezycznie?
Moj synek ma prawie 5 lat. W wieku 3 lat nie mowil jeszcze, tzn. tworzyl wlasne slowka, monosylaby. Zaczal chodzic na logopedie, oczywiscie w Holandii na holenderska.Zaczal sie uczyc mowy, budowania zdan, podstawowych czasownikow. Jednoczesnie wprowadzono pictogramy i jezyk migowy. I choc mowi wylacznie po holendersku, polski rozumie, a komunikuje sie ze swiatem glownie za pomoca systemu PICS (migi i picto). Od jego urodzenia stosowalam OPOL, teraz od roku mowie do niego tylko po holendersku, bardzo uproszczone konstrukcje, krotkie zdania. Dla mnie najwazniejsze jest to, by wogole mowil, by mowy uzywal do komunikowania sie. No, z polska rodzina juz sie nie dogada, bo choc rozumie, to odpowiada po holendersku. Picto? Te sa bardzo czytelne.
--
Dysponujesz godzinka dziennie i dostepem do netu? Poki co do pracy nie pojdziesz, a grosz by sie przydal? Zacznij zarabiac na internecie! Jak? Tu sie dowiesz!
pl.20dollars2surf.com/?ref=280326
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.