Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polonia   Wielojęzyczność w rodzinie   mL@H trudniejszy niz O...

mL@H trudniejszy niz OPOL??

Autor: justmaga 23.10.11, 17:22
No nie idzie mi ten OPOL za dobrze. mam w domu pasierba ktory nie jest polsko jezyczny i zauwazylam,ze jak sie dzieci bawia razem to ja bardziej sklonna jestem po angielsku wydawac dyspozycje, rozsadzac spory etc A w sytuacjach kiedy trzeba reagowac na bardzo szybko tez wybueram angielski bo wiem,ze zrozumieja wszyscy od razu ( szybkie przejscie przez ulice, grozna sytuacja na placu zabaw etc)

No i sie sama juz pogubilam. Mala ma 2 lata bawi sie glownie z przyrodnim bratem po angielsku , wszytsko wokol sie dzieje po angielsku tylko ja uparcie po polsku a tata uparcie po swojemu.. A mala i tak po angielsku mowi 90% slow

Sprobowalabym w takim razie mL@H i uzywalam bym polskiego tylko jak jestesmy same ale czy to wystarczy? Czy latwo jest zachowac Polski w takim ograniczonym wymiarze??
--
Mieszanka moja
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.