> i zalezy mi na tym, zeby w przyszlosci rozmawiac z dziecmi po polsku
Moim zdaniem to bardzo dobrze, ze juz sie interesujesz tematem, poniewaz bez pewnej wiedzy teoretycznej trudno sie motywowac i przygotowac.
Jesli mozna, to chcialbym z mojego punktu widzenia przedstawic kilka uwag, co mozna juz konkretnie robic w "okresie bezdzietnym" (mozna tez pozniej, ale kiedy dziecko juz jest, czas wolny bardzo maleje):
1. Zbierac jak najwiecej materialow jak ksiazki, filmy, programy komputerowe, bajki na plycie (do sluchania). Teraz, kiedy moja corka coz w pelni korzysta z roznych mediow, dopiero widze, iz takich rzeczy zawsze jest za malo. Pewnych ksiazek dziecko nie lubi, inne czyta sie moze raz, a takich, ktore dziecko chcialoby czytac regularnie, jest tak malo, iz znam tresc juz prawie na pamiec, a lektura jest raczej malo urozmaicona. Zakup takich rzeczy w sklepie jest latwy i przyjemny, ale czesto uzbiera sie duza suma. Dlatego polecam wszystkim przyszlym rodzicom "polowac" na okazje na aukcjach internetowych i w antykwariatach. Zapytajcie tez znajomych z starzymi dziecmi, czy nie maja cos do sprzedawania.
Jesli chodzi o bajkach/filmach, to mozna juz teraz prosic rodzine/znajomych w Polsce o nagrywanie ciekawszych rzeczy z telewizji (polecam kanal dla dzieci "Minimini" -
www.minimini.pl), jesli nie mieszkamy akurat w Polsce.
2. Jesli chcecie praktykowac system OPOL (one-person-one-language) i nie znajcie jezyka partnera, to warto sie nauczyc przynajmniej podstaw drugiego jezyka. Bedzie Wam latwiej, jesli rozumiecie, co partner mowi do Waszego dziecka. Nie bedzie "poczucia wykluczenia", ktore nie musi, ale moze prowadzic do konfliktow i w najgorszym przypadku do rezygnacji z dwujezycznego wychowania juz w pierwszych tygodniach ("dla swietego spokoju czekam jeszcze troche z ta dwujezycznoscia").
3. Przygotowujecie Wasze rodziny na dwujezyczne wychowanie. Powinniscie przekazac informacje, jak to dziala, jaki bedzie prawdopodobny rozwoj mowy dziecko, jakie moga wystapic "problemy" (czyli byc moze nieco pozniej zaczyna mowic, byc moze miesza jezyki do 4/5 roku zycia), jak czlonkowie rodziny powinny sie zachowywac i moga nam pomoc.
4. Za granica mozna sie rozgladac, czy w okolicy mieszkaja rodacy, ktorze moze juz maja albo tez beda mieli dwujezyczne dzieci.
---------------
Risando (corka 11/2001, tata: niem, mama: pol, mieszkamy w Polsce)