Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polonia   Wielojęzyczność w rodzinie   Re: OPOL - tak, ale co...

Re: OPOL - tak, ale co z rodzenstwem?

Autor: risando 04.12.09, 10:22
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
suesslein napisała:

> nie mam juz zludzen, ze beda znaly polski na takim samym poziomie, jak
> angielski, maja bowiem zbyt ograniczony kontakt z tym jezykiem. ale dam z siebi
> e
> wszystko, by zaspokoic ich zainteresowanie Polska i jez. polskim.

Moje doswiadczenia sa podobne, poniewaz nie sposob przerabiac zagadnien z 5 czy 6 godzin szkolnych rowniez w drugim jezyku w domu. Wszyscy sobie chyba zyczymy, iz dzieci nasze wszystkie jezyki opanuje na takim samym (dobrym) poziomie. Osobiscie jednak mam nieco inny horyzont czasowy. Dla mniej ocena, czy dwu- czy wielkojezyczne wychowanie sie w pelni udalo czy nie, nastapi dopiero w wieku prawie doroslym.

Moim zdaniem od pewnego wieku (tak 9/10 lat) glownie od dziecka zalezec bedzie, czy beda znaczace postepy rowniez w jezyku slabszym czy nie. Bez wlasnych staran polegajacych na czytaniu, pisaniu, swiadomym uczeniu sie nowego slownictwa itp. dziecko nie moze osiagnac takiego poziomu jak w mocniejszym jezyku (szkolnym). System szkolny motywuje wzglednie zmusza dziecko do aktwynej pracy, w domu jest juz znacznie trudniej, poniewaz tak jak w przypadku jezyka szkolnego rowniez w przypadku drugiego czy nawet trzeciego jezyka pewnego wysilku trzeba podjac. Bez tego wysilku znajomosc jezyka sie nie rozwija.

Nawet jesli dotychczasowe umiejetnosci naszych dziecki dla nas moze nie sa wystarczajace, to jednak warto wychowac wielujezycznie, poniewaz nawet bierna znajomosc drugiego czy trzeciego jezyka przekazana od urodzenia stanowi znacznie mocnieszy fundament niz pozniejsza nauka jezyka od podstaw.

Moja corka miala lekcje jez. angielskiego w przedszkolu, teraz obowiazkowa nauke jez. angielskiego w podstawowce. W ogole nie da sie porownac jej postepow w (obcym) jez. angielskim z postepami w (tez ojczystym) jez. niemieckim. O ile w jez. niemieckim nowych slow czy zwrotow sie nauczy bardzo szybko, to nauka jez. angielska (w porownaniu) jest dosc mozolna. To zupelnie inne podejscie do nabywania nowej wiedzy.

Osobiscie sie nauczylem jezyka polskiego dopiero jako dorosly. "Technicznie" sie da, jednak do dzisiaj z wyjatkiem moze pierwszej zwrotki nie znam tekstow polskich koled, tresci (polskich) lektur szkolnych i wielu innych rzeczy, ktore do naprawde pelnej znajomosci jezyka i "integracji spolecznej" sa potrzebnesmile

--
Risando (corka 11/2001, tata (to ja): niem, mama: pol, mieszkamy w Polsce)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.