Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polonia   Wielojęzyczność w rodzinie   znowu wakacje :-)

znowu wakacje :-)

Autor: risando 09.06.10, 11:20
Kolejny rok szkolny powoli się skończy i znowu stoję przed dylematem, na ile córkę podczas wakacji zachęcić (zmuszać?) do formalnej nauki. Przydałyby się zwłaszcza ćwiczenia z ortografii, ponieważ od września tylko ustnie "pracujemy".

Pod tym względem jesteśmy bardzo zadowoleni. Dziadkom udało się w maju spędzać tydzień u nas w Polsce. Nie było żadnych problemów. Córka swobodnie z nimi rozmawiała. Przywiezione przy tej okazji z Niemiec kartony z książkami (moje stare, ok. 30-letnie) znacznie zwiększyły możliwości wyboru lektury. Córce podoba się m.in. do dziś popularna seria TKKG (w latach 80-tych kupiłem sobie ok. 40 tomów), dlatego na jakiś rok mogę chyba ograniczyć zakup nowych książek. Brak biblioteki na miejscu to generalnie poważny problem, dlatego bardzo się cieszę, iż rodzice przez te wszystkie lata przechowali te stare książki.

Nadal często i dużo czytam córce. Bez problemu rozumie lekturę przeznaczoną nawet dla nieco starszych odbiorców. Samodzielnie czytać nadal nie za bardzo lubi, choć umie. Córka również chętnie ogląda niemiecką telewizję (Kinderkanal, SuperRTL). Wpływ tych mediów (książki, TV) na słownictwo jest teraż znacznie większy niż kiedyś.

Również w tym roku szkolny nie obserwowaliśmy czegoś takiego jak niechęć czy bunt. Akceptuje ten drugi język i używa go wszędzie i zawsze tak samo jak ten pierwszy (polski), aczkolwiek znacznie łatwiej córce jest się wyrażać po polsku.

Pozdrawiam

--
Risando (corka 11/2001, tata (to ja): niem, mama: pol, mieszkamy w Polsce)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.