Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polonia   Wielojęzyczność w rodzinie   Re: pierwszy podreczni...

Re: pierwszy podrecznik do nauki jez. polskiego

Autor: risando 20.09.09, 09:25
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
k.bazylejska napisała:

> Moje starsze dziecko od jakiegoś roku do czytania po niemiecku domaga się ciągl
> e komiksów o Asteriksie i Lucky Lucku, ale to bardziej dla chłopców. Jaś lubi t
> eż "Die kleine Hexe", wszystkie książki z serii o kocie Findusie i wszystkie ks
> iążki o misiu i tygrysku Janoscha, poza tym bardzo lubi "Michel aus Lönneberga"
> . Inne książki Astrid Lindgren, takie jak "Dzieci z Bulleryn" czytamy po polsk
> u.
>
> Skoro zacząłeś już z Kästnerem to bym bardzo polecała: "Das doppelte Lottchen".
> Ja pamiętam tę książkę z własnego dzieciństwa w polskim tłumaczeniu jako "Ania
> czy Mania". Siedmioletnia dziewczynka mogłaby już zacząć z "Anne auf Green Ga
> bles". Pewnie zresztą zna ją już po polsku.
>
> Poza tym polecałabym wszystkie książki Edith Nesbit.
>

Witam,

dziekuje bardzo za polecenia. Corka w ogole nie lubi komiksow.
Mam pod reka Das doppelte Lottchen. Nie podoba jej sie, chyba z powodu "przestarzalego" stylu. Polubila jednak Die kleine Hexe. Przypominalo mi sie, iz te ksiazke musialem czytac obowiazkowo chyba w 3 klasie.

Corka odkryla w miejscowej bibliotece przypadkowo, iz kilka tomow serii "Conni", o ktorej juz wspominalem, wydano tez w jezyku polskim (wydawnictwo Adamus). Wypozyczyla sobie jeden tom, ktorego nie mamy w jezyku niemieckim, i czyta samodzielnie.

Rowniez seria "Lola" (Isabel Abedi) dostepna jest w jezyku polskim - wydawnictwo Nasza Ksiegarnia.

Pozdrawiam

--
Risando (corka 11/2001, tata (to ja): niem, mama: pol, mieszkamy w Polsce)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.