Gazeta.pl   Forum   Edukacja   Ortografia   Re: święta czy Święta

Re: święta czy Święta

Autor: kornel-1 06.12.09, 17:04
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Ja nie mam nic przeciwko używaniu dużej litery ze względów uczuciowych. Piszmy (piszcie) sobie Święta Bożego Narodzenia i Powstanie Warszawskie! Jeśli dla kogoś to ważne święta lub rocznice - niech śmiało używa dużych liter a nawet ozdobnych inicjałów. Na zdrowie!

Natomiast jestem przeciw Strachowi. Strachowi, który zamraża ludzie umysły, pozbawia go racjonalnego myślenia. Strachowi, który sprawia, że boimy się normalnie pisać. Boimy się napiętnowania, wytykania palcami. Obawiamy się nawet cienia podejrzenia, że coś z nami nie tak. I dlatego używamy dużych liter. Na wszelki wypadek.

I dlatego Polacy chodzą na Mszę do Kościoła, kupują Opłatek, przyjmują Księdza po Kolędzie, czasem popełniają Grzech i idą do Spowiedzi a potem przystępują do Komunii. W czasie Świąt Bożonarodzeniowych kładą na stół Sianko a Święta Wielkanocne dzielą się Jajeczkiem. Dzieci uczą się Modlitwy z Katechizmu a dorośli dają Ofiarę na nową Plebanię. I wieszają Krzyże.

Kornel
PS. To samo dotyczy wszystkich Dyrektorów, Ministrów itp, ale w tym wątku skupiliśmy się na czymś innym. Wesołych Świąt!
--
"Kornel: moje podróże"
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.