Gazeta.pl   Forum   Edukacja   Ortografia   Stawiam zakład...

Stawiam zakład...

Autor: kornel-1 12.12.09, 09:59
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
dar61 napisał:
> Zawsze mnie nurtowało, co jest pierwsze - torf, czy borowina. Jeśli jedno jest rodzajem drugiego, to warto może uprościć nazwę, zostawiając np. tam tylko borowinę - a kłopot nazwowy i nazewniczy
> sam zniknie.

Wydobywa się torf, część przerabia na borowinę.

Garbarnie zostały przekształcone w zakłady garbarskie a torfiarnie - w zakłady torfowe.

Stawiam jednak zakład, że "Torfiarnia NAZWA" nie przejdzie. Za dużo (klientów) ma producent do stracenia, gdyż ciężko się domyślić, że firma produkuje również i borowinę.
Chociaż... dziś takie czasy, że na poczcie można kupić nie tylko znaczki, ale i znicze i proszki do prania! Klient powinien być przygotowany na różne niespodzianki.

Może więc tajemniczo ZTB NAZWA?
Że niezbyt zrozumiałe? Hm, a kto dziś poprawnie rozszyfrowuje skrót PSS "Społem"?
;-)

Ma rację Dar61 pisząc, iż nazwa musi być logiczna i niebyt pompatyczna. Optuję więc za "trójką":
Zakład Torfowo-Borowinowy NAZWA.

Moim zdaniem musi być kreseczka, gdyż "zakłady torfowo" nic nie znaczy. Duże litery są normą w nazwie firmy. Nie piszemy przecież "Zakłady naprawcze taboru kolejowego".

Kornel
--
"Kornel: moje podróże"
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.