gęsi smalec Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • 09.07.08, 21:41
    Powiedzcie proszę co dalej? Już topi się gęsi smalec i ładnie
    pachnie, co potem? Czy solić, jak długo można przechowywać?
    Dziękuję z góry, idę zamieszać, zaraz wracamsmile

    • GĘSI SMALEC

      Dodatki do zup i dań
      1/2 kg tłuszczu z gęsi lub kury (może być ze skórką)
      1 cebula
      1 ząbek czosnku

      Tłuszcz oraz skórkę pokroić w spore skwarki. Zalać wodą i
      doprowadzić do wrzenia, po czym gotować, najpierw chwilę pod
      przykryciem, a potem odkryte, aż do wyparowania wody. Cebulę i
      czosnek bardzo drobno posiekać, dodać do tłuszczu i smażyć razem, aż
      cebula się lekko przyrumieni. Smalec do używania w kuchni można
      odlać, przecedzając lekko ostudzony przez sitko. Skwarki można także
      przechować w lodówce. Można je zjadać z pieczywem lub krasić nimi
      potrawy.
      Jeśli do topionego smalcu nie doda się cebuli, ani czosnku, otrzymać
      można tłuszcz, który nadawać się będzie także do słodkich potraw czy
      do deserów."

      Tyle znalazłam na Googlach.

      --
      Marzenia miej takie, jakbyś miała żyć wiecznie.
      Żyj tak, jakbyś miała umrzeć jeszcze dziś.
      (James Dean)
    • SMALEC GĘSI 10,00zł



      Kliknij aby powiększyć

      Smalec gęsi zalicza się do zdrowych tłuszczów zwieczęcych i dzięki
      swoim walorom znajduje zastosowanie zarówno w kuchni jaki i w
      medycynie. Dowiedziono, iż osoby spożywające smalec gęsi rzadziej
      zapadają na chorobę wieńcową serca. Jego spożycie obniża również
      poziom złego cholesterolu (LDL) - nie powodując zmiany frakcji
      dobrego cholesterolu (HDL).

      --
      Marzenia miej takie, jakbyś miała żyć wiecznie.
      Żyj tak, jakbyś miała umrzeć jeszcze dziś.
      (James Dean)
    • Proszę, niech ktoś przypomni podawaną kiedyś na tym forum recepturę
      maści z gęsiego smalcu i jakiegoś olejku pomocną przy różnych
      bólach. Nie mogę znaleźć, pozdrawiam i dziękujęsmile
      • Proszę bardzo.

        Jago - ludowe sposoby na kręgosłup: 0.5 kg gęsiego tłuszczu stopić na smalec
        ,odcedzić dodać jedno opakowanie rycyny z apteki ,wymieszać.
        Smarować przez 30 wieczorów / ubierać na siebie bawełnę ,którą da się wyprać/
        Mijają nawet zastarzałe schorzenia . Wypraktykowałam na sobie/.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.