Dodaj do ulubionych

gęsi smalec

09.07.08, 21:41
Powiedzcie proszę co dalej? Już topi się gęsi smalec i ładnie
pachnie, co potem? Czy solić, jak długo można przechowywać?
Dziękuję z góry, idę zamieszać, zaraz wracamsmile
Edytor zaawansowany
  • 09.07.08, 22:14

    GĘSI SMALEC

    Dodatki do zup i dań
    1/2 kg tłuszczu z gęsi lub kury (może być ze skórką)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku

    Tłuszcz oraz skórkę pokroić w spore skwarki. Zalać wodą i
    doprowadzić do wrzenia, po czym gotować, najpierw chwilę pod
    przykryciem, a potem odkryte, aż do wyparowania wody. Cebulę i
    czosnek bardzo drobno posiekać, dodać do tłuszczu i smażyć razem, aż
    cebula się lekko przyrumieni. Smalec do używania w kuchni można
    odlać, przecedzając lekko ostudzony przez sitko. Skwarki można także
    przechować w lodówce. Można je zjadać z pieczywem lub krasić nimi
    potrawy.
    Jeśli do topionego smalcu nie doda się cebuli, ani czosnku, otrzymać
    można tłuszcz, który nadawać się będzie także do słodkich potraw czy
    do deserów."

    Tyle znalazłam na Googlach.

    --
    Marzenia miej takie, jakbyś miała żyć wiecznie.
    Żyj tak, jakbyś miała umrzeć jeszcze dziś.
    (James Dean)
  • 09.07.08, 22:16
    SMALEC GĘSI 10,00zł



    Kliknij aby powiększyć

    Smalec gęsi zalicza się do zdrowych tłuszczów zwieczęcych i dzięki
    swoim walorom znajduje zastosowanie zarówno w kuchni jaki i w
    medycynie. Dowiedziono, iż osoby spożywające smalec gęsi rzadziej
    zapadają na chorobę wieńcową serca. Jego spożycie obniża również
    poziom złego cholesterolu (LDL) - nie powodując zmiany frakcji
    dobrego cholesterolu (HDL).

    --
    Marzenia miej takie, jakbyś miała żyć wiecznie.
    Żyj tak, jakbyś miała umrzeć jeszcze dziś.
    (James Dean)
  • 09.07.08, 23:09
    Grenko, bardzo Ci dziękuję, dobrej nocy życzę i pięknych, kolorowych
    snów na dodatek smile
  • 09.07.08, 23:31
    Topiłam,zlewałam do szklanych słoiczków,zakręcałam i do zamrażalnika.
    I był super do bigosu na Boże Narodzenie!
  • 10.07.08, 08:52
    No,nie wiedziałam,że gęsi smalec taki zdrowy.
  • 10.07.08, 10:18
    Proszę, niech ktoś przypomni podawaną kiedyś na tym forum recepturę
    maści z gęsiego smalcu i jakiegoś olejku pomocną przy różnych
    bólach. Nie mogę znaleźć, pozdrawiam i dziękujęsmile
  • 10.07.08, 10:32
    Proszę bardzo.

    Jago - ludowe sposoby na kręgosłup: 0.5 kg gęsiego tłuszczu stopić na smalec
    ,odcedzić dodać jedno opakowanie rycyny z apteki ,wymieszać.
    Smarować przez 30 wieczorów / ubierać na siebie bawełnę ,którą da się wyprać/
    Mijają nawet zastarzałe schorzenia . Wypraktykowałam na sobie/.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.