Dodaj do ulubionych

Nalewka miodowa z cytryną.*

22.11.08, 10:44
Nie każdy lubi winko,a takiej naleweczki też bym wypiła naparsteczek.
Musi postać m-c,więc w sam raz by się do tego zabrać.

Miodowa z cytryną
========================
1,5 szklanki ulubionego miodu
2 cytryny
0,5 l spirytusu
1,5 szklanki szklanki przegotowanej albo mineralnej wody

Miód rozpuść w wodzie. Cytryny sparz. Z połówki jednego owocu zetnij kilka
kawałków skórki (bez gorzkiej, białej części). Z obydwu cytryn wyciśnij sok.
Do wody z miodem wlej spirytus, dodaj sok i skórkę cytryny. Przelej do słoja i
odstaw na co najmniej miesiąc. Po tym czasie dokładnie przefiltruj nalewkę
(wykorzystaj bibułkę filtracyjną, gazę lub filtr do kawy) i przelej do butelek.
http://i38.tinypic.com/ih5ov5.gif
--
Nie wystarczy zdobywać mądrości,trzeba jeszcze z nich korzystać.
Cycero (106-43 p.n.e.)
Edytor zaawansowany
  • 22.11.08, 10:48
    pysznego miodu mam zapas,chyba skusze sie na ten przepis
  • 22.11.08, 13:58
    miód emerytowanego Kubusia Puchatka
    Możemy go używać jako lekarstwo na grypę, przeziębienie, na chandrę czy zwykły
    zły humor.Po jednym kieliszeczku świat nabierze koloru.
    3 l miodu
    3l źródlanej wody
    1l soku z porzeczek lub malin
    10 dkg drożdży winiarskich,
    cukier wanilinowy
    Wodę z miodem gotować aż się przestanie pienić/ pianę zdejmować/ ostudzić ,wlać
    sok, dodać cukier i rozpuszczone w płynie drożdże, przelać do gąsiorka i zakryć
    otwór jałową gazą /myślę ,że rurka jest bezpieczniejsza/.Odstawić w ciepłe na
    dwa tygodnie.Ważne żeby fermentacja trwała cały czas.Kiedy płyn sie ustoi ,
    przelac do butelek i czekać przez cztery tygodnie.

    a kiedy toto się naleje
    to wtedy czeka się i czeka
    dzieją się różne pantereje
    a człowiek nic
    chociaż człowieka
    spróbować toto diabeł kusi
    NIE WOLNO - odstać sie musi/L.J.Kern/aga
  • 22.11.08, 15:05
    Przepis piękny, ale na te Święta Bożonarodzeniowe juz nie do
    zrealizowania, a mnie miodowe naleweczki się właśnie z tymi świętami
    kojarzą.
  • 22.11.08, 15:28
    nic to,bedzie na Nowy Rok smile
  • 22.11.08, 15:35
    ale jak sie pięknie nazywa...
    To masz coś na święta:
    nalewka Poli z Litwy.
    1 szkl soku z cytryny
    1 szkl spirytusu
    1 szkl wody źródlanej
    2 szkl miodu lub 3 szkl cukru
    Połączyć to wszystko w ciemnej butelce i odstawić na 4 tygodnie
  • 24.11.08, 16:09
    Jak zwal tak zwal, lud wie co mowi. Pijanswo i alkoholizm. Za
    cytryna czy za miodem wsio ryba. Kryptoalkoholiz.
  • 24.11.08, 22:10

    Bardzo prosta i pyszna: szklanka spirytusu, szklanka miodu, szklanka
    soku z cytryny, zmieszać odstawić na 3 dni, koniec.
    Oczywiscie można podwoić, potroić, ale proporcje są takie.
  • 25.11.08, 17:52
    I to jest to, nie wymaga długiego czekania, co np. przy mojej
    niepamięci mogłoby doprowadzić do "zmarnowania" napitku - za sześć
    tygodni mogłabym juz nie wiedzieć, gdzie schowałam.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.