• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Nalewka miodowa z cytryną.* Dodaj do ulubionych

  • 22.11.08, 10:44
    Nie każdy lubi winko,a takiej naleweczki też bym wypiła naparsteczek.
    Musi postać m-c,więc w sam raz by się do tego zabrać.

    Miodowa z cytryną
    ========================
    1,5 szklanki ulubionego miodu
    2 cytryny
    0,5 l spirytusu
    1,5 szklanki szklanki przegotowanej albo mineralnej wody

    Miód rozpuść w wodzie. Cytryny sparz. Z połówki jednego owocu zetnij kilka
    kawałków skórki (bez gorzkiej, białej części). Z obydwu cytryn wyciśnij sok.
    Do wody z miodem wlej spirytus, dodaj sok i skórkę cytryny. Przelej do słoja i
    odstaw na co najmniej miesiąc. Po tym czasie dokładnie przefiltruj nalewkę
    (wykorzystaj bibułkę filtracyjną, gazę lub filtr do kawy) i przelej do butelek.
    http://i38.tinypic.com/ih5ov5.gif
    --
    Nie wystarczy zdobywać mądrości,trzeba jeszcze z nich korzystać.
    Cycero (106-43 p.n.e.)
    Zaawansowany formularz
    • 22.11.08, 10:48
      pysznego miodu mam zapas,chyba skusze sie na ten przepis
      • 22.11.08, 13:58
        miód emerytowanego Kubusia Puchatka
        Możemy go używać jako lekarstwo na grypę, przeziębienie, na chandrę czy zwykły
        zły humor.Po jednym kieliszeczku świat nabierze koloru.
        3 l miodu
        3l źródlanej wody
        1l soku z porzeczek lub malin
        10 dkg drożdży winiarskich,
        cukier wanilinowy
        Wodę z miodem gotować aż się przestanie pienić/ pianę zdejmować/ ostudzić ,wlać
        sok, dodać cukier i rozpuszczone w płynie drożdże, przelać do gąsiorka i zakryć
        otwór jałową gazą /myślę ,że rurka jest bezpieczniejsza/.Odstawić w ciepłe na
        dwa tygodnie.Ważne żeby fermentacja trwała cały czas.Kiedy płyn sie ustoi ,
        przelac do butelek i czekać przez cztery tygodnie.

        a kiedy toto się naleje
        to wtedy czeka się i czeka
        dzieją się różne pantereje
        a człowiek nic
        chociaż człowieka
        spróbować toto diabeł kusi
        NIE WOLNO - odstać sie musi/L.J.Kern/aga
        • 22.11.08, 15:05
          Przepis piękny, ale na te Święta Bożonarodzeniowe juz nie do
          zrealizowania, a mnie miodowe naleweczki się właśnie z tymi świętami
          kojarzą.
          • 22.11.08, 15:28
            nic to,bedzie na Nowy Rok smile
          • 22.11.08, 15:35
            ale jak sie pięknie nazywa...
            To masz coś na święta:
            nalewka Poli z Litwy.
            1 szkl soku z cytryny
            1 szkl spirytusu
            1 szkl wody źródlanej
            2 szkl miodu lub 3 szkl cukru
            Połączyć to wszystko w ciemnej butelce i odstawić na 4 tygodnie
            • 24.11.08, 16:09
              Jak zwal tak zwal, lud wie co mowi. Pijanswo i alkoholizm. Za
              cytryna czy za miodem wsio ryba. Kryptoalkoholiz.
              • 24.11.08, 22:10

                Bardzo prosta i pyszna: szklanka spirytusu, szklanka miodu, szklanka
                soku z cytryny, zmieszać odstawić na 3 dni, koniec.
                Oczywiscie można podwoić, potroić, ale proporcje są takie.
                • 25.11.08, 17:52
                  I to jest to, nie wymaga długiego czekania, co np. przy mojej
                  niepamięci mogłoby doprowadzić do "zmarnowania" napitku - za sześć
                  tygodni mogłabym juz nie wiedzieć, gdzie schowałam.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.