Masło czy margaryna? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Wiem, że temat przechodzony, nie krzyczcie na mnie. No ale naprawde, zaguglowałam i nie znalazłam tego co chciałam, czyli listy wypunktowanych, konkretnych "za" i "przeciw".
    Macie jakiegoś linka?
    Możecie w punktach skrótowo wypisać?
    --
    www.fifkafifka.blog.onet.pl
    • mam linka , bo kiedyś zostawiłam sobie w we własnym archiwum;
      wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=1&startsz=x
    • ale do czego?
      Bo tak naprawde to i jedno i drugie zbedne :)
      Do pieczenia uzywam dobrego masla niesolonego.
      Chleba/pieczywa nie smarujemy wiec nic.
      Bardzo okazjonalnie, jesli jakis przepis wybitnie tego wymaga i nie da sie zastapic, wtedy maslo ( np sklarowane do steku)
      Jesli musze, wole maslo. Natomiast z iloscia nie nalezy przesadzic.
      Srednio na nasza rodzine (8 osob) schodzi ok pol kostki/miesiecznie, w tym czesto i wypieki wiec jakas lyzeczka na glowe ;)
      Oliwa z oliwek, ew z pestek winogron sa w powszechnym uzyciu.
      • no jak sie nie smaruje to nie ma o czym mowic ;)

        u nas smaruje sie czasem, i wtedy maslem, margaryny nie kupujemy.
        --
        bibba +4
        • My smarujemy oczywiscie!

          Suche by nikomu przez gardlo nie przeszlo.Kupuje maslo a margaryne czasami(jest w lodowce gdy zabraknie masla).
          Oczywiscie maslo tylko z Suinsbury's w niebieskim pazlotku niesolone,smak i zapach zniewalajacy:)
          --
          ***** 8-my CUD SWIATA *****

          http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ta/wi/ob5r/Gi6EvRV3Vvf9tUCK0A.jpg
          • bez masla/margaryny nie musi oznaczac ze suche ;)
            Sa inne mozliwosci. :)
            maslo to tylko jedna z opcji i raczej zeby szynka nie spadla :o)
            • tzn co np,poza awokado?

              Nie ma to jak toscik z maslem;)
              • dobrej jakosci maslo orzechowe, migdalowe, cashew, z orzechow laskowych, pestek dyni, slonecznika, pasty rozne ( rybne, jajeczne, miesne, z grillowanych warzyw, grzybow itd czy gotowe sklepowe niektore) , sardynka, makrela, losos
                Pesto tradycyjne i z suszonych pomidorow.
                Czy zwykla oliwa z oliwek po prostu :)
                Purre owocowe czy dzemy domowe, serki bez udziwnien w skladzie i bez nadmiaru tluszczu.
                Dzieci czasem miodem nie pogardza albo syropem z agawy, Marmite

                To jesli juz jemy pieczywo, bo fanami kanapkowymi raczej nie jestesmy :)
                Nasze pieczywo do tostera sie nie miesci a watowy toscik juz mnie dawno nie kusi :) choc kiedys owszem i wtedy maslo szlo kilogramami :) Ale czesciej Marmite albo marmolada pomaranczowa.
                • Aaa tak to tez uzywam roznych smarowidel
                  awokado smaruje oczywiscie, no ale to nie stricte 'zamiast' masla. tylkolo na maslo :))
                  maslem orzechowym tez - sproboj ( ja co prawda w pl kpuje) z 4rodzajow orzechow RAPUNZEL, swietne jest!


                  a co do owocowych drzemow, powidel musow i inszych , nawet miod - nie cierpie jak mi w chleb sie wtapia
                  ciezko maslo zastapic w tym przypadku pasta z sardynki;)




                  zawsze mam i solone (dla meza, do tostow, do nieslodkich rzeczY) i nieslone (do drzem, dla dziecka), do wypoekow...


                  nie mam ulubionej marki, zawsze zapominam
    • U nas maslo niesolone, najlepiej mi smakuje najtansze z Waitrose. Ale to glownie dla dziecka, bo ja staram sie nie jesc pieczywa.
      Moja siostra uzywa avocado zamiast masla czy margaryny i sobie bardzo chwali.
    • Maslo, bo jest naturalniejsze i ma o niebo lepszy smak.
      Niestety ja musze sie zadowalac niemlecznymi przetworami i paskudne to jest, a i sklad niestety dlugawy ( staram sie i tak wybierac najrozsadniejszy sklad).
      • Toscik z maslem i grzanki z maslem czosnkowym sa niezastapione:)



        --
        ***** 8-my CUD SWIATA *****

        http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ta/wi/ob5r/Gi6EvRV3Vvf9tUCK0A.jpg
        • Edyta, facebookowy thumbs up wrzucam!
          --
          Ania's Poland
        • edytataraszkiewicz napisała:

          > Toscik z maslem i grzanki z maslem czosnkowym sa niezastapione:)
          >

          Mniaaaam, ale mi smaka zrobilas:)))
        • Musze sie niestety przyznac ze uwielbiam maslo.... schodzi go sporo, do chlebka (mniam mnaim) do ziemnakow (z koperkiem), do pieczenia ciast, generalnmie za duzo ale przynajmniej naturalne.... margaryn nie lubie. oo ostani hicior (znaczy nie najnowszt tylko na czasie) runner beans z maselkiem i bulka tarta...... mniam, prosto z ogrodka. Maselkowcy wszystkich krajow laczcie sie!
          • Nooo, fasolka z maselkiem i bulka tarta pyszna jest:) Uwielbiam.
            --
            Matylda 06/07/2006
            Olga 29/01/2009
          • edzior1 napisała:

            > Musze sie niestety przyznac ze uwielbiam maslo.... schodzi go sporo, do chlebka
            > (mniam mnaim) do ziemnakow (z koperkiem), do pieczenia ciast, generalnmie za d
            > uzo ale przynajmniej naturalne.... margaryn nie lubie. oo ostani hicior (znacz
            > y nie najnowszt tylko na czasie) runner beans z maselkiem i bulka tarta...... m
            > niam, prosto z ogrodka. Maselkowcy wszystkich krajow laczcie sie!

            Łącze się.
            I od razu daje głowę pod topór, bo teraz zaraz ktoś napisze ,że ma wrażenie, ze mój pierwszy post z linkiem "to taki lekki camouflage zachecajacy do"... jedzenia masła:)
    • Dziewczyny, a czy maslo jest potrzebne? Moja mama na mnie krzyczy, ze nie daje coreczce, ale ja sama nie jem, jej tata tez nie, chleb zastepujemy pita pelnozbozowa, ktora smarujemy humusem. Czy naprawde krzywde dziecku robie nie dajac masla? Mama mi tlumaczy, ze witamina A czy E niezastapiona z masla pochodzi. Racje ma, czy mam robic swoje i masla nie dawac?
    • Uzywamy maslo, niesolone, w razie "W" Flora w lodowce tez jest.
      Dziewczyny nie popadajmy w skrajnosci... przeciez chyba nikt tego masla czy margaryny lyzeczkami nie zajada...
      --
      Matylda 06/07/2006
      Olga 29/01/2009
      • dzikarooza napisała:

        > Uzywamy maslo, niesolone, w razie "W" Flora w lodowce tez jest.
        > Dziewczyny nie popadajmy w skrajnosci... przeciez chyba nikt tego masla czy mar
        > garyny lyzeczkami nie zajada...

        ale to polskie forum przeciez;)
        trzeba sie pochwalic jakie to zdrowe,organic jestesmy-czyli wiemy lepiej co dla WAS lepsze:D


        --
        ***** 8-my CUD SWIATA *****

        http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ta/wi/ob5r/Gi6EvRV3Vvf9tUCK0A.jpg
        • Ja na codzien dla nas stosuje margaryne (zrobic stos kanapek dla chlopado pracy z twardm maslem...),ale dla malego mam maslo nie solone. Zeby sie nie marnowalo to dziele kostke na 4 i tylko jedna czesc zostawiam w lodowce,a reszte mroze. Jak cos zostaje to zwasze jest wykozystne do zrobienia z bulka tarta do kalafiora/fasolki czy marchewki.

          Co do margaryny to kiedys jak bardzo siedzialam w temacie gdzies sie spotkalam z informacja (nie wiem na ile prawdziwa-nie pamietam gdzie to bylo),ze margaryna moze zwiekszac ryzyko poronienia. Wiec w ciazy na wszelki wypadek jadlam tylko maslo :) I wreszcie urodzilam zdrowe dziecko-czy za sprawa masla-bardzo watpie :)
          --
          http://lb1f.lilypie.com/QfiWp1.png
        • he he :)
          a mnie chodzilo tylko o to, zeby znalezc jakis link, gdzie czrno na bialym bedzie stalo, ze maslo zdrowsze, o ile nie w nadmiarze oczywiscie, niz margaryna.
          Bo ja to od lat wiem i masla uzywam, ale mezus moj uparcie margaryne kupuje i je ja na potege i jak czterolatek (na zlosc babci odmroze sobie uszy) nie da sobie wytlumaczyc, ze sobie szkodzi.
          i tylko tyle.
          jakas fanatyczka zdrowego odzywiania nie jestem. nie przeginam. watek o kostkach rosołowych to moja robota rpzeciez :) nie wstydze sie. uzywam ich i zyjemy :)
          vegete natomiast ograniczam, bo mi ostatnio po protu nie smakuje. zgage po niej mam.
          --
          www.fifkafifka.blog.onet.pl
          • Haha, moj maz tez do smarowania uzywa margaryny i do tego lubi grubo, ja nie cierpie dzieci tez wiec jak robi to dla nas cieniutko. Dobrej jakosci maslo jest zdrowsze a juz na pewno smaczniejsze choc to kwestia gustu. Ogolnie uzywam roznych tluszczow w zaleznosci od potrawy. W nadmiarze wszystko moze zaszkodzic. Jak tu czyjas babcia mawiala i racje miala jak za zdrowo to niezdrowo.
    • W srode (15.09) o 20:00 na Channel 4 bedzie dokument pt. "Food", beda mowic akurat o masle i margarynie. mam nadzieje ze warto bedzie ogladnac.
      --
      It is our choices that show what we truly are, far more than our abilities. ~ Dumbledore/HP&CS

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.