• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

olej do smazenia

  • 03.11.10, 17:12
    Dziewczyny na jakim oleju smazycie? Ja zazwyczaj uzywalam slonecznikowego. Ostatnio jednak przegladalam ksiazke kucharska dla wegetarian mojej kolezanki i tak bylo napisane, ze nie wolno uzywac slonecznikowego a najlepsze sa albo rzepakowy albo oliwa z oliwek. Z kolei na temat oliwy czytalam gdzies cos zupelnie innego, ze sie do smazenia nie nadaje, ze wzgledu na substancje trujace jakie sie wytwarzaja pod wplywem wysokiej temperatury.
    To sie pogubilam, ktory olej jest w miare bezpieczny i zdrowy do smazenia?
    Pozdrawiam:)
    Edytor zaawansowany
    • 03.11.10, 17:18
      Extra virgin nie nadaje sie do smazenia, chyba ze w dosc niskich temperaturach lub duszenia. Natomiast oliwa z wytloczyn (tzw. pomace) jak najbardziej tak.
      • 03.11.10, 17:25
        olej rzepakowy. Przetopione wcześniej masło. Tłuszcze zwierzece.
        --
        www.maleczytanie.co.uk/
        Księgarnia, którą polubisz, książki, które pokochasz.
        • 03.11.10, 17:31
          Wlasnie widzialam gdzies chyba oliwe, na ktorej pisalo, ze sie nadaje do smazenia a oleju rzepakowego nie widzialam tutaj nigdzie. I jeszcze jedno pytanie z tym przetopionym maslem, to jest maslo sklarowane? gdzies taki termin widzialam. Jak to zrobic, podgrzac, zeby sie roztopilo i wtedy sie nadaje juz do smazenia czy jak? Wiem, ze te pytania takie naiwne, ale ja bardzo dlugo sie nie przejmowalam takimi rzeczami jak zdrowe zywienie niestety (to znaczy jadlam przyrzadzane w domu posilki nie gotowce, ale sie nigdy nie zstanawialam nad tym czy to zdrowe czy nie), a teraz duzo czytam i sie zastanawiam.
          Pozdrawiam:)
          • 03.11.10, 19:50
            uzywam tylko olivy `pomace` do wszystkiego, na smazenie i do sosow
            --
            sygnaturka jest na zasłużonym urlopie :D
          • 03.11.10, 20:17
            wiwi1 napisała:

            a oleju rzepakowego nie widzialam tutaj nigdzie

            Olej rzepakowy jest w kazdym wiekszym supermarkecie (rapeseed)

            I jeszcze jedno pytanie z tym przetopionym maslem, to jest maslo sklarowane? gdzies taki termin widzialam.

            Nazywa sie Ghee, znajdziesz np. w Tesco, Asda, jest w puszkach 0.5kg lub 1kg, tesco ma promocje 0.5kg buy 1, 1 get free. Podgrzac az sie rozpusci i smazyc.
          • 03.11.10, 20:39
            Mozesz kupic gotowe ghee albo zrobic sama - rozpuszczasz 2-4 kostki masla (ale masla dobrej jakosci, nie mieszanki z olejem - trzeba uwazac, bo niektore w supermarketach nawet opisane "butter", sa mieszankami wlasnie) w dosc plaskim garnku podgrzewajac powoli, zeby sie nie przypalilo, zbierajac "szumy" z gory. Potem zostawiasz do zastygniecia w temp pokojowej i zdejmujesz zanieczyszczenia z wierzchu przekladajac reszte do pojemnika poza warstwa z samego dna, gdzie tez czesc paprochow zostaje.
            Ma piekny bursztnowy kolor i orzechowy smak, nie przypala sie.
            • 04.11.10, 07:51
              Ja bym się nie podjęła sama sklarowania masła bo chyba najtrudniejszą rzeczą jest kupienie naprawdę dobrego masła. Tak jak napisałaś dużo oleju jest dodanego i jest miękkie w dotyku.
              --
              www.maleczytanie.co.uk/
              Księgarnia, którą polubisz, książki, które pokochasz.
              • 04.11.10, 21:36
                Ja na wech biore, Nieslubny mnie nauczyl. A ja jego wachania jablek ;)
                • 06.11.10, 18:33
                  O takiej metodzie nie słyszałam, czyli jak ma pachnieć takie masło?
                  --
                  www.maleczytanie.co.uk/
                  Księgarnia, którą polubisz, książki, które pokochasz.
                  • 07.11.10, 18:22
                    Maslem wlasnie, a nie olejem.
                    Mieszanki maja inny zapach, musialabys w sklepie niuchnac mieszanke i czyste maslo (bez otwierania, wystarczy delikatnie papier odchylic z kostki), wtedy bedziesz wiedziala - nie potrafie opisac tej roznicy.
    • 03.11.10, 20:47
      najlepszy do smazenia jest olej kokosowy - rafinowany. ma neutralny smak i zapach i najwyzsza z olei roslinnych temperature spalania. akurat w UK jest dosyc tani, w sklepach azjatyckich czy karaibskich kosztuje za 1.50GBP za sloik. mozna tez uzywac tluszczy zwierzecych, maja rownie wysoka temperature spalania ale mi np nie odpowiada zapach smalcu. ghee tez jest bardzo dobre.
    • 03.11.10, 20:57
      Najczesciej oliwy z oliwek lekkiej lub extra virgin albo oleju z pestek winogron.
      Zalezy do czego i co mam pod reka.
      Tez migdalowego, sezamowego, z orzeszkow ziemnych, orzechow wloskich itd.
      Znowu zaleznie od przeznaczenia
      • 03.11.10, 23:45
        Rzepakowy , tak znienawidzony po czasach komuny w PL:))))
        --
        Podazaj nieustannie za najwazniejszym

        Ludwika 26.10.06. i Vincent 23.10.09. - moje dwa slonca:)
        • 04.11.10, 17:20
          Dzieki dziewczyny, jak zwykle nieocenione:)
          Ja oleju rzepakowego szukalam pod nazwa colza oil, tak mi podala wikipedia, ech..
          Czyli wychodzi na to, ze najlepiej na tym rzepakowym, albo oliwie, byle nie z pierwszego tloczenia. Sprawdzajac na necie na stronie tesco natknelam sie na taki olej:
          www.tesco.com/groceries/product/details/default.aspx?id=260796264
          Nie jako olej do smazenia oczywiscie, ale jako dodatek do zup lub salatek. Tak sie tylko zastanawiam, bo w skladzie ma miedzy innymi olej lniany, o ktorym wiem, ze musi byc przechowywany w lodowce, nawet przed otwarciem butelki, wiec tej cool oil chyba nie bedzie pelnowartosciowy?
          Pozdrawiam:)
          • 06.11.10, 15:33
            Zobaczcie jeszcze prosze na tej cool olej z mojego linka powyzej. Warte to cos? Zastanawiam sie czy kupic, do polewania salatek i dodawania do zup synkowi.
            Pozdrawiam:)
    • 06.11.10, 22:15
      ja smazylam na Philipo Berio.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.