pomysly na dodatki do owsianki Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Poki co mielismy:
    jablko, rodzynki, cynamon
    maliny, brazowy cukier, mleko kokosowe (albo wiorki)
    jagody, creme fraiche
    suszone figi, sok tropikalny
    suszone sliwki
    pomarancza, imbir

    Co by tu jeszcze? Macie cos wyprobowanego?
    Owsianka dla doroslych, bez dosladzaczy niepotrzebnych, najlepiej dodatki z niskim GI.
    • Ja wlasnie czesto gotuje z wiorkami kokosowymi i suszonymi borowkami, posypuje sezamem albo platkami migdalowymi podprazonymi.
      Pozdrawiam:)
    • A ja lubię owsiankę pomieszaną z grysikiem, z rodzynkami i orzechami włoskimi zrobione na mleku oczywiście, na ciepło i polane zimnym jogurtem, mniam.
      Jutro rano sobie zrobię, i Ance też.
      --
      fifkafifka.blog.onet.pl
    • zwykle sobie rolled oats mlekiem prosto od kozy :) zalewaja i zasypuja swiezymi albo suszonymi owocami ale od czasu do czasu w wersji na cieplo i wtedy np
      suszone roznosci ( co jest w domu a suszymy sporo np truskawki, jablka, jogurt wiec jest wybor), orzechy, migdaly, cynamon i na wodzie gotowana
      czasem troche miodu do tego albo agava nectar ale przy suszonych owocach i tak jest ulepek, zwlaszcza morele
      z jogurtem albo kefirem i lyzka owocowego purre ze sloika albo rozmrozonego, w sezonie swieze maliny, truskawki, jerzyny, nasiona slonecznika, pestki dyni, sezam
      O, jeszcze czesto posypuja raw cocoa nibs czyli lupane ziarno kakaowe
      kardamon, imbir jako dodatki do takiej na cieplo.

      A jeszcze czesto zamiast owsianki sa domowe flapjaki ktore sie szybko robia i z mlekiem albo bez



    • Ja dodaje czasem banana, no ale IG wysoki...
      --
      Kacperek 02/04/2008
      Adrianek 04/08/2010
    • ja robie tak: kupuje zwykla owsianke, a w dziale z pieczeniem kupuje: morele, daktyle, zurawine suszona, slonecznik, suszone sliwki, etc. potem to wszystko mieszam. Wieczorem zalewam zimnym mlekiem i wsawiam na noc do lodowki. Rano dadaje jakiegos swiezego owoca, czasami dodaje maple syrop i juz:)
      --
      A f rzyció!!!
    • Za czasów moich studiów moja wspollokatorka Szwedka jadła owsianke z dzemem, a Norwezka dodawala odrobine masła do gorącej owsianki plus cynamon i odrobina cukru. Mniam :-))
      --
      ------------------------------------------
      Na razie nie mam pomyslu:)
    • ja tylko na wodzie z odrobina cukru

      jak malo czasu - to blyskawiczna
      jak wiecej - to gotuje na wodzie
      czasami mocze na noc i rano tylko raz zeby zabulgotalo

      a na wedrowkach gotowalo sie z mlekiem w proszku
      tez smaczne :)
      --
      "What other people think of you is none of your business"
      ANON
      • izabelski napisała:
        > a na wedrowkach gotowalo sie z mlekiem w proszku
        > tez smaczne :)

        ja do tej pory pamietam kakao na mleku z proszku robione na splywie kajakowym. a jak kolezanka brala kakao do plecaka to wszyscy sie pukali w glowe, ze po co, bo niepotrzebny bagaz. a potem wszyscy stali w kolejce :)

        a odnosnie watku, to juz chyba wszystkie kombinacje sie pojawily...
        ja najczesciej dodaje nasiona i pestki (kupuje osobno, mieszam w sloiku i dodaje do owsianki, muslie (bo mi malo), platkow, wheetabix i salatek!).
        A

    • To i tak masz juz bardzo duzy repertuar!

      Ja zwykle dorzucam jakis owoc (suszony lub surowy) i psypuje nasionami lub jakimis orzechami. Roznie mix lub jeden rodzaj.
      Dzis bylo zurawina + pestki dyni i slonecznika (i torszke miodu)
      Wczoraj suszone morele i mielone migdaly
    • Z ciekawostek: ostatnio mialam przyjemnosc sprobowac chinskiej zupy na bazie owsianki ryzowej z wieprzowina. Jak dla mnie bylo to totalne kuriozium, ale calkiem smaczne. Jednak poprzestalam na kilku lyzkach, gdyz dysonans poznawczy nie pozwolil na kontynuacje konsumpcji ( jak to owsianka? na slono? z miechem?)
      --
      A f rzyció!!!
    • Truskawki :)

      Sorry, nie czytalam innych odpowiedzi wiec nie wiem, czy byly.

      Z rodzynkami mam taki problem, ze to prawie sam cukier.
    • jeszcze mozna z niej sobie granole zrobic i jadac nawet bez mleka ;)

      Ja natomiast od dziecinstwa nie przepadalam za slodkimi wersjami, zwlaszcza kiedy mleczne i zwlaszcza na sniadanie. Mialam np mordercze zapedy kiedy rozpakowalam drugie sniadanie a tam bula z nutella a nie w wersji wytrawnej. Z midem czy dzemem tez by nie przeszla. Podobnie wszelkie kluchy , pierogi, knedle na slodko

      Zupy mleczne ktorymi mnie w dziecinstwie zwlaszcza przyjezdna ciocia ambitnie karmila, akceptowalam w wersji bez przypraw i ewentualnie.....dosalalam je sobie.


    • najlepiej dodatki z nis
      > kim GI.

      Jak ma byc z niskim gi to najlepiej cukier zastapic stevia (naturalny slodzik gi = 0), albo syropem z agawy. Zamiast mleka zwierzecego moze mleko migdalowe albo z quinoa...
    • po szkocku z sola ;)
      albo z clotted cream wtedy robiona na wodzie,
      syrop klonowy,
      slonecznik albo inne nasionka/ platki migdalow podprazone ,
      gruszka krojona,

      • lubie owsianke i to bardzo ale jakos nigdy nie kupuje platkow takich do gotowania zmlekiem tylko robie z oatbran.

        wsypuje oatbran zalewam mlekiem do mikrofali zeby zagotowac potem wyjmuje i odstawiam na pol godziny zeby napecznialo jeszcze raz podgrzewam w mikrofali i gotowe. tylko z sola bo nie lubie na slodko.

        a oatbran juz kilka roznych jadlam i kazdy inaczej smakuje i musze powiedziec ze zaskakujaco dobry w smaku tak przyrzadzony na cieplo jak owsianka. samego z zimnym mlekiem niegdy w zyciu bo paskudny ale w zupie zupelnie inny sie robi z jakiegos powodu.
        ja uzywam te dukanowe

        mydukandietshop.co.uk/100-oat-wheat?gclid=CPP5naX_1KsCFcMOfAodahLmRA
        ale w sumie najbardziej mi smakuja otreby owsiane sante - niebieskie
        www.sante.pl/k18/produkty_sniadaniowe/otreby_i_zarodki
        w przedszkolu cierpla mi skora ze strachu jak do zup mlecznych dodawali slodkie soki i inne cuda bo ja od malego jadlam tylko z sola. wiec mama musiala pojsc i zapowiedziec ze nie dawac mi z cukrem bo wykituje.
        --
        No disrespect:
        a phrase tacked on to the end of a sentence that has a mitigating effect on any horribly offensive content preceding it.
        (urban d.)
    • 06.10.11, 23:34
      Za wszystkie pomysly.
      Gotuje owsianke w "rice-cooker'ze", co trwa 8 min, w tym czasie przygotowuje dodatki i z nimi juz tylko minute dogotowuje.
      Wolimy teraz na cieplo, granole (jest low GI granola w Tesco gotowa, mozna tez samemu zrobic w domu) z jogutem na zimno to tylko w upaly.
    • Grube platki owsiane ze slonecznikiem, suszonymi morelami i mnostwem cynamonu (aldikowe zestawienie, ktore ciezko ostatnio dostac). zalewam odrobina wody ---> mokrofala ---> odrobina mleka ----> mmmm ...
      wlasnie ... co sie dzieje z aldikowymi owsiankami ?
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmh5a4in6yt.png

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.