Dodaj do ulubionych

Sałatka z pałeczkami kraba. Jak robicie?

02.12.11, 12:39
Ja z makaronem ryżowym, ogórkiem świeżym, czasem rzodkiewką jak mam, i zieloną pietruszką. I majonez.
Jakie macie inne propozycje?
(Pałeczki kraba mam na myśli takie gotowe, poporcjowane, tylko się je sieka na drobno mniej lub bardziej. Innych w ogóle nie znam szczerze mówiąc.)
Edytor zaawansowany
  • jacinda 02.12.11, 16:10
    Paluszki krabowe, pokrojone w kawalki 1cmx0.5cm
    Kielki Bean sprouts (z puszki)
    jajka gotowane, pokrojone w kawalki
    Wiorka cebuli (polane woda, aby zmiekly)
    Majonez
    Pieprz, sol do smaku

    Na paczke paluszkow (16 sztuk) daje 5 jajek, puszke kielkow, jedna srednia cebule.
  • finezze 02.12.11, 23:28
    paluszki krabowe rozdrobnione w cieniutkie paseczki ( ja je rozcieram miedzy rekoma i same sie rozpadaja)
    ananas w kosteczke
    slodka kukurydza z puszki
    por pokrojony w paseczki
    majonez tylko blagam ! WINIARY ;)
    Troche pieprzu
    Smacznego. Niebo w gebie !!
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmh5a4in6yt.png
  • best.noelka 02.12.11, 23:46
    tylko sie nie smiejcie prosze::)

    skad bierzecie te paleczki krabowe? gdzie moge je kupic?
    mozecie wkleic jakis link do nich prosze?
    nigdy ich nie jadlam:)
  • bryanowa-1 03.12.11, 02:22
    tak wyglada opakowanie
    www.sainsburys.co.uk/groceries/index.jsp?bmUID=1322875203100
    a kupic mozesz(akurat te z linku w markecie sainsburys) w kazdym markecie,tesco,asda,sainsburys itd.sa gotowe do jedzenia.

    i nie ma sie co smiac ja w pl tez tego nie jadalam bo nie bylo tak popularne:/
    --
    http://suwaczki.maluchy.pl/li-29822.png

    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=41284df9fc4ca6196.png
    start 2.01.2011
  • fifka01 03.12.11, 08:52
    W lidlu maja małe opakowanie, na początek małe polecam, bo nie kazdemu zasmakuje.
    Wpisz w google paluszki krabowe, albo pałeczki kraba, powinnaś dostać ogólny pogląd czego szukac w sklepie.
  • galadriella 03.12.11, 10:35
    Śmiać sięczy nie śmiać - ale warto wiedzieć, że to nie jest wbrew pozorom mięsko z karbów, tylko wyrób garmażeryjny chyba jeszcze bardziej przetworzony niż parówki - no, tłuszczu ma mniej :-)
    Dokładnie jest to drobno mielone mięso z ryb, czasem z małym dodatkiem mięsa krabów a czasem tylko z aromatem krabowym.
    pl.wikipedia.org/wiki/Surimi
    Poza surimi w formie paluszków imitujących krabie nogi można też kupić ulepioną z niego imitację dużych krewetek, tak jak na tym zdjęciu w połowie strony.
    en.wikipedia.org/wiki/Surimi
  • fifka01 03.12.11, 11:11
    A to dlatego ja po tym nie wymiotuje jak młody kot, a po wszelkich innych owocach morza i owszem. Bo to ryba zwykła. A się nadziwić nie mogłam. :)
  • galadriella 03.12.11, 11:35
    >Bo to ryba zwykła.

    No właśnie nie zwykła, tylko wysoko przetworzona.
    Poza aromatami jest tam zwykle sporo chemicznych dodatków.

    Nie próbuję Cię Fifka zniechęcić do tych sałatek - bardziej mi chodzi o uwagę np. w częstym podawaniu tego dzieciom.
    Dokładnie tak samo jak z parówkami - i dokładnie tak samo zdaję sobie sprawę, że niektóre mamy podają je dzieciom nawet codziennie, bo to takie wygodne.
    I naprawdę nic mi do tego, staram się tylko roszszerzyć wiedzę o składnikach :-)
  • fifka01 03.12.11, 12:36
    Ja na szczescie i jedno i drugie sporadycznie. a wiedza zawsze sie przyda.
  • arya82 03.12.11, 14:06
    > >Bo to ryba zwykła.
    >
    > No właśnie nie zwykła, tylko wysoko przetworzona.
    > Poza aromatami jest tam zwykle sporo chemicznych dodatków.

    Nie porownywalabym jednak surimi do parowek, te drugie to rzeczywiscie same swinstwa, nawet te rzekomo z najnizsza mozliwa zawartoscia konserwantow itp sa przygotowywane z takich odpadow "miesnych", ze jakby wszyscy o tym wiedzieli to nikt by parowek juz w zyciu nie tknal a juz napewno nie dawal dzieciom.

    Surimi, przynajmniej dobrej jakosci, lub orginalne, jest naprawde dosc zdrowe, bo jest poprostu zmielona ryba lub kilka rodzajow ryb (a nie np ryba 5% a reszta zmielona skora, wnetrznosci i inne- jak w przypadko tych nieszczesnych parow!). Owszem jak juz sie czepiac, to sa aromaty i konserwanty, maja tez wyzsza zawartosc sodu niz swieze owoce moza, takze tez bym nie karmila tym dzieciakow codziennie.

    Polecam natomiast wyprobowac zamiast tego prawdziwe mieso kraba, ktore mozna dostac w kazdym supermarkecie (w puszkach) lub swieze u fishmongers. Smak jest nieporownywalnie lepszy, a dodatkowo mieso kraba jest nieslychanie zdrowe.

    Ja zaczelam przygode z krabem od poznania przepisu Nigelli na krabowe wrapy z avocado ( u przepis: www.youtube.com/watch?v=1OWmcqJMAug ) i w sumie to pozostaje moim ulubiony przepisem ( i nie tylko moim -zawsze na imprezach robia furore ;) )
    Czasem jak nie mam pod reka wrapow, to przygotowuje jako salatke, podawana w malych lodeczkach z iceberg, albo little gem lettuce. Czasem dodaje garsc pistacji. Pycha! :)
  • fifka01 03.12.11, 14:59
    Tak wogóle to juz teraz rozumiem dlaczego na tych paluszkach z Lidla było napisane seafruit, a nie crab.
    Może spróbuję prawdziwego kraba. Aczkolwiek... Akurat w moim przypadku pewnie skończy się jak zawsze, będe dwa dni gadać z wielka białą słuchawką. :)
  • egraczyk 09.01.12, 14:39
    Tutaj jest fajny przepis na sałatkę z surimi: owocemorza.blogspot.com/2012/01/karnawaowa-saatka-z-surimi.html
  • kalasotka 09.01.12, 15:20
    Moja mama w Polsce ja czesciej robila, niz ja tu. Tzn. nie robilam nigdy, bo jakos nie pomyslalam;)
    Link z sainsbury nie dziala, wiec wciaz nie wiem jak to wyglada.

    Aha i gdzie kupujesz makaron ryzowy?
  • kalasotka 13.01.12, 17:34

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka