• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Czy dziecko urodzone w UK wpisać do EEA3?

  • 05.12.11, 09:31
    Chodzi o dziecko urodzone w UK podczas mojego 5 letniego pobytu oczywiście.
    Wpisywałyście dzieci czy nie i dlaczego? Ma to sens, żeby dziecko miało status rezydenta, gdy praktycznie jest w zasadzie Brytyjczykiem i jeśli rodzic ma status rezydenta, to dziecko może mieć paszpost brytyjski i tak? A może wpisanie dziecka jest obowiązkowe? Choć tego nie ma w instrukcji, nie znalazłam.

    I drugie pytanie przy okzaji.
    Będąc w 3 miesiącu ciaży zakończyłam pracę na kontrakcie z powodu likwidacji zakładu pracy. Zarejestrowałam się jako job seeker, ale bez prawa do zasiłku, jednoczesnie oświadczając od razu w urzędzie, że pracy szukać nie mam zamiaru, bom ciężarna, i wolę się uczyć. Wysłali mnie na kursy, angielskiego i księgowy. Pochodziłam parę miesięcy. Miesiąc przed porodem przeszłam na Maternity Allowence, i następnie od dnia po jego zakończeniu do teraz jestem Self Employed.
    Pytanie brzmi: czy okres od końca zatrudneinia stałego na kontrakcie do rejestracji jako Self Employed mogę potraktować jako bycie na utrzymaniu męża i wysłać jego payslip'y (wersja dla mnie prostrza), czy muszę dokumentować sytuację dokładnie wysyłając moją korespondencje z Job Centre, świadectwa kursów, wydruki z mojego konta potwierdzające, że utrzymywałam się w tym okresie z odprawy, którą dała mi na koniec firma a następnie z AMternity Allowence (wersja skomplikowana)? Jak byście zrobiły, panie doświadczone z EEA3?
    Edytor zaawansowany
    • 05.12.11, 12:17
      tak, twoje dziecko na pewno jest brytyjczykiem, tak jak ja hiszpanem

      zreszta, nie jestem pewien ale jak stalego rezydenta to dzieci tak czy siak maja paszport - ale powtarzam nie jestem pewien, moze mi sie z brazylia pomylilo
      • 05.12.11, 12:35
        Chyba chciałeś napisać Anglikiem.

        No jak ktoś ma paszport bo ma "stałego rezydenta" to jednak jest Brytyjczykiem.
        --
        Zmieniłam nicka :)
        • 05.12.11, 13:50
          troche nie zrozumialas ale nie bedziemy sie klocic i bzdury ;)
          • 05.12.11, 17:04
            Chyba ty nie zrozumiałeś.
            --
            Zmieniłam nicka :)
            • 06.12.11, 10:53
              dobrze niech ci bedzie
    • 05.12.11, 12:36
      Nie bo nie musiałam- mój ma po ojcu obywatelstwo.
      Poczytaj dokładnie na stronie HO bo na pewno jest napisane.
      --
      Zmieniłam nicka :)
      • 05.12.11, 13:16
        No wg instrukcji HO mozna wpisac, a nie trzeba. Z tego co rozumiem.
        Dlatego pytam was, co was skoniło do wpisania, lub nie. Bo mi ten rezydent potrzebny jedynie do tego, zeby na jego podstawie dostac paszport dla dziecka, w którym to paszporcie dziecko ma obywatelstwo wpisane. Wiec po co mi rezydent dla dziecka, tak sie zastanawiam...
        • 05.12.11, 13:35
          Mąż wpisał synka na ten formularz. Przyszła odpowiedź negatywna (mam gdzieś list, więc mogę ci przepisać dokładnie), że dziecko nie mieszkało 5 lat w UK i w związku z tym nie może dostać statusu rezydenta (syn urodzony w UK w 2008 r.). Zrezygnowaliśmy w ogóle z wysyłania ponownie formularzy. Mąż będzie od razu aplikował o obywatelstwo po 6 latach pobytu. Żeby dziecko dostało obywatelstwo (paszport), to musi mieszkać przez 10 lat i uczęszczać do szkoły w UK albo urodzić się po 5 latach pobytu jednego z rodziców (status settled) albo jeden z rodziców musi mieć obywatelstwo a drugi być settled. Tyle, co wyczytałam na stronach internetowych. Nasz synek urodził się po dwóch latach naszego pobytu i w związku z tym nie kwalifikował się, żeby składać wniosek o brytyjski paszport (w tej sprawie mam e-mail z HO, który też mogę tu wkleić). Szczerze nie widzę sensu aplikowania o rezydenturę, żeby dziecko dostało paszport. Nie spotkałam się z takim wymogiem, żeby składać wniosek paszportowy.
          • 05.12.11, 13:48
            obywatelstwo mozna miec rok po rezydenturze,mimo ze jest autoamtyczna to lepiej wypelnijcie ten formularz jeszcze raz bo znow sie zdziwicie
            • 05.12.11, 13:55
              Tak, rezydentura jest automatyczna po 5 latach. Żeby składać wniosek o naturalizację należy odczekać 12 miesięcy od momentu uzyskania rezydentury i tak właśnie mąż zrobi. 6 lat pobytu mija mu w styczniu i wtedy właśnie będzie wysyłał wniosek o naturalizację. Jeśli dostanie odpowiedź odmowną, to się będzie odwoływał, bo nie widze podstaw do wydania negatywnej decyzji.
        • 05.12.11, 13:43
          Tutaj email:
          Dear Mrs D,

          Thank you for your email.

          Once a parent of a child born in the UK becomes settled in the UK, they would be entitled to register the child under section 1(3), which you have highlighted in your below email. However you are not currently classed as settled in the UK so you would not be able to register your child under this section at the moment.

          You would only be classed as settled once you have been exercising your Treaty Rights (working or studying in the UK etc.) for five years.

          Kind Regards
          Mr J Sheridan

          Customer Service Advisor
          Border And Immigration Agency
          Nationality General Enquires
          Dept 2
          PO BOX 306
          Liverpool
          L2 0BQ
          TEL: 0845 010 5200
          Tel Abroad: +44 151 672 5626

          A tutaj cytat z listu z UK Border Agency:
          As A is under 5 years ols he cannot be considered for permanent residence as he cannot fulfil criteria of residency in the UK for a minimum of 5 years. However he can be considered for a Registration Certificate.

          Może komuś się przydadzą te informacje.
    • 05.12.11, 13:47
      Fifka, dzieci twoje musialy by sie urodzic po twoim 5 letnim bobycie, czylimw momencie jak ty masz status rezydenta, aby automatycznie mialy prawo do paszportu brytyjskiego. Wklejam cimcytat, ostatni akapit chyba jest odpowiedzia na twoje pytanie:
      [edit]Citizens of EEA States and Switzerland
      The immigration status for citizens of European Economic Area states and Switzerland has varied since 1983. This is important in terms of eligibility for naturalisation, and whether the UK-born child of such a person is a British citizen. Details (pdf)
      [edit]Before 2 October 2000
      In general, before 2 October 2000, any EEA citizen exercising Treaty rights in the United Kingdom was deemed "settled" in the United Kingdom. Hence a child born to that person in the United Kingdom would normally be a British citizen by birth.
      [edit]2 October 2000 to 29 April 2006
      The Immigration (European Economic Area) Regulations[15] provided that with only a few exceptions, citizens of EU and European Economic Area states are not generally considered "settled" in the UK unless they apply for and obtain permanent residency. This is relevant in terms of eligibility to apply for naturalisation or obtaining British citizenship for UK born children (born on or after 2 October 2000).
      [edit]30 April 2006 onwards
      A further change took place on 30 April 2006 with the coming into force of the Immigration (European Economic Area) Regulations 2006. These provide that citizens of EEA states and Switzerland automatically acquire permanent residence after 5 years resident in the United Kingdom exercising Treaty rights.
      Children born in the United Kingdom from this to EEA/Swiss parents are normally British citizens automatically, if at least one parent has been exercising Treaty rights for five years. If the parents have lived in the United Kingdom for less than five years when the child is born, the child may be registered as British under s1(3) of the British Nationality Act once the parents complete five years residence in the United Kingdom.
      Children born between 2 October 2000 and 29 April 2006 may be registered as British citizens as soon as one parent has completed 5 years residence exercising Treaty rights in the United Kingdom.
    • 05.12.11, 14:03
      Dzieki za odpowiedzi.
      Nie wiem dlaczego, ale byłam pewna, że moge nabyć rezydenture po urodzeniu dziecka i wtedy też ono dostanie paszport. W takim razie, jeśli nie, to nawet wystepowanie o rezydenture dla mnie samej nie ma sensu. No chyba, zeby dla świetego spokoju, żeby o obywatelstwo było łatwiej.
      (A najlepsze, że moj mąż mógłby juz mieć obywatelstwo i paszporty dla dzieci byłyby z głowy, bo spełnia wszystkie warunki, pracuje, utrzymuje sie, nigdy zadnego benefitu na oczy nie widział, nie karany itd... Ale nie jest w stanie zdac testu, nawet nie ma sensu, zbey próbował. Cholerka.)
      • 05.12.11, 14:38
        Fifko, jesli twoje dziecko urodzilo sie w czasie, kiedy twoj maz mial juz rezydentur, tzn. byl wg prawa 'settled' to dziecku twojemu przysluguje paszport bryt. Rodzic nie musi miec paszportu, nie musi byc obywatelem bryt., musi byc na stale osiedlony, czyli te 5 lat zamieszkania musi miec udokumentowane (przed urodzeniem dziecka), wtedy mozesz wysylac aplikacje o paszport.
        • 05.12.11, 14:56
          Do pierwszego dziecka mu brakuje kilku miesięcy, ale drugie w takim razie bedzie miało brytyjski paszport na tej podstawie, bo teraz to tatus ma 6 lat przepracowane.
          A pierwsze dziecko w takim razie musi pomieszkac w UK 10 lat zeby na poaszport "zasłuzyć".:) Albo, jak ja dostane obywatelstwo za rok, to wystapie o paszport dla pierwszego dziecka wczesnej. :)
          No to mi sie rozjasniło wszystko.
          Dzieki raz jeszcze.
      • 05.12.11, 22:32
        Droga Fifko, moja mala urodzila sie w momencie gdy nie mialam jeszcze oficjalnie statusu rezydenta ale pracowalam juz w anglii 5 lat przed narodzinami dziecka, wiec abu dzieciaki mialy angielskie paszporty jedyne czego potrzebujesz to udokumentowany pobyt i praca w anglii na 5 lat przed narodzinami dziecka.W taki sposob wyrobilam coreczce angielski paszport ktory przyszedl po niespelna 2 tygodniach oczekiwania jedyne czego potzrebujesz to pay slipy p60 i list od pracodawcy.
        \pozdrawiam
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.