Dodaj do ulubionych

Kurczak vs. Indyk

29.04.13, 23:26
Co się bardziej opłaca- kupowanie indyka czy kurczaka? Kurczaka nie z supermarketu, tylko od butchera.
Tak wogóle- kurczak żyje parenaście dni- ile żyje indyk?

Pytam, bo ostatnio taka mysl mnie naszła- czy lepiej jest kupować tego kurczaka od butchera czy np indyka z supermarketu?
Z indyka jadłam tylko piersi, więc nawet nie wiem, ile gotuje się taka noga indyka na zupę. Wiem, że jest wielgachna.
Ale czy to się opłaca finansowo?
Edytor zaawansowany
  • mrs.t 29.04.13, 23:30
    nie woem ale ja od niedawna kupuje nogę indyka
    pieke zwykle-jest pyszna.

    dzisiaj na niej z braku czeho innego, gotowalam rosol chorej mamie-tez fajny wyszedl

    nie wiem jak odp na twoje pytania ale ja jestem nowa fanka nogi indyka (piersi mi jie wchodzą, nie jestem fanka)
    --
    http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/3/321352.png ]http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/3/38vpy59hu.png
  • pyza_uk 30.04.13, 08:03
    Ja tez jestem fanka nogi indyka :). Kupuje cala (w morrisons sprzedaja) tzn nie jest sam 'drumstick' tylko cala noga. Najpierw to podpiekam a potem wrzucam z mrozonymi warzywami do slowcooker (najpierw noge, a warzywa pod koniec). Pycha.
  • e-vil 30.04.13, 09:19
    z indykiem jest tak, że każda część troche inaczej smakuje - jako, że jem tylko drób to czuję różnice.. co prawda na zupę kupuje tańsze mięso z kurczaka - gdy się ugotuje to obieram z kości i wrzucam do pojemnika i zamrażam - potem robię z tego bigos lub do sałatki z kurczaka. Na indyku jeszcze rosołu nie gotowałam, więc Ci nie doradzę :)
    A co się bardziej opłaca.. generalnie indyk jest tańszy..
    --
    - without women hell wouldn't be hell -
  • paola_k2 30.04.13, 12:43
    Indyka ogolnie lubie. Piers wykorzystuje na kotleciki najczesciej, ale czasem robie pieczen. Tyle, ze trzeba sie dobrze obchodzic bo moze byc suche. Palka z nogi jest dobra na rosol. Ale jak to finansowo wychodzi to nie mam pojecia. Dla mnie to taka odmiana od kury.
  • dorota_mojewypieki 30.04.13, 15:00
    Kurczaki żyją 38 - 56 dni.
    Indyki zależy, od 100 - 145 dni.

    To informacyjnie :).
  • bialasek75 30.04.13, 15:58
    Dziewczyny. A jak pieczecie tę nogę? Może ja bym swoim mięsożercom zrobiła. Nie mam slow cookera, sam piekarnik.
    --
    http://suwaczki.maluchy.pl/li-61563.pnghttp://i9.photobucket.com/albums/a74/biala2004/awatar-1_zpsfd083eae.jpg
  • karolajna83g 03.05.13, 09:56
    To jak wkońcu z tym indykiem? Czy nagle tylko raptem 6 osób (może i 5) je indyka a wszyscy jecie kurczaka???
  • tisz 03.05.13, 12:26
    Ogolnie mieso z indyka jest zdrowsze. Sposob chowu obu zwierzat jest troche inny i indyki maja nieco lepsze warunki rozwoju. Poleca sie indyka dzieciom bardziej niz kurczaka, a co dzieciom lepiej to i doroslym. Jezeli drob pochodzi od prywatnego rolnika to kurczak czy indyk bedzie dobry. Ze sklepu lepiej brac indyka. Indyk ma tez mniej tluszczu, ale wiecej bialka.
  • tisz 03.05.13, 12:29
    Kurczaka mozna przygotowac np. w rekawie z folii. Dusi sie we wlasnym sosie i zawsze wychodzi pyszny. Wystarczy dodac ulubione przyprawy, lyzke oliwy, ewentualnie jakies warzywa.
  • karolajna83g 03.05.13, 14:43
    O!!! Pieknie dziękuję za rzeczową odpowiedź!
  • jaleo 03.05.13, 15:05
    Mieso indyka (zarowno to biale z piersi jak i to ciemne z nogi) jest tez dobre na stir-fry albo curry, z tym, ze trzeba odpowiednio przygotowac, zeby nie bylo suche i twarde.
    Ja to robie tak: kroje mieso na drobne paseczki, i wkladam do torebki foliowej. Dosypuje sol, pieprz, przyprawy jakie tam chcesz, jak to ma byc curry to troche ziela angielskiego dodaje, do tego troche maki, moze byc zwykla albo kukurydziana. Potem zamykam torebke i potrzasam na wszystkie strony, zeby kawalki miesa sie powlekly ta maka. Mozesz oczywiscie to wszystko wymieszac w misce, zamiast w torebce.
    Potem te kawalki miesa przypiekam na goracej patelni, w tym czasie podgrzewam piekarnik, tak do 50 stopni tylko, zeby cieplo trzymalo. Przerzucam te podsmazone kawalki miesa do brytfanki i do cieplego piekarnika. Wtedy robie reszte potrawy, jak stir fry to tne warzywka itp, jak ma byc curry to robie sos i warzywa i inne skladniki, a potem tylko wyjmuje to miesko i dodaje do potrawy, i wykanczam wszystko razem.
    To podsmazanie kawakow miesa w mace nadaje mu miekkosci, mozna to tez robic z kurczakiem albo w wolowina.
    --
    "A swoja droga jak trzy lata temu pracowalem pod Londynem z anglikami i zaczelismy z nimi gadac to nie wiedzieli, ze Anglia jest wyspa - myslalem ze umre ze smiechu" - Anonim na forum Gazety
    Twitter: Ewa_SJ

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka