Dodaj do ulubionych

jakie ziemniaki na placki??????????/

19.06.09, 13:18
Ostatnio robilam z white potato i porazka!!
Caly tluszcz w plackach i takie flakowate a nie chrupiace...
Kiedys probowalam z innych i tez nie byly smaczne:(
Przyznam ze w kuchni sobie radze ponad przeciatna ale nie moge
dobrac ziemniakow a tak marza mi sie chrupiace,zolciutkie placuszki.
Teraz sezon na farmach,odwiedzam je co tydzien,moze ktos mi poradzi
gatunek ,ktory sie nadaje na placki ziemniaczane.
Dzieki.
--
<*moja slodycz*>
fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ta/wi/ob5r/UFjaypPbH9ODAJhAp
B.jpg""
target="_blank">fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ta/wi/ob5r/UFjaypPbH9ODAJ
hApB.jpg"</a> alt="Moja Slodycz" title="Moja Slodycz" /></a>
Edytor zaawansowany
  • 19.06.09, 13:26
    ja robie z obojetnie jakich ziemniakow nie szukam jakos specjalnie i zawsze
    wychodza. Ale ja nie mam tarki ktora ma oczka na ziemniaki i tre zwykla na
    malutkich oczkach , placki sa zawsze chrupiace i smaczne. Czasem do nich wcieram
    marchewke i sa jeszcze lepsze.
  • 19.06.09, 16:25
    Ja robię z różnych kupowanych w tesco, z white również i zawsze wychodzą
    rewelacyjnie. Ten tłuszcz i flakowate - wydaje mi się, że je gotowałaś na
    patelni zamiast smażyć? Ogólnie moja babcia zawsze mówi, że im bardziej żółte
    ziemniaki, tym lepsze placki.
  • 19.06.09, 16:30
    my kupujemy od rolnika i kiedys mielismy vilja chyba ale pewnosci
    nie mam co do pisowni, i placki dobre byly, ja jadam tylko
    chrupiace,,,wieki nie jadlam ,jestem teraz na diecie, a ty mi z
    plackami wyskoczylas--wstydz sie,,,jak zjem to bedziesz miec na
    sumieniu :)


    --
    ***Boze Dzieki Ci za Nasz Cud ***
  • 19.06.09, 18:13
    Ja tez niemoge dobrac ziemniakow na placki czy na kopytka 2x chyba trafiłam na jakies dobre ale torbe za szybko wywaliłami a nieznam nazwy :(
    --
    Mateuszek 05.11.2001r Maja 18.06.2006r
    Michałek 07.08.2008r Mały Aniołek [*]13.10.2007r rene41.fotosik.pl/
    http://tickers.baby-gaga.com/p/dev252pp___.png
  • 19.06.09, 21:18
    Kurcze,to moze maka jakas nie taka,albo recepture juz zatracilam na
    starosc:-P
    Kopytka tez mi nie wychodza,rozlatuja sie w wodzie:(

    Dajcie kobitki jakies przepisy,lacznie z nazwami ziemniakow,maki
    i...jajek:D
    --
    <*moja slodycz*>
    fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ta/wi/ob5r/UFjaypPbH9ODAJhAp
    B.jpg""
    target="_blank">fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ta/wi/ob5r/UFjaypPbH9ODAJ
    hApB.jpg"</a> alt="Moja Slodycz" title="Moja Slodycz" /></a>
  • 19.06.09, 21:37
    Edyta, powiem tak - wszystko robię na oko i z tego co jest i...wychodzi. Może to
    kwestia tłuszczu na którym smażysz placki?
    Co do kopytek gotuję ziemniaki,ubijam, dzielę na cztery części w garnku, czwartą
    części odkładam na bok ,a w jej miejsce sypie mąkę. Później dodaję tę odłączona
    części, dodaje jajko abo dwa w zależności czy robię dla Nas czy dla Wojska i
    zawsze się udają :)))
  • 20.06.09, 10:39
    Ja też robię z jakich popadnie - czasem jak się zdarzyło kupić w tesco to były
    normalne white, czasem wilja z targu. Od dłuższego czas kupujemy worek szkockich
    - też chyba wilj,a ale są dużo smaczniejsze niż od lokalnego farmera. Nie
    smakują nam Cornish - tak przynajmniej u nas je nazywają :)

    Ziemniaki wrzucam do robota, miksuję - często razem z cebulą, do tego jajko albo
    dwa - zawsze duże bo od rolnika - mąki na oko, żeby mi się konsystencja zgadzała
    - albo zwykłej chlebowej albo strong - z całkowicie zwykłej są za sine. Sól i
    pieprz.
    Sporo oleju na patelnię i mocno go nagrzewam zanim zacznę smażyć.

    Ja stawiam na to, że miałaś za rzadkie ciasto i wtedy faktycznie zamiast smażyć
    zaczęły się gotowac, bo olej wymieszał się z sokiem z ziemniaków - jak pierwsza
    partia zejdzie mi z patelni nie bardzo, to wtedy dosypuję mąki. Jeśli masz mocno
    wodniste ziemniaki, możesz część mąki zastąpić ziemniaczaną - wtedy będa duuuużo
    smaczniejsze - ja nie zawsze mam pod ręką, bo placki ziemniaczane to ulubiona
    potrawa moich dzieci :) i kisiel, w związku z czym dość szybko ją zużywam a za
    rzadko chodzę do polskiego sklepu :) - moim zdaniem najlepsza jest skrobia
    ziemniaczana do produktów ziemniaczanych.
    Tak samo do kopytek - jak się nie kleją dobrze - a tu faktycznie rodzaj
    ziemniaków ma wpływ - bo to jak z gotowaniem - niektóre się rozsypują w trakcie
    gotowania, niektóre są takie szkliste - dosyp mąki ziemniaczanej i powinny być
    pyszne jak śląskie :)
  • 19.06.09, 22:33
    maris piper odsaczone po starciu - dodatek tartej marchwi i platkow
    owsianych (ok 2 lyzki) - placki zawsze wychodza chrupiace.
  • 20.06.09, 11:33
    Ja robie z obojetnie jakich ziemniakow. Po starciu odsaczam wode od kartofli przez sitko i odstawiam ta wode na chwile az na dnie zbierze sie skrobia. Potem wylewam wode a skrobie przekladam do ziemniakow. To taki stary sposob mojej babci i nie da rady by po tym placki nie byly chrupiace :)
    --
    Madzia
    Krzysiu
  • 20.06.09, 14:52
    ja sie ostatnio nacielam, kupilam mlode ziemniaki do ugotowania i w ostatniej
    chwili zdecydowalam ze zrobie placki. Ja nie tre bo na tarce zawsze sobie pol
    reki utre- w sokoworowce je ucieram razem z cebula. I tak jak dziewwczyny pisaly
    odcedzilam je, odlalam wode zebralam skrobie i dodalam lyche maki ziemniaczanej-
    i uratowalam placki.
    Ja zawsze na oko robie.
    moze olej mialas za zimny?



    href="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a82f3d06c16fd454.html">Mati
    (01.07.07) Michał (10.07.08)</a>
    wyGODNE
  • 20.06.09, 16:11
    moim zdaniem tez kluczem do sukcesu jest odsaczenie i potem goracy
    olej
    --
    bibbulce
  • 20.06.09, 16:14
    Sprobuje dac inna make,odcedze nadmiar wody,moze olej byl
    rzeczywiscie malo rozgrzany...
    Placki mi sie faktycznie gotowaly a nie smazyly:(

    --
    ***** 8-my CUD SWIATA *****
    fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ta/wi/ob5r/UFjaypPbH9ODAJhAp
    B.jpg""
    target="_blank">fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ta/wi/ob5r/UFjaypPbH9ODAJ
    hApB.jpg"</a> alt="Moja Slodycz" title="Moja Slodycz" /></a>

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.