Dodaj do ulubionych

maka zytnia razowa???

04.09.09, 11:08
taka na zakwas, jak sie nazywa i gdzie kupie??
Z gory dziekuje!!!

--
---
*Ania- mama Kingi(6.12.1998) i Maksa(17.10.2008)
http://img34.glitterfy.com/232/glitterfy100558648D31.gif
[/url]
Edytor zaawansowany
  • golfstrom 04.09.09, 11:33
    Doves Farm Organic Wholegrain Rya Flour (stoneground) np. w Tesco.
    Eksperci polecaja (przy czym to nie ja jestem tym ekspertem ;)
  • golfstrom 04.09.09, 11:34
  • kingaolsz 04.09.09, 11:49
    A sie podepne i spytam czy mozna kupic zytnia, ale nie wholegrain? Bo mam zakwas
    wlasnie z "rye wholegrain" taki juz paromiesieczny, ale jest dosc mocno kwasny,
    wiec myslalam, ze moze z nie-razowej bylby lepszy?
  • mamumilu 04.09.09, 15:36
    do starego zakwasu możesz spokojnie dosypywać maki jakąmasz pod ręką - ja zawsze
    zaczynam zytnią, później często mam dwa rodzaje - jeden, który podypuję białą
    maka do jasnego chleba i razową - często pszenną do ciemnego
  • kingaolsz 04.09.09, 16:05
    Dzieki Dziewczyny :)

    Swoja droga przymierzam sie do zakwasu pszennego, bo bedac we Francji
    przekonalam sie, ze to ich pieczywo to jest to czego szukam w smaku i zapachu.
  • syso 09.09.09, 11:58
    No i jak Kinga, zrobilas zakwas pszenny? Najprostrzy sposob to dokarmic pare
    razy zakwas zytni woda i maka pszenna i juz :-)
  • kingaolsz 09.09.09, 13:47
    No sprobowalam :) najpierw dalam do paru lyzek zakwasu zytniego kilka lyzek maki
    chlebowej ( strong white) i wody no i efekt byl taki, ze raczej slaby zaczyn
    wyszedl zamiast zakwasu. Dokupilam make "wholemeal plain flour" i dokarmiam
    powoli. Teraz szukam przepisu, na ktorym bym chciala to wyprobowac :)

    A tak jeszcze a propos zakwasu jak wielu ludzi podchodzilam do niego przez kilka
    miesiecy jak do jeza, a jak juz zrobilam to okazalo sie, ze wyszedl calkiem
    niezly i ze jest to dziecinnie proste ;)
  • murasaki33 09.09.09, 16:43
    Podlaczam sie pod watek, bo jak kinga napisala, z chlebem na
    zakwasie mialam uczucia jak do jeza - chcialam, ale... Ten domowy z
    maszyny uszczesliwil cala rodzine, ale dopiero ten na zakwasie - o
    matko, SZAL, NIEBO W GEBIE I OGOLNE CUDO!!! Szczesliwie dostalam
    sloiczek zakwasu (dzieki jeszcze raz, Sylwia!!!) i teraz osiagnelam
    pelnie smaku chlebowego. Najwspanialszy moment, gdy przestygnie
    troche i moge juz ukroic pietke i zjesc z hummusem, mniammmm!
    --
    Podazaj nieustannie za najwazniejszym

    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20091022/dt/5/k/d46f/preg.png[/img]
    [/url]
  • kingaolsz 09.09.09, 17:53
    Mussaki a bylabys tak dobra i podrzucila, ktory przepis Was zadowolil, bo ja juz
    pare wyprobowalam i nie bylo to to co by nas uszczesliwilo, wiec moze Twoj bylby
    trafiony ;)
  • murasaki33 13.09.09, 20:26
    Kinga, jesli jestes z Londynu, to zapraszam na degustacje, maz
    wlasnie wyjal z pieca dwa bochenki a w lodowce mam odlozone dwie
    miarki zakwasu. Chetnie sie podziele. Nie moge podac skladu zakwasu,
    bo tak jak pisalam, dostalam go, przylecial z PL:) A tam byc moze
    tez byl przekazywany z domu do domu, jego wczesniejszej historii nie
    znam:)
    --
    Podazaj nieustannie za najwazniejszym

    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20091022/dt/5/k/d46f/preg.png[/img]
    [/url]
  • kingaolsz 13.09.09, 21:54
    Dziekuje za zaproszenie :)
    Ja tez wlasnie wyjelam z pieca, nie wyszedl, ale wiem co musze zmienic.

    Zakwasy mam juz dwa, jeden bardzo mocny zytni, a drugi mlody pszenny ( dzis na
    nim pieklam i wyroslo ladnie).

    A prosba moja powyzej byla odnosnie przepisu na chleb - ja probowalam juz kilka
    i ciezko mi trafic na to co by smakowalo. Wiec jesli moglabys mi linka do
    przepisu na chleb, albo wstukac owy to bym bardzo prosila.
  • murasaki33 13.09.09, 23:51
    Pochlonelam dwie kromy swiezego chlebka, mniammmmm
    a teraz receptura:
    1kg maki pszennej bialej (jeszcze nie probowalam robic miksow z
    pszenna razowa lub z orkiszowa, na razie delektuje sie ta wersja)
    1/2kg maki zytniej
    1,5 l wody cieplej
    1 szkl otrab wszelakich-daje pszenne i troche owsianych
    1,5-2 szkl ziaren rozniastych
    4 lyzeczki soli
    zakwas, czyli podstawa sukcesu
    Calkiem serio mowie, ze jesli mieszkasz w stolycy, to zakwas czeka
    na Ciebie:)

    --
    Podazaj nieustannie za najwazniejszym

    tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20091022/dt/5/k/d46f/preg.png[/img]
    [/url]
  • kingaolsz 14.09.09, 11:08
    > Calkiem serio mowie, ze jesli mieszkasz w stolycy, to zakwas czeka
    > na Ciebie:)

    Dziekuje pieknie :D ale zakwas calkiem dobry mam, a nawet juz dwa.
    Moj wczorajszy tez wyszedl w sumie OK, dzis maz chyba polowe do pracy wzial ;)
    Tylko ksztalt plaskawy, nastepnym razem bede go musiala w formie zrobic.
  • syso 14.09.09, 12:16

    Kinga, jesli brakuje Tobie pomyslow i przepisow to ja goraco polecam te dwie
    ksiazki, moje absolutnie ulubione dla kazdego powaznego piekarza. Upieklam z
    nich wiekszosc chlebow i to wielokrotnie. Olbrzymi wybor na zakwasie. Naprawde
    jest w czym wybierac.

    tinyurl.com/ouu3xw
    tinyurl.com/p9eazb
  • czarna_kota 04.09.09, 12:36
    Bardzo Wam dziekuje:)

    --
    ---
    *Ania- mama Kingi(6.12.1998) i Maksa(17.10.2008)
    http://img34.glitterfy.com/232/glitterfy100558648D31.gif
    [/url]

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka