Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Banki   Czy kupujecie obligacje Getin Banku? 8,76 % brutto

Czy kupujecie obligacje Getin Banku? 8,76 % brutto

Autor: z17 06.02.12, 23:53
Getin Bank wyemitował obligacje na 200 mln złotych, które obecnie sprzedaje przez pośredników - głównie Open Finance.

Obligacje są na 6 lat, z wypłatą odsetek co pół roku wg stopy WIBOR6M + 3,75%, czyli razem obecnie jest to 8,76% brutto - sporo!

Sęk w tym, że te obligacje nie mają gwarancji BFG, ani żadnych innych. Przypomina mi się trochę Stocznia Szczecińska i inwestycja ZAIKS-u w jej obligacje....

Getin jest zapakowany forsą pod sufit, kończą się lokaty jednodniowe i na gwałt potrzebuje kasy na wypłaty dla klientów, którzy będą je za miesiąc STADAMI likwidować. Getin tej forsy realnie nie ma, więc wypuszcza korzystnie oprocentowane obligacje żeby zebrać pieniądze na wypłaty. Sprytne, tylko co dalej? Z czego zapłaci odsetki ludziom, którzy teraz nabędą te obligacje? Z prospektu emisyjnego dowiedziałem się, że główne co planuje, to zwiększenie akcji kredytowej.... trochę mi to zalatuje Madoffem.

Osobiście tych obligacji na pewno nie kupię, mimo kuszącego oprocentowania, ale ciekaw jestem opinii innych osób na forum.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.