Składanka - trudna sprawa do rozwiązania
Autor:
czebu
18.07.11, 19:41
Tę składankę znalazłem w czerwcu 1994 roku, w nowym zakupionym magnetofonie. Ta muzyka składa się z dwóch części. Każda z części trwa jakieś 35 minut. Tak mi się wydaje, nie mierzyłem. Czyli razem daje to 70 minut. Chociaż ta muzyka przegrana była na kasetę magnetofonową. Ja nie wykluczam, że mogła być wydana na płycie CD. Czasowo wszystko by się zgadzało.
Na tych dwóch częściach można usłyszeć przeróbki takich utwórów jak:
Elthon John - Sacrafice, ta piosenka jest w śpiewana w całości, ale jest przearanżowana (przerobiona), na muzykę dance, dla przypomnienia oryginalna piosenka pochodzi z roku 1989
Z następnych utworów wykorzystano tylko fragmenty.
Bob Marley - No woman no cry, słychać tam te słowa: No, no, woman no cry! śpiewane przez chórek żeński
C&C Music Factory - Everybody dance now, na tej składance jest wykorzystany okrzyk tej dziewczyny, czyli Everybody dance now, chociaż jak się lepiej wsłuchuję to słyszę Everybody get now, dla przypomnienia oryginalna piosenka pochodzi z roku 1990
Snap! - The power, tutaj jest podobnie, wykorzystano tylko sam okrzyk dziewczyny, czyli I've got the power, dla przypomnienia ten utwór pochodzi z 1990 roku
To jest zaskakujące, ale na tej składance jest również wykorzystana aria operowa Nessun Dorma, a konkretnie sama melodia z tej arii. Niektórzy z Was mogą ją kojarzyć z serialu Tajemnica twierdzy szyfrów.
Jest jeszcze tam gromada różnych wstawek dźwiękowych. Słychać tam coś takiego: El Paso boy, pauza El Paso boy! Można nawet usłyszeć te słynne Hyeaahe! (czyt. Hajeee!), chyba najbardziej znane z piosenek grupy Scooter. Te Hyeaahe! to jest przerywnik w tekście wypowiadanym przez rapera na tej składance. Ogólnie muzyka z tej składanki jest w gatunkach house oraz dance. Ale chodzi o takie tradycyjne house oraz dance. Dlaczego zapisałem te lata? Po to, aby Wam uświadomić z jakiego okresu może być ta muzyka. Przypuszczam, że to są lata 1990 - czerwiec 1994. Pewna osoba stwierdziła, że ta muzyka musiałaby być zrobiona przez DJ'a, ponieważ wszystko jest stworzone w takim konkretnym stylu. Tylko pozostaje pytanie, przez kogo?
Z Wikipedii dowiedziałem się, że DJ'e korzystali z takich sampli (próbek), wydawanych na płytach winylowych. To znaczy, że kilku niezależnych DJ'ów korzystałoby z tych samych płyt? Podobno ten okrzyk Hyeaahe! wymyślił H.P. Baxxter ze Scootera. Według Wikipedii Scooter powstał w 1993 roku. Według innych źródeł w 1994. Jeżeli to jest okrzyk wokalisty ze Scootera, to dlaczego to znalazło się na tej składance, która mogła być stworzona nawet w 1992 roku. Pewne rzeczy mi się nie zgadzają. Przecież H.P. Baxxter to jest wokalista, a nie DJ?! Według mnie tego nie mógł stworzyć, ktoś kto miałby do dyspozycji magnotofony i gramofony. Ta osoba musiałaby mieć jeszcze do dyspozycji studio nagraniowe. Wydaje mi się, że w Polsce w tamtych latach takie rzeczy by nie przeszły. Bo jeżeli by przeszły, to znaczy, że co? DJ'a mam szukać w okolicy swojego miejsca zamieszkania?
Jak wiadomo chodzi, o określenie kompozytora, DJ'a, zespołu. Ludzi, którzy to stworzyli.