Gazeta.pl   Forum   Na emigracji   Irlandia   pare pytan o powrot do Polski po paru latach w I...

pare pytan o powrot do Polski po paru latach w Irl

Autor: doris10000 20.06.11, 16:20
witam wszystkich,
po 6 latach pracy w irlandii postanowilismy z mezem i synkiem wrocic do kraju. Chcialam sie dowiedziec o powrot-jak formalnie on ma wygladac w Social Welfare i revenue, ale chyba nasze strony internetowe sa bardziej doinformowane niz urzednicy i nigdzie nie moge dostac zadnych konkretniejszych odpowiedzi. Moze ktos z wlasnego doswiadczenia wie cos na temat powrotu? kontaktowalam sie tez z nasza strona powroty.gov.pl ale juz na konkretniejsze pytania administratorzy odsylaja mnie do revenue i do social welfare a tam niestety nie moge dostac zadnych odpowiedzi. wszedzie odsylaja do kolejnych okienek gdzie dowiaduje sie zebym poszla do nastepnego, a w nastepnym ...i tak dalej i tak dalej. konczy sie na tym, ze okienka sie tez koncza a ja wychodze z niczym.
moze ktos byl w podobnej sytuacji i cos wiecej wie z wlasnego doswiadczenia?

Otoz maz dostaje zasilek JB i transferuje go do Polski- z tym problemow nie ma. ja sie wlasnie zwolnilam z pracy, ale poniewaz zalezy nam na czasie (a decyzja o JB trwa nawet 2-3 miesiace w Social Welfare) to wyjezdzamy nie zalatwiajac mojego JB. Mam juz w reku Certyfikat z Social Welfare i Revenue o ilosci zaplaconych skladek ubezpieczeniowych i stad moje pytanie- czy powinnam sie zarejestrowac mimo wszystko w irlandzkim social welfare czy od razu zrobic to w Polsce? nie zalezy mi na zasilku z Irlandii ale tez nie wiem, czy osoba pracujaca w irlandii ma "prawo" zarejestrowac sie w Polsce? nie zalezy mi na dochodzeniu praw do zasilku a jedynie statusie bezrobotnego. Chce otworzyc wlasna dzialalnosc i jesli sie uda to zlozyc wniosek o dofinansowanie do wlasnej dzialalnosci z urzedu pracy, ale zeby takie dofinansowanie dostac potrzebuje statusu bezrobotnego i nie wiem, czy mi przysluguje ten status w Polsce, jesli ostatnim krajem w ktorym pracowalam byla Irlandia. W Social Welfare w Dublinie panie rozkladaja rece, na stronach i polskich i irlandzkich tez zadnych konkretnych informacji nie moge sie dopatrzec. Byloby latwiej zarejestrowac sie w irlandii w Socialu i poczekac te pare tygodni na decyzje o przyznaniu benefitu i wtedy go przetransferowac, ale ja tych paru tygodni nie mam, bo musze juz wrocic do Polski. A nie sadze (panie w Socialu tez tego nie wiedza) czy jesli zloze dokumenty o JB w Dublinie, to moge jechac do Polski i jak wtedy moj wniosek bedzie rozpatrywany.
Jakby ktos byl w podobnej sytuacji, prosze zeby sie podzielil swoimi doswiadczeniami. Termin wyjazdu sie zbliza a ja nadal nie wiem kto moze mi jeszcze udzielic konkretniejszych informacji. W tej sytuacji to juz chyba sam Minister:)

Pozdrawiam
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • pare pytan o powrot do Polski po paru latach w Irl - doris10000 20.06.11, 16:20

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.