Dodaj do ulubionych

prosze o poradę plizzzz

13.12.08, 11:35
Witam serdecznie. Mam wielkie pytanie. Niedawno przyjechałam z Polski do męża.
W Pl pracowałam na tyle długo, że mogłabym się starać o zasiłek dla
bezrobotnych. I tu oto jest moje pytanie: a mianowicie czy mogę starać się w
Irlandii o zasiłek? i jesli tak to jakie warunki muszę spełniać? Dodam, że mam
PPs-a gdyż kiedys już pracowałam tutaj. Chce podjąc pracę ale wstyd się
przyznać wpierw muszę podszkolić mój angielski. Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • 16.12.08, 11:12
    ...hmmm, ciężko stwierdzić, może poszukaj odpowiedzi, albo zapytaj tutaj:
    www.polacy-w-irlandii.pl
    pozdrawiam
  • 16.12.08, 11:54
    Aby miec prawo do zasilku w Irlandii musisz miec oplacona
    odpowiednia ilosc znaczkow (PRSI)- w praktyce oznacza to minimum 1,5
    roku zatrudnienia.
  • 17.12.08, 13:15
    hmm dziękuje za radę. Chyba i tak muszę przejść się do Fasu tam chyba powinnam
    dostać odpowiedź. Pozdrawiam
  • 20.01.09, 10:31
    Osoba bezrobotna, zarejestrowana we właściwym miejscowo urzędzie pracy (Polska), może wyjechać do państw UE/EOG w celu poszukiwania zatrudnienia i może pobierać tam zasiłek dla bezrobotnych (Irlandia). Zasiłek przysługuje maksymalnie na okres 3 miesięcy w wysokości ustalonej przez urząd pracy, w przeliczeniu na walutę kraju poszukiwania pracy (euro). Okres, w którym przyznano prawo do transferu świadczenia nie może być dłuższy niż okres, na jaki przyznano zasiłek.
    Osobie bezrobotnej będzie przyznane prawo do transferu pod warunkiem, że:

    - posiada status osoby bezrobotnej z prawem do zasiłku;
    - złożyła do instytucji właściwej wniosek o wydanie formularza E 303
    - była do dyspozycji urzędu pracy na cztery tygodnie przed dniem planowanego wyjazdu;
    - złożyła wniosek z czternastodniowym wyprzedzeniem w stosunku do dnia wyjazdu;
    - podała we wniosku konkretny adres w kraju poszukiwania pracy.
    Prawo do zasiłku w kraju poszukiwania pracy przysługuje od dnia wyjazdu (daty podanej we wniosku), jeżeli osoba bezrobotna zarejestruje się w ciągu 7 dni w urzędzie zatrudnienia w kraju, do którego wyjechała celem poszukiwania pracy (Irlandia).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.